Bucharest Ladies Cvintet, Matilda Pascal Cojocăriţa, Boban Jonovic şi Anuţa Cernat, în concert la Slatina. Este concursul şcolilor de arte şi meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Populară de Arte şi Meserii deschide duminică, 24 septembrie 2017, ediţia a IV-a a Festivalului de Arte şi Tradiţii Româneşti, solişti, dansatori, grupuri şi ansambluri din toată ţara concurând la Slatina pentru premii de peste 30.000 lei.

Muzică populară, muzică uşoară, dans modern, dans contemporan, balet, canto classic, muzică instrumentală clasică, muzică instrumentală tradiţională, intepreţi de muzică populară, muzică de fanfară, …, se vor auzi în centrul oraşului, pe scena care va fi montată pe Esplanadă, dar vor putea fi urmăriţi şi pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ şi pe cea a Casei de Cultură a Sindicatelor. 

Duminică, 25 septembrie 2017, începe ediţia a IV-a a festivalului-concurs „Arte şi Tradiţii Româneşti“, organizat de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina. Competiţia este deschisă elevilor şi foştilor elevi (care au terminat cursurile cu cel mult doi ani în urmă) ai şcolilor de arte şi meserii din ţară şi va avea o amploare deosebită. Aproape 200 de solişti, dansatori, grupuri şi ansambluri din toată ţara s-au înscris în concurs (sunt 12 secţiuni de concurs), fiind unul dintre puţinele festivaluri la care nu se percepe taxă de înscriere şi, în plus, se oferă şi premii substanţiale. Din păcate, deşi este un festival de tradiţii, din concurs au ieşit, la această a patra ediţie, tocmai clasele de meşteşuguri, explicaţia organizatorilor fiind aceea că din ţară nu veneau concurenţi, elevii şcolii din judeţ concurând, practic, între ei. La fel s-ar fi întâmplat şi cu actorii amatori, elevi ai claselor de teatru, rămaşi şi ei fără secţiune de concurs.

Vor fi oferite premii în valoare totală de peste 31.000 lei. „Cel mai mic premiu este de 200 lei, iar cel mai mare, de 1.200, pe care îl vom acorda ansamblurilor şi grupurilor, pentru că e vorba şi de numărul membrilor formaţiei înscrise în concurs. Acordăm doar premii I, II şi III, fără menţiuni şi fără trofeu, însă competiţia se desfăşoară pe categorii de vârstă“, a declarat directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Slatina, Viorel Pintea.

Fiecare zi a festivalului va fi o sărbătoare şi pentru slătineni, speră organizatorii, aceştia având ocazia să vadă parade ale portului popular, demonstraţii de dans şi recitaluri ale unor invitaţi speciali. Competiţia de dans popular şi intepretare muzică populară se va desfăşura chiar pe scena care va fi amplasată pe Esplanadă, în timp ce concursul elevilor de la clasele de dans modern, balet, muzică uşoară şi canto clasic vor avea loc duminică şi luni, în cele două săli de spectacol (Centrul Cultural „Eugen Ionescu“ şi casa Sindicatelor).

Duminică, 24 septembrie 2017,  între 11,00 şi 12,00, pe Esplanadă va susţine un concert fanfara Lyra Band, iar seara, de la ora 19,00, tot pe Esplanadă, urcă pe scenă Bucharest Ladies Cvintet. Luni, tot cu începere de la ora 19,00, invitaţii Boban Jonovic, Anuţa Cernat şi Ion Creţeanu vor cânta acompaniaţi de „Doina Oltului“. Ultima zi de concurs va fi încheiată de asemenea printr-un recital special, invitaţi fiind Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu. 

De menţionat că întregul festival are aprobat un buget de 120.000 lei, care, conform directorului şcolii organizatoare, ar putea fi chiar suplimentat, dacă numărul concurenţilor, cazaţi gratuit în Slatina, va fi peste cel estimat iniţial.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite