ADMITERE LICEU 2013 - Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Olt: Dumitru Combei, dascălul care transformă fizica în pasiune pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Dumitru Combei de la Colegiul Naţional "Ion Minulescu" din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)
Profesorul Dumitru Combei de la Colegiul Naţional "Ion Minulescu" din Slatina... (FOTO: Mugurel Manea)

La cei 57 de ani, Dumitru Combei de la Liceul "Ion Minulescu" din Slatina este unul dintre cei mai performanţi profesori din judeţ, dând olimpici pe bandă rulantă în fiecare an la materia pe care o predă: fizică. Totodată, a reuşit ceea ce puţini dascăli pot spune: să îi facă pe elevii cărora le predă să îndrăgească materia anterior menţionată, ceea ce, pentru Fizică, să recunoaştem: nu este deloc un lucru prea uşor de realizat.

Profesorul de fizică Dumitru COMBEI este unul dintre cei mai îndrăgiţi dascăli de la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” din municipiul Slatina, fapt ce explică şi rezultatele elevilor săi la toate competiţiile la care au participat, indiferent că a fost vorba despre concursuri interjudeţene de profil, olimpiade, admitere bacalaureat sau facultate. Ca să vă faceţi o idee, numai anul trecut, cei 29 de elevi de la clasa cu profil Matematică-Informatică de la liceul menţionat au ales Fizica la examenul de Bacalaureat, în detrimentul uneia dintre materiile profilului, şi au promovat cu toţii; ulterior – şase dintre ei au intrat la Facultatea de Medicină tot cu Fizica printre materiile la care au susţinut admiterea.

Originar din comuna doljeană Robăneşti, profesorul Combei a fost repartizat la Slatina imediat după terminarea cursurilor Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii – secţia Fizică din cadrul Universităţii din Craiova. Predă materia sa de bază la liceul menţionat din anul absolvirii 1979 fără întrerupere, încă un fapt ce îl aşează pe o poziţie dominantă într-un „top” neoficial al unităţii şcolare unde activează. În acest răstimp, elevii săi au avut rezultate excepţionale.

Practic, în fiecare an a avut elevi olimpici care au participat la diverse faze ale acestor concursuri destinate reprezentanţilor elitişti de liceu, elevi ce au obţinut premii de fiecare dată. Chiar şi în acest an, profesorul Combei se mândreşte cu doi elevi ce au ajuns până în cele mai înalte trepte ale unor competiţii naţionale: unul la Fizică, iar celălalt – la Olimpiada Naţională Interdisciplinară „Ştiinţele Pământului”.

"Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu elevii..."

Care este succesul relaţiei sale strânse cu elevii ?... Ei bine, se pare că totul vine de la sine dacă pui suflet şi pasiune în ceea ce faci. Cel puţin, aceasta este părerea profesorului Combei.

„Chiar dacă sunt mai în vârstă, îmi place să cred că am rămas acelaşi om, cu aceleaşi preocupări. Întotdeauna mi-a plăcut să lucrez cu elevii, în fiecare an mi-am format un grup de elevi a căror ţintă a fost realizarea de performanţe şcolare, dar, în acelaşi timp, nu am neglijat celălalt aspect: adaptarea mea constantă la specificul clasei. Performanţa şcolară nu se poate realiza decât dacă ai o preocupare pentru o pregătire temeinică de bază şi, atunci, cu copiii care dovedesc o înclinaţie spre o anume materie trebuie lucrat individual, iar la clasă trebuie exersat cu toţi copiii astfel încât toată lumea să fie mulţumită. Problemele date la olimpiadă nu le poţi discuta în acelaşi cadru cu restul elevilor deoarece nu toţi sunt la fel, este logic”, spune profesorul Combei.

Acesta este de părere că învăţământul românesc are unele lacune grave. Rezultatele cu elevii nu reflectă realitatea, care ar fi mult mai sumbră decât o arată cifrele. Una dintre cauze ar fi sistemul de admitere în liceu şi facultate, care e în defavoarea pregătirii de bază, copiii axându-se acum mai mult pe obţinerea de note „la foc automat” fără a aprofunda cunoştinţele învăţate.

„Ce este mai grav este altceva: din nefericire, părinţii nu realizează nici ei acest lucru şi sunt pe acelaşi trend cu copiii: vor doar note mari, rezultate care nu reflectă însă realitatea”, spune prof. Combei. Situaţia s-ar putea remedia, crede dascălul, şi dacă s-ar modifica programa şcoală în sensul „aerisirii” şi punerii unui accent mai mare pe practică.

Vă mai recomandăm:

FOTO  Topul celor mai bune licee din judeţul Olt

Rezultate finale Evaluare Naţională 2013 Olt: S-au afişat rezultatele finale la Capacitate 2013! Ce note a obţinut fiecare elev de clasa a VIII-a în judeţ

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite