Cum îi facem pe copii să iubească lectura, sfaturi de la pedagogi cu experienţă. „Din cărţi aflăm de trei ori mai multe cuvinte noi decât dintr-o conversaţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi părinţi se plâng de faptul că nu reuşesc să-i împrietenească pe copii cu lectura, o problemă pe care o întâmpină şi educatorii. Specialiştii le dau câteva sfaturi.

Organizaţia non-guvernamentală care a reuşit să transforme un proiect-pilot într-o iniţiativă legislativă şi să aducă, astfel, mai mulţi copii în grădiniţele din România, Ovidiu Ro, îşi continuă acţiunile de sprijin şi le oferă educatorilor kit-uri speciale pentru a-i apropia pe cei mici de cărţi.

Cum nu e deloc uşor să-i faci pe copii să iubească lectura, kit-ul respectiv conţine şi sfaturi practice adresate educatorilor, sfaturi culese de iniţiatorii proiectului „Fiecare copil merită o poveste“  din studii ale pedagogilor cu experienţă. Conform acestor studii, din cărţi aflăm de trei ori mai multe cuvinte noi decât dintr-o conversaţie, prin urmare lectura trebuie să devină o activitate curentă pentru cei mici. Iată câteva sfaturi practice, extrase dintr-un ghid scris de Jim Trelease, oferite educatorilor, dar care la fel de bine pot fi urmate şi de părinţi, care te ajută să-l faci pe cel mic să iubească momentul rezervat lecturii:

• Citiţi-le copiilor cel puţin 20 de minute în fiecare zi, începând chiar de la grupa mică;

• Întotdeauna când citiţi asiguraţi-vă că cei mici văd imaginile din carte (ţineţi cartea deschisă spre ei);

• Alegeţi poezii sau poveşti scurte pentru copiii mici, care conţin multe repetiţii, cu ilustraţii colorate şi cu puţin text pe pagină;

• Citiţi rar, astfel încât copiii să îşi poată imagina ce ascultă;

• Când citiţi o carte pentru pentru prima dată, începeţi cu coperta – discutaţi-o cu cel mic. Puneţi întrebări precum: Despre ce crezi că este vorba în carte?

• Invitaţi copilul să vă ajute să daţi paginile cărţii;

• Încercaţi să nu întrerupeţi firul poveştii cu întrebări sau comentarii, mai ales dacă citiţi o carte pentru prima dată;

• La finalul poveştii, discutaţi cu cel mic: Ce personaj ţi-a plăcut cel mai mult? De ce?

Pentru a reuşi să le menţineţi captată atenţia, mai spun specialiştii, puteţi să le permiteţi să deseneze în timp ce ascultă. Pentru copiii de vârstă mică alegeţi cărţi cu un singur desen pe o pagină, cele foarte încărcate, cu multe personaje, neajutându-i să se concentreze pe mesaj.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite