Expoziţie „quilling” la Muzeul Judeţean din Slatina

Expoziţie „quilling” la Muzeul Judeţean din Slatina

Expoziţia va avea loc în incinta Muzeului Judeţean Olt din Slatina (Foto: Adevărul)

Muzeul Judeţean Olt din Slatina găzduieşte, marţi - 27 nov. 2012, vernisajul expoziţiei „Expresii ale creativităţii” ce va cuprinde lucrări realizate de Cătălina Dumitrana în tehnica “quilling” (arta rulării hârtiei) şi lucrări de grafică în creion pe hârtie semnate Mihaela Prisiceanu. Manifestarea va începe la orele 14.00.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autoarele expoziţiei, Cătălina Dumitrana şi Mihaela Prisiceanu, sunt profesoare la Şcoala gimnazială din satul Bistriţa, aflate în aria oraşului Piatra-Olt, judeţul Olt. Paper-rolling (hârtie rulată), paper-scrolling (hârtie pe suport, derulată), filigree (filigran), origami (arta împăturirii hârtiei), mosaic (mozaic) ori quilling, sunt nume care s-au dat de-a lungul vremii unui vechi meşteşug devenit o adevărată artă - arta rulării hârtiei.

Potrivit organizatorilor expoziţiei, arta quilling nu era realizată de femeile de rând, ci de cele din înalta societate, care realizau remarcabile podoabe pentru cabinet, scrin ori coşuleţul de lucru. Lucrări de mare calitate au fost create de maicile din Italia şi Franţa secolelor al XVI-lea ori al XVII-lea, care împodobeau relicve sfinte şi icoane cu astfel de podoabe, de elegantele doamne de la curtea regală a Angliei şi de doamnele de companie de la multe alte curţi regale, răspândindu-se şi în colonii. Astăzi, această artă cunoaşte o adevărată renaştere modernă, nu puţine fiind chiar la noi în ţară expoziţiile cu lucrări de quilling.

În ce priveşte lucrările de grafică pe hârtie în creion, ele reprezintă, în majoritate, imagini de sfinţi, apropiindu-se mult de icoane. Lucrările ce vor fi expuse în acest sens sunt realizate în felul  în care vechii meşteri iconari îşi făureau icoanele: cu post şi rugăciune la sfinţii zugrăviţi, autoarea fiind o veritabilă trăitoare a credinţei străbune ortodox-creştine.

citeste totul despre: