Este oficial: autostrada Craiova – Slatina – Piteşti devine realitate din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distanţa de 120 km. între Craiova-Slatina-Piteşti va fi parcursă în maximum o oră şi jumătate, faţă de 3 ore
Distanţa de 120 km. între Craiova-Slatina-Piteşti va fi parcursă în maximum o oră şi jumătate, faţă de 3 ore

Ministrul  IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului, Maria Grapini, a declarat, zilele trecute, cu ocazia unei vizite în municipiul Craiova, că autostrada Craiova – Slatina – Piteşti va deveni realitate în maximum doi ani, lucrările urmând să înceapă în cursul acestui an. Declaraţia ministrului vine să spulbere, astfel, zvonurile apărute în ultima vreme potrivit cărora lucrarea menţionată ar fi fost amânată.

Proiectul investiţiei “Autostrada Craiova – Slatina – Piteşti” a fost aprobat pentru a demara în acest an, iar Guvernul a prevăzut deja sume în acest sens. Maria Grapini, ministrul  IMM-urilor, Mediului de Afaceri şi Turismului, a declarat, zilele trecute, la Craiova, că au fost prins în bugetul pe acest an sumele necesare demarării investiţiei şi că, acum, totul este doar o problemă de timp.

“Vă dau o veste bună: autostrada Craiova - (Slatina) - Piteşti se va face. Termenul de execuţie va fi între doi şi maximum patru ani. Lucrarea a fost bugetată, iar sumele – aprobate”, a declarat Maria Grapini, care a precizat că lucrările la construcţia autostrăzii vor începe în acest an, termenul de execuţie fiind de doi ani de la data de lansare a operaţiunilor.

Declaraţia ministrului a fost întărită şi de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu: “Acum avem certitudinea clară că vom avea autostradă Craiova - Piteşti până la finalul mandatului actualului Guvern. Ea va fi făcută prin concesiune şi deja sunt stabilite toate etapele. Important este că se face. Începe anul acesta. Durata de finalizare este cam de doi ani. Dacă este gata până la finalul acestui mandat, este senzaţional pentru noi şi zicem «bogdaproste»”.

Despre demararea lucrărilor la autostrada Craiova – Slatina – Piteşti a vorbit şi premierul Victor Ponta, care, tot zilele trecute, declara că anul acesta vor începe procedurile în vederea concesionării lucrărilor de construire a unei autostrăzi între Piteşti, Slatina şi Craiova: “Craiova va fi legată prin autostradă până la Constanţa, până la cel mai mare port al României. Regiunea Olteniei are nevoie de o astfel de infrastructură. Am un fix cu autostrada Craiova - (Slatina) - Piteşti şi Comarnic-Braşov”.

Cinci euro – taxă de traversare pentru fiecare maşină

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a scos deja la licitaţie construcţia şi proiectarea autostrăzii care va trece prin municipiul Slatina. Atribuirea investiţiei va avea loc în această vară, pe data de 28 iunie, valoarea investiţiei fiind estimată la aproape 500 milioane de euro.

Câştigătorul licitaţiei îşi va asuma proiectarea, construcţia şi întreţinere autostrăzii pe o perioadă de maximum 30 de ani, lucrările fiind estimate a dura circa 24 de luni.  Vor fi amenajate patru benzi de circulaţie - câte două pentru fiecare sens de mers. Investitorii vor percepe o taxă de tranzit de cinci euro pentru fiecare autovehicul ce va folosi autostrada Craiova – Slatina - Piteşti.

Autostrada Craiova – Slatina – Piteşti va deservi cele două mari uzine auto localizate în sudul ţării, respectiv Dacia Piteşti şi Ford Craiova, dar şi marile fabrici de anvelope de la Slatina - Pirelli şi Cord, dar şi cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, Alro.  Finalizarea lucrării va face ca distanţa dintre Craiova şi Piteşti, de 120 kilometri, să poată fi parcursă în maximum o oră şi jumătate, faţă de aproape trei ore în prezent.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite