Pesta porcină revine în Olt. Două focare în sudul judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSVSA Olt informează că există suspiciunea de pestă porcină în două gospodării din sudul judeţului Olt. O anchetă epidemiologică este în curs.

Suspiciunea de pestă porcină africană a fost notificată în seara zilei de luni, 8 iulie 2019, în urma  examenelor de laborator efectuate de L.S.V.S.A Olt la probele prelevate de la un cadavru al unui porc  şi de la un porc viu, din două gospodării nonprofesionale situate în comuna Cilieni. Porcii din cele două gospodării au fost cumpăraţi, spun reprezentanţii DSVSA Olt, din caeeaşi sursă, motiv pentru care s-a mers în cea de-a treia gospodărie şi s-au prelevat probe de la porcii deţinuţi de fermier. Probele din gospodăria sursă sunt, însă, negative, motiv pentru care medicii veterinari cercetează la acest moment şi alte posibilităţi, pentru a putea identifica cu certitudine de unde s-a răspândit boala.

„În ziua de 07.07.2019, într-o gospodărie din localitatea Cilieni a fost notificat medicului veterinar de liberă practică un caz de mortalitate, care, împreună cu reprezentanţi ai DSVSA Olt au prelevat probe de organe de la cadavrul din gospodăria afectată. 
În cursul anchetei epidemiologice, întrucât ambele suine au avut aceeaşi sursă din punct vedere al originii, au fost prelevate trei probe de sânge, în funcţie de vârstă, de la porcii existenţi în gospodăria respectivă, rezultatul fiind negativ. Toate probele au fost recepţionate de LSVSA Olt în data de 08.07.2019. Porcii din cele două focare erau identificaţi şi înregistraţi în baza de date“, a anunţat DSVSA Olt.

Porcii identificaţi cu pestă au fost ecarisaţi, impunându-se în respectivele gospodării măsuri de protecţie. Între timp, astăzi, 9 iulie 2019, la Prefectura Olt a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de PPA, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie. Localitatea Cilieni a fost şi anul trecut lovită de blestemul pestei porcien africane, însă cele două focare din prezent nu au nicio legătură, spun surse din cadrul DSVSA, cu vechiul focar.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite