VIDEO Nemulţumirile sindicaliştilor, deşi cresc salariile în spitale. Lider: „Vom ajunge ca asistentul de farmacie să câştige mai mult decât un farmacist“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi de la 1 martie 2018 asistenţii şi medicii din spitale vor avea creşteri fabuloase de salariu, sindicaliştii SANITAS sunt nemulţumiţi şi continuă negocierile pentru corectarea situaţiilor aberante din legea salarizării bugetarilor.

Atingerea grilei din 2022 prevăzută în legea-cadru a salarizării bugetarilor, încă de la 1 martie 2018, în cazul asistenţilor şi medicilor din spitale, care va aduce creşteri de salariu şi de peste 150%, nu mulţumeşte pe toată lumea. Sindicaliştii din Federaţia SANITAS atrag atenţia că nu sunt deloc bucuroşi de faptul că, practic, aceste prevederi au dezbinat categoriile de personal din spitale, punând asistenţii medicali şi medicii de-o parte, iar brancardierii, infirmierii şi îngrijitorii de curăţenie de altă parte, deşi ar trebui să formeze o echipă. În plus, creşterea nivelului salariului minim a generat situaţii aberante. O infirmieră cu 10 ani vechime ajunge astfel să câştige la fel de mult cât câştigă o infirmieră debutantă, atrage atenţia preşedinta Uniunii Judeţene SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu.

„Să înţeleagă guvernanţii că în spitale există şi alte categorii de personal cu studii superioare,  cum sunt biologii, farmaciştii. O s-ajungem în situaţia în care un asistent de farmacie câştigă mai mult decât un farmacist specialist, pentru că asistentul intră pe grila din 2022, farmacistul, nu“, a declarat Dumitrescu.
Personalul din secţiile de anatomie patologică şi medicină legală pe care de asemenea SANITAS îl reprezintă are o altă problemă. Salariile angajaţilor din aceste secţii nu au crescut la 1 ianuarie 2018, astfel încât să se acopere trecerea obligaţiei plăţii asigurărilor de la angajator la angajat, chiar dacă şi aceşti angajaţi trec pe grila din 2022.

Sindicaliştii duc în această perioadă negicieri atât pentru corectarea situaţiilor de neacceptat rezultate din aplicarea legii 153/2017, cât şi pentru noul regulament de sporuri. În privinţa celui din urmă, deşi „una peste alta, nu este foarte rău“, a mai spus Roxana Dragomir, rămâne de văzut dacă va putea fi şi aplicat, asta pentru că acordarea sporurilor este condiţionată de încadrarea în plafonul de 30% din cheltuielile de personal înregistrate la nivelul ordonatorului principal de credite, ceea ce înseamnă că sporurile care se acordă tuturor salariaţilor plătiţi de acelaşi ordonator (provenind din mai multe instituţii), cumulate, trebuie să se încadreze în acest plafon. „Este foarte posibil să ne trezim că avem drepturi numai pe hârtie“, a concluzionat liderul Roxana Dumitrescu.

Sindicaliştii SANITAS, nemulţumiţi de creşterile salariale care ocolesc anumite categorii de salariaţi din spitale

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite