Darius Vâlcov şi paradoxul averii sale: în acte se dă cinstit, dar anchetatorii DNA l-au găsit putred de bogat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Finanţelor şi ex-primar de Slatina, Darius Vâlcov, a scăpat de gratii, dar asta nu înseamnă că a scăpat şi de probleme. În actele oficiale, acesta pozează într-un român cinstit, care se descurcă numai cu banii din salariu – în cazul său actual, cel de senator. Nu are maşină şi nici locuinţă personală. Procurorii DNA ar fi descoperit însă că Vâlcov şi-a dosit din timp o avere impresionantă ce nu poate fi defel justificată.

Dacă este să te uiţi peste actele oficiale completate cu mânuţa lui de către Darius Vâlcov (38 ani), respectiv în declaraţiile de avere, aproape că-ţi vine să-i plângi de milă. În toate declaraţiile oficiale pe această temă completate de demnitar de când este în funcţii publice, adică din iunie 2004 de când şi-a adjudecat primul mandat de primar la Slatina, toate acestea au variat doar rareori de la un an, la celălalt, şi cu foarte mici diferenţe. Iar acest lucru se bate cap în cap cu ceea ce ar fi descoperit DNA că ar reprezenta, de fapt, adevărata avere a demnitarului. Dar să luăm lucrurile pe rând.

Cei care i-au analizat traseul politic de când a intrat în sistemul bugetar au observat că Vâlcov a declarat constant în actele oficiale că nu are pe numele său nici maşină şi nici locuinţă personală, la domiciliu având menţionat, ca întotdeauna, pe cel al părinţilor - localizat în oraşul de baştină. Neoficial, lucrurile au stat cu totul altfel. Astfel, dacă vorbim despre maşini, Vâlcov a condus întotdeauna autoturisme înscrise fie pe numele Primăriei Slatina, fie unele închiriate pe bani grei de către anumite firme din municipiu, dar date spre folosire deplină demnitarului menţionat în condiţii suspecte. Ultimul autoturism de acest gen a fost şi încă este de ani buni o limuzină neagră marca Skoda Superb achiziţionată de SC Imobiliare Consloc SRL din Slatina, aflată în administrarea municipalităţii, dar condusă oficial de nimeni altul decât chiar fostul şofer al edilului, Lucian Şuşală, aflat în prezent după gratii în dosarul de mega-corupţie intentat luna aceasta de Direcţia Naţională Anticorupţie fostului primar din Slatina. În actele oficiale, Vâlcov arată că doar soţia lui, Lavinia Şandru, deţine un jeep Wrangler.

Fostul primar de municipiu ajuns ministru, de un aparent alb “imaculat”

De asemenea, dacă este să vorbim despre locuinţă, aici iarăşi trebuie aduse clarificări: Vâlcov a locuit în Slatina în diverse locaţii, cel mai cunoscut fiind cel de pe strada Ecaterina Teodoroiu din municipiu, blocul V 23. Povestea acestui imobil (v. Foto jos) este veche pentru locuitorii urbei şi porneşte undeva de la jumătatea anilor 2000, când, printr-o hotărâre de consiliu local, primăria condusă pe atunci de Vâlcov se angaja să cheltuiască miliarde de lei vechi din bugetul public pentru renovarea totală a blocului cu patru etaje menţionat, aflat “în conservare” la acel moment. După finalizarea lucrărilor de modernizare, apartamentele au fost scoase, chipurile, la licitaţie publică pentru orice doritor, dar ele au ajuns numai pe mâna unui grup restrâns de persoane, toate apropiate lui Vâlcov. Acesta a locuit aici până anul trecut, într-un apartament mobilat “stas” care nu era, desigur, pe numele lui. Despre cheltuielile de întreţinere nu are sens să mai vorbim pentru că Vâlcov nu a avut niciodată acest “stres”.

Mai nou, se ştie că Vâlcov avea o cameră specială numai pentru el într-un hotel amplasat chiar vizavi de blocul anterior menţionat, hotel condus, se spune, tot de către fostul edil al Slatinei printr-un intermediar, Ghenciu.

image

Întorcându-ne la declaraţile oficiale de avere ale fostului ministru de Finanţe până acum două săptămâni nu putem să nu observăm că acesta “afirmă” că nu deţine nici terenuri sau imobile, nici bunuri mobile care să depăşească valoarea nominală de 3.000 de euro. Nici datorii nu are la bancă, iar la capitolul depozite bancare, Vâlcov o menţionează doar pe soţia lui, cu 155.000 lei depuşi într-un cont la BCR. De asemenea, potrivit ultimei declaraţii de avere completată chiar anul trecut, Vâlcov arată că, în afară de salariul său de senator (cca. 64.500 lei în anul 2013) şi pe cel al soţiei de director artistic la o firmă şi din drepturile ei de autor, nu are nicio altă sursă de venit. Cum să nu tot votezi un asemenea parlamentar cinstit?!

Ceva-ceva însă tot s-a îndurat fostul ministru al Finanţelor să declare: bijuterii şi obiecte de artă acumulate între 2002-2013, în valoare de aproape 62.000 lei. Atât.

Comoara ascunsă de Vâlcov la “prieteni”

Acum vine partea interesantă. Acum aproximativ două săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au “săltat” pe Vâlcov chiar la terminarea unei emisiuni la un post tv din Bucureşti sub suspiciunea de luare de mită şi trafic de influenţă. Mai exact, oamenii legii au spus că demnitarul ar fi primit mită 2 milione de euro numai în ultimii ani pentru a favoriza un afacerist din Bucureşti (Theodor Barna) pentru a-şi adjudeca mai multe licitaţii importante în Slatina şi alte localităţi din judeţul Olt. Zilele trecute, DNA a anunţat că ar fi găsit nu mai puţin de 101 de tablouri rare şi de o valoare greu de estimate – toate atribuite lui Vâlcov ca proprietar şi depozitate la domiciliile unor aşa-zişi “apropiaţi” care, acum, au spus tot ce ştiau doar pentru a scăpa şi ei de gratii.

Vâlcov este acuzat că ar fi obţinut din activităţile comerciale incompatibile cu funcţiile sale mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur ce cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie inscripţionat „Renoir”, dar şi alte lucrări ale unor pictori celebri: Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştef Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă, Jean Cocteau, Aurel Acasandrei etc., precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif pus la păstrare într-una dintre casele deputatului PSD Daniel Bărbulescu, fin al fostului ministru al Finanţelor - “La seif aveau acces doar fostul ministru şi apropiatul său, Lucian Şuşală (fost şofer al lui Vâlcov, n.r.). Pentru a putea avea acces la seif, cei doi îl contactau în prealabil pe Bărbulescu, pentru a li se permite accesul în locuinţă”, spun procurorii.   

image

Tablourile, spun procurorii DNA, ar fi fost achiziţionate de la case de licitaţii, fiind identificate în acest sens două case de licitatii din Bucureşti de unde ar fi fost achiziţionate intenţionat pentru a deschide o galerie de artă în Capitală. De asemenea, sursele judiciare au precizat că Vâlcov cumpărase chiar şi spaţiu cochet într-un imobil vechi – dar complt renovat - din Bucureşti în acest scop şi începuse deja amenajarea acestuia. Demararea cercetărilor de către procurori l-ar fi determinat pe senator să ia măsuri urgente de depozitare a tablourilor şi ascundere la patru persoane de încredere. Tablourile ridicate la percheziţiile efectuate până acum în dosarul lui Darius Vâlcov au fost încredinţate, vineri – 27 martie, unor specialişti evaluatori şi muzeografi pentru a fi expertizate, a declarat procurorul şef adjunct al DNA, Călin Nistor. El a subliniat că este nevoie de o evaluare cât mai rapidă a operelor de artă găsite la percheziţiile din dosarul lui Vâlcov pentru ca acestea să fie trimise în custodie unei instituţii de profil, în condiţiile în care la DNA nu există condiţii optime pentru păstrarea unor astfel de obiecte.  

Să fie toate acestea doar “coaja”?

Iar toate acestea par a fi doar vârful iceberg-ului şi poate că nu ar fi rău ca procurorii DNA să verifice şi care este adevărul din spatele scrisorii unuia dintre “oamenii de încredere” ai lui Vâlcov pe vremea când acesta era edilul Slatinei. Ne referim la o scrisoare expediată în urmă cu cinci ani lui Emil Boc, fost premier la avea vreme, de către Dan Bălăşescu, “mâna dreaptă” a lui Vâlcov şi intrat apoi în istoria urbei nu doar ca primarul cu cel mai scurt mandat de după 1989 (aprilie-iunie 2012), dar şi din întreaga istorie a oraşului de la înfiinţare. În scrisoarea cu pricina, Bălăşescu sesiza că Vâlcov ar avea proprietăţi (apartamente, vile, hoteluri) peste hotare – în Franţa (Brais Aix en Provence etc.), Italia şi Elveţia, toate pe numele unor interpuşi. Tot aici se vorbeşte şi despre o sumă imensă ascunsă într-un apartament central din staţiunea Crans Montana de lângă Chamonix – Elveţia: “10 milioane euro zidiţi în peretele despărţitor din gipscarton care separă bucătăria de living, pe numele aceleiaşi Vâlcov Roxana, sora acestuia”. Bălăşescu a negat vehement, atât la vremea apariţiei în presă a conţintului scrisorii, dar şi ulterior, că ar avea vreo legătură cu acest demers, mai ales că el lucra alături de Vâlcov la momentul cu pricina. Desigur, acest lucru nu înseamnă că Bălăşescu este "Albă ca Zăpada", până una-alta, el ar trebui luat la întrebări măcar pentru unul dintre cele mai păguboase contracte ale unei primării de oraş din ţară semnat cu mânuţa lui în 2011 (Vâlcov fiind, "întâmplător", plecat puţin în concediu - n.r.), şi ne referim aici la contractul de concesiune, întreţinere şi dezvoltare a spaţiilor verzi către firma SC Rupiah SRL Slatina, condusă şi ea tot de o fostă colaboratoare şi apropiată a lui Vâlcov. Prin contractul cu pricina, Vâlcov, Bălăşescu & Co. au amanetat într-o secundă bugetul oraşului pe următorii 30 de ani, primăria luându-şi absurdul angajament de a plăti pe durata amintită fabuloasa sumă de 800 milioane lei, adică echivalentul a 200 milioane de euro!?!   

Dan Bălăşescu, fost secretar general al PDL Olt, dovedeşte încă o dată că ştie să îşi urmărească... interesele

Darius Vâlcov este acuzat de DNA de trafic de influenţă şi de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei. Magistraţii Curţii Supreme au decis, joi – 26 martie a.c., ca acesta să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu după ce petrecuse 24 de ore în spatele gratiilor, iar DNA ceruse arestarea preventivă pentru 30 de zile. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de fostul de ministru, cât şi de procurori.

Vâlcov a fost primar al Slatinei din iunie 2004 şi până la finele lui martie 2012 când, preşedinte al PDL Olt fiind (membru PD din anul 2000, n.r.), a demisionat din acest partid şi din funcţia de primar pentru ca, după numai o săptămână – respectiv pe 2 aprilie acelaşi an, să trecă la PSD, din partea căruia a candidat iarăşi la Primăria Slatina în alegerile locale din vara aceluiaşi an. A câştigat lejer un nou mandat de edil al urbei - în iunie 2012 -, dar, iarăşi, după numai câteva luni, respectiv în decembrie 2012, el a demisionat din nou, de data aceasta ca urmare a faptului că tocmai obţinuse un mandat de senator. Cariera sa politică a cunoscut o ascensiune bruscă în august 2014, când a fost propus pentru funcţia de ministru delegat al Bugetului. Ulterior, respectiv în decembrie 2014, Vâlcov a fost confirmat ca ministru al Finanţelor în Guvernul “Ponta IV”.
 

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

STENOGRAME  Muzeul Vâlcov. Procurorii au găsit peste 100 de tablouri ascunse de fostul ministru de Finanţe în dulapuri şi pe sub paturi

Darius Vâlcov, scos în cătuşe de la DNA

Darius Vâlcov, acuzat de DNA de fapte grave de corupţie

Darius Vâlcov, fostul primar de Slatina, adus cu mandat la DNA

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite