FOTO Centru de informare despre Uniunea Europeană, deschis la Slatina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Europe-Direct de la Slatina este cel de-al 31-lea în ţară... (Foto: Mugurel Manea)
Centrul Europe-Direct de la Slatina este cel de-al 31-lea în ţară... (Foto: Mugurel Manea)

Aproximativ 200 de elevi de liceu au participat, astăzi, la Slatina, la inaugurarea Centrului de informare „Europe Direct”. Iniţiativa aparţine Centrului de Consultanţă şi Management al Proiectelor „Europroject” Slatina şi îşi doreşte să devină primul punct de acces al întregii comunităţi din judeţul Olt la informaţii despre tot ceea ce înseamnă Uniunea Europeană. Evenimentul de azi a avut loc în sala de şedinţe a C.J. Olt.

La evenimentul de lansare a Centrului „Europe Direct - Slatina” au luat parte aproape 200 de elevi de liceu din municipiu, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care centrul menţionat a încheiat deja protocoale de colaborare, respectiv Ion Bozgă – director sucursala Slatina a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, Felicia Man, director general Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Paul Matiu – Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu”, George Smarandache – preşedinte Asociaţia Culturală Center Inter Art – Centrul Internaţional de Artă Slatina, Victor Tiţa – director Casa Corpului Didactic Olt, Constantin Boerescu – preşedinte CNS Cartel Alfa Olt.

image

Foto

Europe Direct - Slatina
Europe Direct - Slatina

Gazdele inaugurării: Crina Jurj (expert promovare şi comunicare EuroProject Slatina, stg.), Geanina Lupu (ofiţer informare Centrul Europe Direct Slatina) şi Valeria Chiţu (consilier comunicare Centrul Europe Direct Craiova)... (Foto: Mugurel Manea) gallery-link

Reprezentanţii iniţiatorilor Centrului „Europe Direct - Slatina” au declarat că obiectivul pe care şi-l propune acesta este acela de a oferi cele mai complete informaţii în privinţa drepturilor şi oportunităţilor pe care le presupune şi le oferă Uniunea Europeană. „Scopul acesui Centru de informare este de a oferi oricărui cetăţean un răspuns rapid la orice fel de întrebări cu caracter geberal legat de UE, îndrumări către cele mai bune surse de informaţii sau consiliere şi date de contact – la nivel european, naţional sau local -, informaţii de specialitate sau, implicit, informaţii despre drepturile şi oportunităţile pe care românii le au în calitate de cetăţeni europeni. Mă refer aici, de exemplu, la modalitate de obţinere a unui permis de şedere sau recunoaşterea calificărilor profesionale în alt stat membru UE, cum se depun reclamaţii etc. Pot apela la noi nu doar cetăţenii persoane fizice, ci şi agenţii economici”, a afirmat Geanina Lupu, ofiţer de informare al Centrului „Europe Direct - Slatina”.

În perioada imediat următoare, reprezentanţii Centrului de la Slatina vor semna un protocol de colaborare şi cu Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională Olt, dat fiind interesul constant mărit pentru obţinerea unui loc de muncă în spaţiul UE.

Românii cunosc „superficial” ce drepturi au în U.E.

Potrivit iniţiatorilor, centrele „Europe Direct” din toată ţara reprezintă un punct de contact local pentru toate instituţiile UE şi cooperează cu alţi parteneri de informare activi. Cu toţii conlucrează şi susţin activitatea reprezentanţelor Comisiei Europene şi a irourilor de informare ale Parlamentului European la nivel local şi regional. Acest lucru a fost întărit la momentul inaugurării Centrului de la Slatina şi de către Valeriu Chiţu, consilier comunicare la Centrul „Europe Direct” din Craiova.

„Un sondaj efectuat de Uniunea Europeană în rândul românilor a scos la iveală o situaţie pe care o întrezăream, dar nu credeam să fie atât de gravă, şi anume faptul că 36 % dintre locuitori sunt conştienţi că sunt şi ei cetăţeni ai UE şi că au drepturi, dar nu ştiu ce presupun aceste drepturi. În ce priveşte nivelul de informare asupra temelor europene, doar unul din cinci consideră că este foarte bine informat sau bine informat. În schimb, aproape trei din patru români cred că sunt slab sau foarte slab informaţi. Asta vrem noi să facem: să îi informăm pe cetăţeni care sunt drepturile pe care le au ca şi cetăţeni ai spaţiului UE. Cele mai cunoscute drepturi în UE pe care le cunosc românii sunt, la acest moment, doar cel de liberă circulaţie, cel de a aplica pentru un loc de muncă şi de a studia afară. Noi vrem să contribuim la limpezirea informaţiilor pe care orice român trebuie şi poate să le cunoască despre UE. De aceea înfiinţăm astfel de Centre Europe Direct în toată ţara, în scopul de a colecta sesizări şi nu numai de la cetăţeni în acest domeniu, aspecte pe care, apoi, să le transmitem mai departe direct la UE. Aceste informaţii nu sunt deloc nişte lucruri care se colectează şi rămân undeva într-un dosar pe un birou, ci ajung, prin intermediul unei reţele Intra-Net, direct la UE”, a precizat Valeria Chiţu (foto medalion).

Europe Direct - Slatina

Centrele „Europe Direct”, înfiinţate în 1998

Reţeaua „Europe Direct România” cuprinde un număr de 31 de centre de informare amplasate în întreaga ţară. Mai multe informaţii despre aceste centre la nivel mcal se găsesc pe pagina de Internet www.europedirectromania.eu. Serviciul de informare „Europe Direct” a fost lansat în anul 1998 de Comisia Europeană în scopul de a informa cetăâenii spaţiului UE asupra posibilităţilor şi drepturilor care le sunt oferite prin cetăţenia europeană. Acest serviciu poate fi apelat şi  în limba română la numărul de telefon gratuit 00.800.678.91011 de oriunde din interiorul UE.

Centrul „Europe Direct” de la Slatina poate fi găsit pe strada Mihai Eminescu („EuroProject”, n.a.), vizavi de fostul magazin „Hermes”.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite