Autostrada Craiova – Slatina – Piteşti are cinci “peţitori”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile spun că distanţa dintre Craiova şi Piteşti, via Slatina, va fi străbătută în maxim o oră şi jumătate
Autorităţile spun că distanţa dintre Craiova şi Piteşti, via Slatina, va fi străbătută în maxim o oră şi jumătate

Miercuri – 8 mai, a expirat termenul pentru depunerea documentelor la licitaţia organizată de CNADNR pentru realizarea autostrăzii Craiova – Slatina – Piteşti în regim de concesiune. Cinci mari companii au depus oferte, exprimându-şi astfel interesul de a realiza prima autostradă privată din ţara noastră. Noua autostradă ar urma să treacă pe la aproximativ 12 kilometri nord de municipiul Slatina.

Debut optimist pentru realizarea autostrăzii ce va străbate şi lega municipiile Craiova – Slatina – Piteşti. După expirarea termenului de depunere a ofertelor pentru licitaţia de execuţie a lucrării menţionate, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România au anunţat că cinci concerne şi-au exprimat intenţia de a realiza proiectul care va trece şi prin municipiul Slatina. Proiectul costă 9 miliarde de lei cu tot cu TVA, dar în prezent nu se ştie exact dacă va fi Autostradă sau Drum Expres, acest lucru urmând a se stabili în perioada negocierilor. Distanţa dintre cele două oraşe este de 121 de kilometri.

“Începe dialogul competitiv. Astăzi (miercuri – 8 mai, n.a.) mi-a adus ministrul Dan Şova lista cu cei înscrişi pentru Piteşti - Craiova şi m-am bucurat foarte tare pentru că sunt cinci consorţii interesate de a executa Piteşti – (Slatina) - Craiova. Ăsta e un semn foarte bun”, a spus Ponta în cadrul şedinţei de Guvern.

CNADR a scos la licitaţie nu doar construcţia şi proiectarea, dar şi concesionarea autostrăzii/ drumului expres care va trece prin nordul municipiului Slatina. Lungimea noii autostrăzi (sau drum expres) va fi de 121,18 kilometri, iar reprezentanţii CNADNR au estimat valoarea proiectului la 7,27 miliarde de lei fără TVA (13,3 milioane de euro/km); cu TVA, valoarea lucrării depăşeşte 9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă peste 16,5 milioane de euro/km.

"Bilet" pe noua autostradă: 5 euro/autovehicul

Traseul Drumului Expres/Autostrăzii Craiova – Slatina - Piteşti se desprinde (km 0+000) din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova (DN 65F km 4+000), unde este prevăzută amenajarea unui nod rutier până la limita judeţului Dolj/Olt km 17+700. În judeţul Olt, lungimea traseului este de la km. 17+700 până la limita judeţului Olt/Argeş km. 89+300, respectiv ar urma să treacă pe la aproximativ 12 kilometri nord de municipiul Slatina. De la km 89+300 Drumul Expres / Autostrada se desfăşoară pe teritoriul judeţului Argeş, după care se racordează la Autostrada A1 Bucuresti - Piteşti la km. 121+185.

Concesionarul care va câştiga concursul de proiecte va fi obligat să obţină finanţarea pentru construcţia şoselei şi să-şi recupereze banii doar din taxa de autostradă, vehiculată de autorităţi la aproximativ cinci euro pentru fiecare vehicul în parte. Câştigătorul licitaţiei îşi va asuma proiectarea, construcţia şi întreţinere autostrăzii pe o perioadă de maximum 30 de ani, lucrările fiind estimate a dura circa 24 de luni. Dacă va fi de succes, proiectul va da naştere unui precedent şi ar putea duce la mai multe construcţii în acest regim pe teritoriul României.

Pentru construcţia drumului expres / autostrăzii Craiova – Slatina - Piteşti au depus oferte un consorţiu românesc format din companiile Spedition UMB şi Tehnostrade, precum şi asocierile străine: Obrascon Huarte Lain - OHL ZS (Spania), China Communications Construction Company - Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) - Egis Projects (Franţa), Strabag (Austria) - Vinci (Franţa) - Aktor (Grecia) şi Impregilo - Salini (Italia).

Distanţa Craiova-Piteşti, parcursă într-o oră şi jumătate

Problema realizării unui drum expres între Craiova şi Piteşti a fost pusă încă de acum câţiva ani, respectiv de la privatizarea Ford. Constructorul avea şi are nevoie de o legătură rapidă cu Piteştiul pentru a-şi exporta mai rapid marfa cu ajutorul autostrăzilor A1 şi A2. În acest moment, Craiova şi Piteşti sunt legate de Drumul Naţional 65, care este tranzitat zilnic de 8.600 până la 22.000 de vehicule. Cele mai mari aglomerări se constată în jurul celor două oraşe, plus Slatina, municipiul reşedinţă de judeţ din Olt.

Autorităţile au estimat că proiectul Autostrăzii / Drumului Expres Craiova - Slatina - Piteşti va fi terminat în maximum doi ani, iar acest lucru va face ca distanţa dintre Craiova şi Piteşti de 120 kilometri să poată fi parcursă în maximum o oră şi jumătate.
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite