Cum arată creşa pe care americanii o construiesc la Caracal cu mai puţin de 100.000 dolari. Viceprimar: „Noi sperăm că va fi gata în toamnă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constructorul lucrează în această perioadă la finisaje FOTO: arhiva personală Octavian Stănescu
Constructorul lucrează în această perioadă la finisaje FOTO: arhiva personală Octavian Stănescu

În această toamnă, speră reprezentaţii Primăriei Caracal, o nouă creşă, construită de la zero cu banii americanilor, va fi dată în folosinţă. Investiţia are o valoare de 310.000 lei, fără TVA.

Lucrările la noua creşă, care are o suprafaţă construită de 508,88 m.p., au început în vara anului trecut, fiind contractate direct de Ambasada Statelor Unite şi Biroul de Cooperare Militară, reprezentanţii investitorului (Guvernul SUA). Conform autorizaţiei de construire, eliberată de Primăria Caracal, valoarea acestor lucrări se ridică la 310.000 lei, durata de execuţie, calculată de la începerea efectivă a lucrărilor, fiind de 24 luni. Cel mai probabil în toamna acestui an creşa care se construieşte în strada Rahovei, nr. 45A, va fi gata. Primăriei Municipiului Caracal îi revine de acum sarcina de a derula procedurile de achiziţie a mobilierului şi echipamentelor necesare.

„Noi sperăm că va fi gata în toamnă. Eu sunt foarte mulţumit de lucrări. Noi, Primăria Caracal, ne vom ocupa de locul de joacă, dar nu cred că va fi gata anul acesta, şi de parcarea de lângă. Acum se lucrează la devizul pentru mobilier, să se ştie exact la rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni de ce bani avem nevoie“, a declarat viceprimarul municipiului Caracal, Octavian Stănescu.

Cu doar 310.000 lei, fără TVA, americanii au reuşit să ridice şi să finiseze o clădire de aproape 510  m.p., care înseamnă: recepţie, holuri, trei dormitoare, trei săli de grupă (pentru copii cu vârste 3-12 luni, 1-2 ani şi 2-3 ani), vestiar pentru personal, filtru, cabinet medical, birouri, izolator, oficiu, spălător vase, spaţii pentru cărucioare, grupuri sanitare, spaţii pentru rufe etc. Va fi, de altfel, cea mai mare creşă din oraş, cu o capacitate de 50 locuri, în Caracal la acest moment funcţionând două creşe, care au în total o capacitate de 56 locuri.

cresa americanilor la caracal

„Atâta este valoarea din autorizaţie, astea sunt datele oficiale. Ei s-au ocupat de absolut tot. La un moment dat se furnizau informaţii că se contruieşte o creşă cu un million de euro, nu ştiu cine a scos chestia asta, nu este un adevăr. Ce pot să vă spun, aceea pe care v-am spus-o (n.r. – 310.000 lei) este valoarea din autorizaţia de construire şi sunt date oficiale, restul, firma care execută, procedura de achiziţie, Ambasada SUA vă stă la dispoziţie. Să ştiţi că eu sunt foarte mulţumit de lucrările care se desfăşoară acolo, sunt de calitate. Dotarea bucătăriei, dotarea cu mobilier, cad în sarcina noastră. În acest moment încă se lucrează la deviz. Nu ştiu ce valori sunt, dar considerăm că ne vom încadra cu procedurile astfel încât să fie dată în folosinţă la toamnă“, a mai spus viceprimarul, precizând că, în schimb, locul de joacă solicitat de americani, care cade tot în sarcina părţii române, se va amenaja, cel mai probabil, anul viitor.

cresa americanilor la caracal

Suprafaţa de teren pe care municipalitatea a pus-o la dispoziţie pentru construirea creşei, a parcării şi a locului de joacă este de 2.000 m.p.. Creşa este amplasată aproape de ieşirea din Caracal, spre Redea, însă, crede viceprimarul, acesta nu va fi, în niciun caz, un impediment pentru părinţi să-şi aducă aici copiii, şi celelalte două creşe fiind situate în cartiere mărginaşe ale Caracalului. „Oricum părinţii vin cu maşina, nu va fi cu siguranţă o problemă. Noi ne-am gândit să oferim un spaţiu cât mai repede pentru construirea acestui obiectiv şi pentru acesta am avut toate documentele“, a mai precizat viceprimarul Stănescu.

cresa americanilor la caracal

Darea în folosinţă a noii creşe, pe de altă parte, va face posibilă soluţionarea cererilor aflate în aşteptare. Şefa Centrului Municipal Creşe Caracal, Ioana Ghimiş, a declarat că la acest moment sunt în aşteptare 10 solicitări, însă cu siguranţă acestea se vor înmulţi pe perioada vacanţei care se apropie. Consilierii locali au aprobat şi suplimentarea schemei de personal, astfel că în curând începe procedura pentru încadrarea a 5 educatoare, 5 îngrijitoare şi 2 asistenţi medicali. „Pentru bucătar nu este cazul, pentru că vom asigura mâncarea printr-o firmă de catering la creşa nouă“, a declarat Ioana Ghimiş.

cresa americanilor la caracal

Americanii nu sunt la prima iniţiativă de acest gen. Tot cu sume relativ mici, comparativ cu banii cheltuiţi de autorităţile române pentru obiective de acelaşi fel (pe români o grădiniţă sau o creşă îi costă, în medie, peste 1 milion de euro), în localitatea Deveselu, care găzduieşte baza NATO, s-a construit cu trei ani în urmă, tot de la fundaţie, o grădiniţă nouă şi s-a renovat şcoala din comună, pentru ambele obiective fiind cheltuiţi în total aproximativ 800.000 dolari. Grădiniţa nouă construită la Deveselu nu seamănă, însă, cu nicio unitate construită de români, totul fiind supravegheat la detaliu, inclusiv finisajele realizându-se cu materiale de calitate.

CITIŢI ŞI: REPORTAJ  Deveselu: civilizaţia a sosit, urmează şi americanii

Prima vizită în afara Bucureştiului a ambasadorului SUA în România, Hans Klemm,  a avut loc la Deveselu. S-au vizitat grădiniţa, şcoala şi baza NATO

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite