Cum îşi pot înmulţi fermierii români banii primiţi prin programul „Tomata“: „Modificările trebuie făcute până la 31 decembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Programul de sprijinire a culturii de tomate în sere şi solarii este aşteptat de fermieri şi pentru anul viitor
Programul de sprijinire a culturii de tomate în sere şi solarii este aşteptat de fermieri şi pentru anul viitor

Fermierii care au cultivat tomate în condiţiile cerute de Ministerul Agriculturii şi au primit spijinul de 3.000 euro ar putea câştiga şi mai mult în anii următori, dacă muncesc suprafeţe mari şi modificările aduse exploataţiei nu le afectează alte proiecte.

Programul de susţinere a fermierilor care cultivă tomate în sere şi solarii şi reuşesc să le pună pe piaţă primăvara sau toamna târziu s-a bucurat de foarte mare succes, sprijinul care se acordă pentru o suprafaţă minimă de 1.000 m.p. cultivaţi cu tomate fiind o gură de oxigen pentru cei aproape 10.000 de fermieri care l-au accesat în acest an.

Cei 3.000 euro primiţi de fermierii care au reuşit să vândă cel puţin 2.000 kg în condiţiile impuse de minister s-ar putea multiplica, dacă fermierii, în urma calculelor pe care şi le fac, ajung la concluzia că divizarea exploataţiei nu le afectează alte proiecte.

Liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că sunt legumicultori care cultivă suprafeţe mult mai mari decât cei 1.000 m.p. obligatorii. În cadrul programului se menţionează suprafaţa minimă, însă ajutorul acordat este acelaşi indiferent la cât se ridică suprafaţa lucrată, motiv pentru care fermierii sunt atenţionaţi că până la 31 decembrie încă mai pot face modificări în exploataţie astfel încât mai mulţi membri ai familiei să beneficieze de acest sprijin. Suprafeţele deţinute de un anumit fermier ar putea fi, astfel, cedate către alţi membri ai familiei, cultivate cu tomate, iar sprijinul obţinut în program s-ar putea multiplica. Suprafaţa care revine, astfel, unui alt membru al familiei, prin arendare, închiriere sau oricare altă formă recunoscută de legislaţie, şi care urmează să fie cultivată cu tomate, trebuie să se încadreze în aceleaşi criterii, adică să fie de cel puţin 1.000 m.p.. Modificările trebuie, însă, operate până la finele acestui an, astfel încât noii titulari ai suprafeţelor să poată accesa programul, acesta, din informaţiile existente la acest moment, urmând să continue.

„Deocamdată există doar proiectul hotărârii de guvern, se află pe site-ul Ministerului Agriculturii, dar nu cred că vor fi probleme, pentru că ni s-a promis acest sprijin pentru opt ani“, a declarat Păunel.

Atenţie la proiectele aflate în derulare

Divizarea exploataţiei nu este, însă, o soluţie bună pentru toţi fermierii. Ion Păunel, care este şi consultant în domeniul accesării fondurilor europene destinate mediului rural, atrage atenţia, în schimb, că fermierii care derulează diverse proiecte europene, sau care au în plan să facă acest lucru şi au luat în calcul întreaga suprafaţă, ar putea avea probleme. „E vorba de suprafeţele cu care sunt în proiecte, şi care trebuie menţinute pe toată perioada derulării proiectului, asta însemnând cei cinci ani de zile, pentru că pot fi controale şi după ce fermierul a încasat şi cea de-a doua tranşă a banilor din proiect, există eşantioane pentru supracontrol în fiecare an. Fiecare fermier îşi face propriul calcul şi ia decizia în funcţie de ce i se potriveşte. De asemenea, ar putea avea probleme cei care au suprafeţele declarate la APIA şi primesc sprijinul cuplat“, a mai spus consultantul, care îi îndeamnă pe fermieri să se consulte în prealabil cu persoanele care i-au consiliat pentru accesarea de fonduri europene.

De acelaşi sprijin de 3.000 euro ar mai putea beneficia şi cei care lucrează suprafeţe mai mici de 1.000 m.p. de solar sau seră şi care se pot asocia, urmând ca unul dintre aceştia să participe ca titular ar proiectului. Consultantul atrage, însă, atenţia că nu este de ajuns, pentru a încasa ajutorul de minimis acordat de stat, doar de înfiinţarea culturii, reamintind că sunt procedee standard, că se efectuează două vizite în teren şi că există perioadele clar stabilite pentru comercializarea tomatelor (cel târziu 30 mai pentru ciclul I şi 20 decembrie pentru ciclul II), modificări putând interveni doar prin intervenţia legiuitorului.
 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite