Fructele, între bine şi rău: când ne pot îmbolnăvi, care dintre ele conţin cel mai mult zahăr şi la ce moment din zi este cel mai bine să le consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii mănâncă multe fructe fără să se gândească dacă le fac rău sau bine
Oamenii mănâncă multe fructe fără să se gândească dacă le fac rău sau bine

Puţine sunt persoanele care să spună că nu preferă măcar un fruct. Majoritatea consumăm fructe fără să ţinem cont de nimic altceva decât modul cum arată sau pentru că ştim că ne plac. Acest fapt poate să ne creeze însă probleme cu care vom ajunge să ne confruntăm mai devreme sau mai târziu. Specialiştii în nutriţie avertizează că fructele trebuie consumate cu măsură.

Nu toate fructele sunt recomandate pentru organismul uman, cel puţin nu în cantităţi exagerate. Printre fructele la care specialiştii ne sfătuiesc să fim atenţi când le consumăm se află smochinele, bananele, rodiile, cireşele, ananasul ş.a. Motivul pentru care este bine să fim atenţi atunci când le mâncăm constă în faptul că acestea conţin o cantitate de zahăr însemnată. Fructele proaspete sunt cele mai indicate, deoarece conţin o cantitate mai mare de fibre, apă, vitamine şi minerale, dar, totodată, ele au în compoziţie şi o cantitate mai mare de zahăr.

”Nu este vorba despre zahărul cu care suntem obişnuiţi şi pe care îl consumăm frecvent, ci este ceea ce se cheamă zahăr natural sau fructoză, un zahăr care nu îngraşă, dar creează alte probleme dacă se exagerează cu consumul. Despre acest tip de zahăr s-a stabilit, după mai multe studii, că nu inhibă pofta de mâncare – deci pică mitul potrivit căruia, dacă un copil mânâncă dulciuri, nu va mai mânca prânzul sau cina. Oricum, chiar dacă aceste fructe conţin zahăr natural, este recomandat să fim atenţi la cantitatea pe care o ingerăm şi să nu exagerăm mai ales cu anumite fructe. Nu trebuie să uităm că zahărul, indiferent de provenienţa sa, duce la apariţia multor boli - obezitate, boli de inimă, diabet, cancer, boli reumatice, sindromul de atenţie deficitară mai ales la copii”, afirmă Ioana Popa, specialist în nutriţie din Slatina.

Specialiştii în domeniu recunosc că zahărul din fructe nu poate fi comparat cu zahărul din alte alimente, mai ales cu cele procesate şi aceasta deoarece, faţă de acestea, zahărul din fructe nu aduce în organism calorii goale, ci calorii cu înaltă valoare nutritivă. Cu toate acestea, cumpătarea nu trebuie să lipsească mai ales în cazul unora dintre fructe.

Cea mai mare cantitate de fructoză (zahăr natural) se află în curmalele proaspete, ce conţin un procent de 23 g./100 g., iar cea mai mică cantitate de fructoză este în fructele de lime sau în lămâile verzi - 0,4 g./fruct. Alte fructe ce conţin cantităţi mari de zahăr care, prin consum repetat şi constant, ne pot crea probleme: struguri: 18 grame zahăr/100 gr. fruct, banane coapte: 15,6 g,  mango: 14,8 g., cireşe: 14,6 g., mere: 19 g., ananas: 11,9 g., kiwi: 10,5 g., pere: 10,5 g., rodii: 10,1 g., portocale: 20 g./250 g., prune.

De asemenea, cei care preferă fructele avocado trebuie să ştie că, deşi acesta este un fruct delicios şi săţios, are totuşi un conţinut mare de grăsimi şi, deasemenea, foarte multe calorii: o cană de avocado tăiat cubuleţe are cca. 400 de calorii. de asemenea, fructele uscate conţin foarte mult zahăr (ex.- o cană de stafide conţine 434 de calorii), astfel că este indicat să le consumăm doar ocazional şi cu limite.

fructe

La polul opus se află fructe cu un conţinut scăzut de zahăr, categorie unde întâlnim: lămâi sau lime (0,4 g. zahăr/100 g. fruct), căpşuni (5,8 g.), grepfrut (6,2 g.), smochine proaspete (6,9 g.), afine (7,3 g.),  zmeure, mure, dude, merişoare ş.a.

Specialiştii în nutriţie spun că, per ansamblu, este totuşi indicat să consumăm fructe de câte ori avem ocazia (cu limitele de rigoare însă) deoarece, pe lângă faptul că ele ajută organismul să se cureţe de toxine, acestea reprezintă totodată şi o sursă excelentă de hidratare datorită conţinutului mare de apă. În plus, fructele ajută şi la funcţionarea optimă a mai multor organe interne precum ficatul sau rinichii, dar ajută şi sistemul nervos central deoarece sunt bogate în vitamine, au un conţinut caloric scăzut şi 0 colesterol.

Fructele sunt recomandate a nu fi consumate la primele ore ale dimineţii deoarece pot aduce cu sine un flux mai mare de insulină, fapt ce va declanşa o dorinţă aproape nestăvilită de noi carbohidraţi. Este recomandabil să mâncăm fructe după masa de prânz sau după cină.

Vă mai recomandăm pe aceeaşi temă:

Apa plată sau apa minerală? Când este bine să bem apă plată şi când – minerală. Trei mituri despre apa îmbuteliată, explicate de specialişti

Ponturi pentru creşterea imunităţii organismului. Cum să te fereşti de boli cu tratamente naturiste

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite