Munţi de gunoaie pe un drum din România din cauza disputelor administrative. „Jumătate din bugetul de investiţii îl îngrop acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe drumul către barajul Arceşti s-au aruncat, la grămadă, resturi din construcţii şi gunoaie menajere FOTO: Alina Mitran
Pe drumul către barajul Arceşti s-au aruncat, la grămadă, resturi din construcţii şi gunoaie menajere FOTO: Alina Mitran

Drumul administrat, oficial, de două primării ar trebui eliberat de munţii de gunoaie conform termenelor stabilite de curând de Garda de Mediu. După ce problema limitei de proprietate pare să se fi lămurit, cei somaţi să elibereze terenul de deşeuri spun că, pe de-o parte, operaţiunea le va seca bugetul, iar pe de alta, nu rezolvă problema.

Drumul public aflat la limita dintre municipiul Slatina, reşedinţa judeţului Olt, şi comuna Curtişoara a devenit o ruşine. De-o parte şi de alta a drumului s-au depozitat necontrolat munţi de resturi provenite din demolări, dar şi gunoaie menajere, iar fenomenul este, în acest an, de o amploare nemaivăzută. Drumul este public, folosit în special de pescari şi de cei care vor să admire râul Olt, dar şi de angajaţii hidrocentralei de la Arceşti şi de angajaţii ALRO, societate care are aici un sector de alimentare cu apă şi care, în ultimii ani, s-a implicat dislocând utilaje pentru a îndepărta gunoaiele care se adună, însă, la loc în doar câteva zile.

În acest an, depozitarea gunoaielor a devenit un adevărat fenomen, atrage atenţia George Radu, voluntar al Asociaţiei Naţionale de Combatere a Braconajului şi Poluării, care anul trecut a desfăşurat, sprijinit de diverse firme de construcţii care au pus la dispoziţie utilaje, o amplă activitate de îndepărtare a gunoaielor depozitate. S-a implicat atunci şi Primăria Curtişoara, dar şi societatea care asigură salubrizarea atât în Slatina, cât şi în Curtişoara. Dacă în nici două zile s-a făcut curăţenie, iar în alte 10 zile s-a supravegheat zona, timp în care nu s-au mai adus aici gunoaie, de cum au plecat voluntarii s-a reluat procesul de abandonare a gunoaielor în mod necontrolat.

Controverse pe limita de proprietate

Deşi problema există de ani buni, de-abia în urmă cu doar câteva săptămâni, după apariţia reportajului  din Adevărul şi o sesizare scrisă la Garda de Mediu, făcută de un consilier local al municipiului Slatina, s-au luat din nou la cercetat documentele, pentru a vedea care este limita între cele două localităţi, sau, pe scurt, în curtea cui sunt gunoaiele. Inspectorii de la Garda de Mediu au descins şi ei, într-un final, la faţa locului, lăsând două procese verbale prin care au fixat Primăriei Curtişoara termen 15 mai să se asigure că dispar deşeurile depozitate necontrolat, în vreme ce Primăria Slatina a primit termen final 30 mai, având în vedere că a avut loc mai târziu controlul pe partea Slatinei. În cazul în care gunoaiele nu vor fi ridicate, indiferent că primăriile o fac pe cont propriu sau că identifică proprietarii terenurilor şi le pun acestora în vedere să o facă, amenzile care pot fi aplicate pot ajunge chiar la un miliard de lei vechi, a declarat comisarul Aura Mandache, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Olt.

Deşi iniţial s-a transmis că DC 193 este administrat, partea dreaptă, pe sensul de mers către râul Olt, de Curtişoara, iar partea stângă de administraţia de la Slatina, restudierea documentelor a dus la o altă concluzie, defavorabilă primăriei de comună, care şi aşa se confruntă cu probleme financiare.
„Nici măcar 1% din deşeurile aruncate acolo nu sunt pe teritoriul Slatinei şi pot să vă demonstrez cu acte în regulă lucrul ăsta. Nu vreau să mă pun în pielea celor care au fost la faţa locului şi au semnat, fără să ştie ce semnează, hârtia în urma controlului Gărzii de Mediu prin care se trasează sarcini Primăriei Municipiului Slatina, însă terenul ăla nu este al municipiului Slatina, demonstrat cu acte. (...)  Într-adevăr, pe teritoriul Slatinei, pe partea stângă, sunt aruncate nişte deşeuri, dar dezastrul ăla de deşuri, resturi din construcţii, zgură, cărămizi, probleme de genul ăla, vă garantez eu că nu e pe teritoriul Slatinei“, a declarat directorul Poliţiei Locale Slatina, Adrian Pop, răspunzând, de asemenea, şi supărării primarului comunei Curtişoara, care ar vrea ca poliţiştii locali să se implice mai mult în depistarea şi sancţionarea celor care aruncă aici gunoaie.

gunoaie slatina

Carosabilul a fost între timp eliberat de gunoaie, însă de-o parte şi de alta a drumului se înalţă în continuare munţi de deşeuri 

„Eu nu am atribuţii să opresc din senin orice camion care trece pe drumul judeţean. Vă daţi seama ce ar însemna? Îl înţeleg perfect (n.r. – pe primarul comunei Curtişoara), însă  eu nu pot să pun filtru să verific tot ce iese din Slatina. Am făcut-o, o fac şi-o s-o mai fac, dar nu la modul la care şi-ar dori domnul primar de la Curtişoara. Dacă aş avea mai mulţi oameni, da, dar, să ştiţi, deşeurile de acolo nu se aruncă naptea, se aruncă ziua, or eu ziua am probleme mult mai mari în oraş, pe parte de rutieră“, a mai spus Adrian Pop.

„Va fi la loc gunoiul, pentru că ştia sunt oamenii“

De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii locali au aplicat în această zonă şapte sancţiuni, deşi aici se aduce gunoi zilnic. Adesea o fac cei care merg spre balastierele de pe malul Oltului, care pornesc spre oraş cu nisp, pietriş sau alte produse de acest fel şi se întorc, mulţi dintre ei, cu resturi din construcţii.
Primarul comunei Curtişoara spune, resemnat, că va face curăţenie, deşi asta înseamnă o investiţie considerabilă la un buget şi aşa insuficient pentru neoile comunei.

harta gunoaie slatina - curtişoara

Limita de proprietate a fost în sfârşit stabilită, partea stângă revenind Slatinei

„E şi pe stânga şi pe dreapta, vedem cum îl strângem, ce va fi. E clar că acolo nu vin cetăţenii din Curtişoara, fără discuţie. O să mă ocup, vedem ce pot să fac acolo. Ţineţi minte ce vă spun eu acum – voi face curăţenie, dar va fi la loc gunoiul, pentru că ştia sunt oamenii! Eu am făcut o acţiune legată de treaba asta şi acum un an, cu cei de la 416 (n.r. – beneficiarii de ajutor social), cu mobilizare, cu tot. În două săptămâni au pus la loc. De unde să  pun eu acolo un om? Dacă duci un om, îl duci cu ziua, dar nici oameni cu ziua nu mai găsim, trebuie să-i dai un milion, cine-i dă milionul ăsta? Sistem video? Eu nu am în comună şi pun acolo?! 

gunoi slatina

E urâtă treaba, dar, repet încă o dată: totul pleacă de la Poliţia Comunitară, maşinile nu vin de la Curtişoara, vin de la Slatina. În speţă, ei, să patruleze, să se mişte, să-l ia pe cel care a făcut la stânga – unde te duci, mă, tu? Drumul ăla e public, nu e barieră, să circule numai oamenii lu’ Curtişoara. E drum public, circulă toţi, se duc la hidrocentrală, se duc la Olt, la peşte şi aşa mai departe. (...) E greu şi pentru mie, gândiţi-vă că necesită investiţie, iar investiţie înseamnă bani. Gunoiul ăla va fi împins, clar, dar ca să-l car p-ăla dau jumate din banii mei de investiţii şi eu am proiecte care au co-finanţare din bugetul local. Ce facem în cazul ăsta? Las canalizarea din comună ca să-mping gunoiul celor care vin şi l-aruncă acolo? E o problemă grea. O să-mi dau silinţa şi o să fac ceea ce pot“, a declarat primarul comunei Curtişoara, Gheorghe Gănescu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite