Fermierii care vor ajutor pentru tomatele timpurii vor respecta aceleaşi condiţii şi în 2018. Fermier: „Îi poţi număra pe degete pe cei cu solarii încălzite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi numărul fermierilor care cultivă tomate în solarii a crescut foarte mult, banii agonisiţi încă nu le permit să-şi modernizeze fermele aşa cum şi-ar dori şi să poată scoate pe piaţă marfa foarte devreme
Deşi numărul fermierilor care cultivă tomate în solarii a crescut foarte mult, banii agonisiţi încă nu le permit să-şi modernizeze fermele aşa cum şi-ar dori şi să poată scoate pe piaţă marfa foarte devreme

Programul prin care se susţine scoaterea timpurie pe piaţă a tomatelor se va derula şi în 2018, în aceleaşi condiţii, conform actului normativ de-abia publicat, deşi la sfârşitul anului trecut existau discuţii vizând înăsprirea condiţiilor de acordare.

Fermierii care, în 2017, au mizat pe cultura de tomate în solarii, primind de la Guvern un sprijin de 3.000 euro, pot continua în aceleaşi condiţii şi în 2018, actul normativ în baza căruia se va realiza finanţarea fiind publicat în Monitorul Oficial. Conform directorului Direcţiei Agricole Olt, Ion Anuţa, condiţiile acordării ajutorului de minimis rămân aceleaşi, deşi la finele anului trecut se vorbea de înăsprirea acestora, modul cum se cheltueisc banii primiţi generând cele mai multe discuţii.

„Era normal să nu se modifice condiţiile, chiar dacă au fost considerate permisive. Să nu uităm că au fost fonduri disponibile pentru 13.500 de fermieri la nivel naţional şi în final au beneficiat  9.300 de fermieri. Ajutorul este binevenit, însă în continuare se dă o luptă pentru scoaterea pe piaţă a trufandalelor. Să fim serioşi, fermierii care au solarii încălzite îi poţi număra pe degete, iar cu ajutorul de 3.000 euro nu poţi să-ţi instalezi o centrală termică şi să susţii şi celelalte costuri. Se va trece treptat la astfel de condiţii. Vom vedea şi dacă se va prelungi, sau nu, termenul de comercializare, vom vedea cum vor fi condiţiile meteo, cât de devreme vine primăvara...“, a declarat liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel. Discuţii privind prelungirea termenului de valorificare a producţiei, până la mijlocul lunii iunie (termenul din norme este 31 mai), au fost, de altfel, şi în primul an de program.

Judeţul Olt a înregistrat, în 2017, cei mai mulţi beneficiari ai programului Tomata, aproape 2.500. Bătaia fermierilor este să iasă pe piaţă cu tomatele cât mai devreme în primăvară, când şi preţul obţinut este de peste 7 lei/kg. Deşi ajutorul se oferă în acelaşi cuantum şi pentru ciclul II de producţie, care producţie, conform programului, trebuie valorificată până în 22 decembrie, fermierii care optează pentru a doua parte a anului sunt mai puţini. Şi preţurile practicate pe piaţă sunt, de altfel, mai mici, deci şi profiturile.

Pentru a beneficia de ajutor în programul de bază, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiţii standard, printre care cele legate de suprafaţa solariilor, care trebuie să fie de minimum 1.000 m.p. (ajutorul se acordă doar pentru această suprafaţă, indiferent de mărimea serei sau solarului), de înscrierea în Registrul Agricol a fermierului, de valorificarea cu documente, în perioada stabilită în norme, a minimum 2 tone de tomate etc. Din peste 2.500 de fermieri olteni care au depus documentele pentru a beneficia de sprijin în cadrul programului Tomata, aproximativ 80 au fost respinşi în urma verificării condiţiilor, a menţionat directorul DAJ Olt, Ion Anuţa.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite