FOTO Pompierii slătineni, “asediaţi” de sute de copii de Ziua Protecţiei Civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii în inspecţie la pompierii din Slatina: "Ia dă aia încoace că tu nu ştii să umbli cu ea...". (Foto: Mugurel Manea)
Copii în inspecţie la pompierii din Slatina: "Ia dă aia încoace că tu nu ştii să umbli cu ea...". (Foto: Mugurel Manea)

Militarii din cadrul Protecţiei Civile, departament specializat şi separat în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, au sărbătorit, astăzi, 80 de ani de existenţă. În acest sens, în judeţul Olt, au avut loc mai multe manifestări, “epicentrul” fiind, ca în fiecare an, la Slatina. S-au acordat diplome şi plachete cadrelor în rezervă, iar “cartierul general” al ISU Olt a fost luat cu asalt de sute de copii.

Aproximativ 300 de copii de la mai multe şcoli şi grădiniţe de pe raza municipiului Slatina au năvălit, astăzi, pe porţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt la ceas aniversar. Înainte de “asalt”, la orele 10.00, în sala de şedinţe a Colegiului Naţional ”Ion Minulescu” s-a desfăşurat o festivitate în cadrul căreia s-au acordat diplome şi plachete cadrelor în rezervă cu experienţă în domeniul Protecţiei Civile. După încheierea acestei activităţi, acţiunea s-a mutat la “cartierul general” al I.S.U. Olt din Slatina, unde porţile unităţii au fost larg deschise publicului vizitator.

În curtea unităţii au fost aranjate ca pentru inspecţie cele mai noi autospeciale pentru stingerea incendiilor intrate în posesia pompierilor olteni la finele anului trecut. De asemenea, două echipaje ale SMURD au fost şi el scoase la înaintare cu acelaşi prilej. “Inspecţia” a fost efectuată de aproape 300 de copii de la şcolile şi grădiniţele din oraş, care au luat la puricat fiecare maşină şi interiorul acestora. Iar întrebările au curs în valuri la adresa pompierilor, care nu mai pridideau cu răspunsurile.

“Butoanele astea pentru ce sunt ?”, “Ce se întâmplă dacă apăs aici ?”, “Se supără cineva dacă facem o mică plimbare prin oraş cu maşina de pompieri ?”, “Câţi oameni încap în maşină ?”, “Aveţi voie să luaţi la ocazie ?”, “La noi când o să fie cutremure ?”, “E cald vara în costumele de pompier ?” şi multe astfel de întrebări, mai mult sau mai puţin hazlii, i-au pus în încurcătură nu de puţine ori pe pompierii militari, care, însă, nu au lăsat nicio întrebare fără răspuns.

Foarte apreciată a fost apariţia căţeluşei Mera – singurul exemplar canin din judeţ specializat în acţiuni de căutare-salvare a persoanelor prinse sub dărâmături. Copiii prezenţi s-au înghesuit să o mângâie şi să facă poze cu aceasta.

80 de ani de istorie

Departamentul de Protecţie Civilă este o structură distinctă în cadrul ISU. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, conceptul de “protecţie civilă” a evoluat de la „apărare pasivă”, la „apărare locală antiaeriană” în anul 1952, apoi – în 1978 - la „apărare civilă” şi, ulterior, din 1996, la „protecţie civilă”.

“Astăzi, de Ziua Protecţiei Civile, am căutat, ca în fiecare an, să fim cât mai prezenţi în faţa oamenilor cu activitatea pe care o presupune acest department special şi atât de important în momente de criză. Am prezentat la sediul tuturor subunităţioor din judeţ celor care ne-au vizitat o parte din tehnica de intervenţie în situaţii de urgenţă civilă - inundaţii, cutremure, alunecări de teren ş.a. De asemenea, am acordat informaţii referitoare la măsurile de prevenire a unor astfel de situaţii-limită pe care nimeni nu şi le doreşte a se întâmpla”, a afirmat plutonier Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Intervenţii "la foc automat"

Pentru ca ziua de azi să îşi atingă scopul, ISU Olt au organizat şi două puncte fixe de informare - la sediul “cartierului general” din Slatina şi la sediul Inspecţiei de Prevenire, precum şi un punct de informare mobil pentru promovarea celor două campanii desfăşurate la nivel naţional FOC (“Flăcările Omoară Copii”) şi RISC (“Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale”). Celor prezenţi le-au fost distribuite pliante şi broşuri cu informaţii statistice despre situaţiile de urgenţă produse la nivel naţional şi măsurile pe care cetăţenii le pot lua pentru a preveni producerea acestor evenimente negative.   

Pompierii olteni au acţionat, anul trecut, la 5.941 de solicitări, cu mult mai mult faţă de aceeşi perioadă a anului 2011 când numărul acestora a fost de 3.731. Cele mai multe intervenţii ale efectivelor ISU Olt au fost cele echipajelor SMURD – 4.417 (reprezentând 74,34 %). Acestea au fost urmate de incendii – 1.132 incendii (19%), iar restul a constat în asistări persoane, salvări animale, misiuni de protecţia mediului, intervenţii pentru supravegherea zonei de producere a unor situaţii de urgenţă etc.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite