De ce este periculoasă infecţia cu HPV.  Testare gratuită până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infecţia cu HPV este cel mai important factor de risc în apariţia cancerului de col uterin FOTO: Shutterstock
Infecţia cu HPV este cel mai important factor de risc în apariţia cancerului de col uterin FOTO: Shutterstock

Statisticile spun că anual, 4.000 de femei sunt diagnosticate în România cu cancer de col uterin, cele mai multe fiind puse pe seama infecţiei cu HPV.

Deşi infecţia cu Human Papilloma Virus (HPV) este cea mai răspândită şi mai frecventă infecţie a tractului genital, nu toate persoanele infectate dezvoltă cancer de col uterin. În schimb, 15 tipuri de HPV pot determina apariţia cancerului de col uterin. Două dintre aceste tipuri, 16 şi 18, determină, spun specaliştii, 70% din cancerele amintite, la nivel mondial. Alături de cele două, tipurile 31, 33, 35, 45, 52 şi 58 sunt responsabile de 90%din cazurile de cancer diagnosticate, medicii insistând, din aceste motive, ca femeile active sexual să se testeze la timp, iar eventualele probleme să fie descoperite în stadii incipiente.

Cele mai multe dintre infecţiile cu HPV se vindecă de la sine în decurs de doi ani, în schimb infecţiile persistente cu HPV cresc riscul de cancer. Coroborând informaţia cu aceea că, în decursul vieţii, aproape fiecare persoană activă sexual este infectată cel puţin o dată cu HPV, necesitatea testului care confirmă sau infirmă o infecţie de acest tip este, poate, mai bine înţeleasă.

Medicii spun că testul Babeş-Papanicolaou, care permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente pur şi simplu salvează vieţi. Medicul specializat în planning familial Doina Deaconu spune despre acest test că este „o analiză simplă, nedureroasă, care nu implică niciun risc medical. Se folosesc mai multe metode prin care se efectuează analiza, dar toate sunt de mare acurateţe“. Testarea ar trebui să se realizeze periodic, preferabil o dată pe an, neexistând limită superioară de vârstă pentru efectuarea testului, acesta fiind indicat şi femeilor aflate la menopauză.

Există, de altfel, un program naţional de screening al cancerului de col uterin, în cadrul căruia această testare se realizează gratuit pentru femeile din segmentul de vârstă 25-64 ani, indiferent că sunt asigurate sau nu în sistemul public de asigurări de sănătate. Programul se va încheia la sfârşitul acestui an, prin urmare femeile interesate mai au încă la dispoziţie timp pentru a-i solicita medicului de familie date despre medicul specialist la care se poate efectua investigaţia şi totodată pot obţine formularul special pe care îl vor prezenta acestui medic, după ce au fost consiliaţi.
Acelaşi test poate fi făcut în cabinetele medicale din sistemul de stat sau privat, şi în afara programului de screening al cancerului de col, contra-cost.

Ce creşte riscul cancerului de col uterin.  Fumatul, printre factori

Infecţia persistentă cu HPV este principalul factor de risc în cazul apariţiei cancerului de col uterin, însă există multe alte cauze care, spun specialiştii, au legătură cu acelaşi diagnostic grav. Debutul precoce al vieţii sexuale, înainte ca organismul femeii să fie pe deplin dezvoltat, şi, mai mult, vârsta tânără la care se produce prima naştere, sunt factori importanţi, acestea fiind câteva dintre motivele pentru care medicii insistă pentru predarea orelor de educaţie sexuală în şcoli, deşi există constant voci care se împotrivesc. Numărul mare de parteneri sexuali este un alt factor de risc, la fel numărul mare de sarcini. La acestea se adaugă lipsa de igienă, atât în cazul femeii, cât şi în cazul bărbatului, care favorizează şi transmiterea altor boli, sarcinile neasistate de medic, fumatul, dieta săracă în legume şi fructe, contraceptivele folosite pe o perioadă foarte mare de timp, obezitatea, istoricul familial de cancer de col uterin etc.

Vestea proastă este că simptomele cancerului de col uterin se manifestă în stadiile avansate, cancerul evoluând la început asimptomatic. Există semnale de alarmă pe care ar trebui să le luăm în seamă, specialiştii recomandând prezentarea la medic dacă:
- nu s-a efectuat niciun consult ginecologic în ultimul an;
- nu s-a efectuat niciun test Babeş – Papanicolaou în ultimii trei ani;
- se observă orice scurgere vaginală anormală, în afara perioadei de menstruaţie, după contact sexual sau după menopauză;
-  se resimte orice disconfort al aparatului genital, care persistă mai mult de două săptămâni.

Vaccinarea anti-HPV este o metodă de a preveni cancerul de col uterin, iar cu ani în urmă a existat chiar o campanie naţională de vaccinare, derulată însă fără succes, insuccesul, spun medicii, fiind cauzat de comunicarea defectuoasă, părinţii preadolescentelor vizate de program fiind alarmaţi de anumite informaţii apărute în mediul virtual, informaţii care nu au fost combătute eficient de specialiştii în sănătate publică. Vaccinul este disponibil contra-cost în cabinetele medicilor ginecologi, însă preţul destul de mare pentru cele două doze necesare este descurajant.

CITIŢI ŞI: Cum ajung multe femei să descopere cancerele de col în stadii netratabile. Medic: „Am auzit replica «Nu mi-am mai făcut un control de când am născut»“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite