Mărirea şi decăderea ultimilor doi edili ai Slatinei, Darius Vâlcov şi Minel Prina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Slatina a căpătat jenantul renume de singura capitală de judeţ din ţară unde ultimii doi primari aleşi ai urbei, Minel Prina şi Darius Vâlcov, sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Acuzator: Direcţia Naţională Anticorupţie. Mai exact, anchetatorii DNA susţin că au dovezi potrivit cărora cei doi foşti edili ai Slatinei şi-ar fi însuşit sume imense de pe urma licitaţiilor organizate la nivelul primăriei şi nu numai.

”ADEVĂRUL” trece în revistă, la nivelul întregii ţări, situaţia municipiilor reşedinţă de judeţ unde primarii au fost surprinşi cu mâinile în ”borcanul cu miere”. În Slatina, cei doi primari intraţi în vizorul autorităţilor - adică Minel Prina şi, înaintea lui, Darius Vâlcov -, sunt, în mod paradoxal, şi cei care au schimbat cel mai mult imaginea oraşului în bine! Preţul însă se pare că a fost pe măsură, cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie neterminând nici la acest moment calculele privind averile celor doi, dar şi ale acoliţilor acestora. Dar să-i luăm pe rând şi să vedem de ce îi acuză autorităţile.

Minel Prina (42 de ani), este ultimul primar ales al municipiului Slatina, acesta dându-şi demisia pe 24 iunie a.c. într-un mod inedit, respectiv printr-o... postare video pe pagina personală de pe Facebook. El a ajuns în fruntea urbei printr-o conjuctură mai mult decât favorabilă: intrat în politică în vara 2012 pe listele PSD/USL, el a ajuns iniţial consilier local, apoi imediat viceprimar. Înainte să ajungă aici, Prina a lucrat în cadrul primăriei din 2003, urcând mai multe trepte în ierarhia administrativă: simplu inspector la Direcţia Tehnică – apoi director, iar, din 2007, city-manager/administrator public al oraşului. De la jumătatea lunii decembrie 2012, Prina este desemnat să îndeplinească şi atribuţiile aferente funcţiei de primar după ce fostul său superior administrativ (şi bun prieten, n.r.), Darius Vâlcov, aflat atunci la de-al treilea mandat consecutiv de edil (PD/PDL, apoi PSD/USL), a demisionat din funcţie în urma obţinerii unui fotoliu de senator la scrutinul parlamentar de pe 9 decembrie 2012.

Pe 3 februarie 2013 au loc alegeri parţiale la Slatina, unde Minel Prina îşi vede visul cu ochii şi ajunge primar ”full” al capitalei judeţului, deşi, culmea, în decembrie 2012, este condamnat de Curtea de Apel Craiova pentru fapte de corupţie pe când era director la Direcţia Tehnică a Primăriei Slatina la o pedeapsă de patru ani cu suspendare - plus doi ani sub supraveghere, aceasta după ce sentinţa iniţială în cazul său pronunţată de Judecătoria Slatina a fost de achitare totală faţă de acuzaţiile de corupţie aduse de anchetatori. Mai exact, Prina a fost acuzat şi găsit vinovat de faptul că, între august 2004 - martie 2006, în calitate de şef serviciu în Primăria Slatina şi, ulterior, director al Direcţiei Tehnice, dar şi preşedinte, respectiv membru al comisiilor de evaluare a ofertelor pentru licitaţii, ar fi profitat de acest aspect şi ar fi atribuit, în mod nelegal şi discreţionar, mai multe contracte de licitaţii publice către anumite firme.

De pe poziţia de primar, Prina şi-a văzut liniştit de treabă, numai că, pe 14 martie a.c., el a fost ridicat şi reţinut pentru 24 de ore de către ofiţerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia săvărşirii mai multor fapte de corupţie alături de prietenul său şi fost edil al Slatinei, Darius Vâlcov (senator PSD, ajuns ministru de Finanţe – n.r.), la acel moment aflat şi el după gratii tot pentru fapte de corupţie. Prina era/este acuzat, mai precis, de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani. Ulterior, Prina a scăpat de arest şi a fost trecut în arest la domiciliu pentru ca, din 17 iunie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât că poate fi cercetat în libertate sub control judiciar. Susţinut ”muteşte” de consilierii locali, majoritatea de la PSD şi cu o Opoziţie fantomatică, Prina s-a încăpăţânat să ţină cu dinţii de funcţie doar-doar va scăpa. Nu s-a întâmplat astfel, el fiind ulterior suspendat din funcţie de Prefectura Olt. Abia pe 24 iunie a.c. va demisiona. Din luna martie şi până în prezent, Slatina a avut nu mai puţin de doi primari interimari, ultimul aflat şia cum în funcţie fiind Emil Popa (PSD), ales pe 25 iunie după ce predecesorul său, Mihaela Popa, a demisionat subit şi din funcţia de consilier local.

valcov+prina

Darius Vâlcov (38 ani) este predecesorul lui Minel Prina la Primăruia Slatina. El a condus capitala Oltului de pe listele PD/PDL din iunie 2004 şi până la finele lui martie 2012 când, preşedinte al PDL Olt fiind (membru PD din anul 2000, n.r.), a demisionat din partid şi din funcţia de primar pentru ca, după numai o săptămână – respectiv pe 2 aprilie 2012, să trecă rapid la PSD, din partea căruia a candidat iarăşi la Primăria Slatina în alegerile locale din vara aceluiaşi an. A câştigat lejer un nou mandat de edil al urbei - în iunie 2012 -, dar, iarăşi, după numai câteva luni, respectiv în decembrie 2012, el a demisionat din nou, de data aceasta ca urmare a faptului că tocmai obţinuse un mandat de senator. Cariera politică a slătineanului Darius Vâlcov a cunoscut o ascensiune bruscă în august 2014, când a fost propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului. Ulterior, respectiv în decembrie 2014, Vâlcov a fost confirmat ca ministru al Finanţelor în Guvernul “Ponta IV”. Înainte să ajungă pentru prima dată alături de Victor Ponta, Vâlcov s-a făcut remarcat ca preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică şi Urbanism din Senat, el conducând şi Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru avizarea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană.

Pe data de 13 martie a.c., Vâlcov este ridicat direct din studiourile unei televiziuni centrale din Capitală de către procurorii DNA, fiind reţinut iniţial 24 de ore sub acuzaţia săvărşirii mai multor fapte de corupţie pe vremea când fusese primar al Slatinei. Ulterior, se alege cu mandat de reţinere pe 30 de zile, el rămânând încarcerat în final abia pe 23 iunie, din acel moment el fiind cercetat sub control judiciar. EL are, în prezent, trei dosare la DNA, şi un al patrulea aşteaptă girul judecătorilor de la Tribunalul Olt pentru a fi redeschis.

În primul dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată, pe 20 mai a.c., pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta. În acelaşi dosar mai sunt trimişi în judecată Minel Florin Prina (primar ales al municipiului Slatina – urmaş al lui Vâlcov la Primăria Slatina), Lucian Petruţ Şuşală (fostul şofer al lui Vâlcov, transformat în om de afaceri, acuzat de complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură private), plus alţi doi afacerişti din Slatina - Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu (patron SC Cafmin SRL), acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acest dosar, potrivit rechizitoriului trimis instanţei, Theodor Berna - administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, i-ar fi cerut în 2009 lui Darius Vâlcov, primar pe atunci al Slatinei, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra-Olt şi Drăgăneşti-Olt. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor. Societatea Tehnologica Radion a câştigat ulterior licitaţiile organizate în cadrul proiectului “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei. În perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii Tehnologica Radion, unde ar fi primit, de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei. Potrivit aceleaşi surse, începând cu anul 2011 şi până în prezent, Vâlcov a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează prin interpuşi, obţinând astfel, pentru sine, un folos în cuantum de 2.272.200 lei. Procurorii au pus sechestru pe 3 lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro şi 73.077 dolari. De asemenea, s-a instituit sechestrul asigurător prin poprirea sumelor de 90.000 dolari, 1.322.950 lei şi 600.000 lei.

image

tot pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA, în primăvara anului 2014, anterior semnării, în iulie 2014, a unui contract având ca obiect reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din două localităţi din judeţul Olt, Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina, fost ministru al Finanţelor şi fost senator PSD, i-a cerut unui om de afaceri din Slatina, printr-un intermediar, 10% din valoarea sumelor, fără TVA. Banii urmau să fie încasaţi de societatea comercială reprezentată de omul de afaceri, cel care, de altfel, l-a şi denunţat pe Vâlcov, în urma încheierii contractului cu SC Compania de Apă Olt SA, respectiv 1,7 milioane de lei. Anchetatorii spun că fostul ministru al Finanţelor ar fi cerut aceşti bani pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul SC Compania de Apă Olt SA astfel încât societatea pe care o reprezenta denunţătorul să încheie acel contract şi să primească banii la timp: “Ulterior, suspectul Vâlcov Darius Bogdan a primit de la omul de afaceri, prin intermediari, suma de suma de 1.700.000 lei, în două tranşe (în luna septembrie 2014 şi în luna februarie 2015)”, potrivit DNA.

image

Al treilea dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi făcut public marţi – 23 iunie, aceştia îl acuză pe Darius Vâlcov de faptul că, pe vremea când conducea Slatina (iunie 2004 – decembrie 2012), a profitat de poziţia sa pentru a influenţa licitaţii şi af avoriza anumite firme: ”În perioada noiembrie-decembrie 2012, suspectul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN i-a pretins unui denunţător, administratorul unei societăţi comerciale, suma de 2.500.000 lei, reprezentând un procentaj de aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea denunţătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie 2013 - 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, în schimbul intervenţiei pe lângă factori de decizie din cadrul Primăriei Slatina astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA”, se arată în rechizitoriul DNA.

Rămâne de văzut cum se va termina şirul de acuzaţii la adresa celor doi şi acoliţilor acestora şi cât din acestea vor fi dovedite.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

Darius Vâlcov a scăpat de zăbrelele arestului preventiv

Edilul suspendat al Slatinei, Minel Prina, a scăpat de arestul la domiciliu

VIDEO  Suspans prelungit pentru Vâlcov şi Prina: Tribunalul Olt a amânat iarăşi analizarea redeschiderii unui nou dosar de corupţie

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite