Alro şi Electrocarbon, amendate pentru înţelegeri anticoncurenţiale. Sunt acuzate că au cumpărat energie ieftină de la Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societăţile slătinene ALRO şi Electrocarbon au fost amendate de Consiliul Concurenţei, alături de alţi opt parteneri contractuali ai producătorului de energie electrică, pentru încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale pe baza cărora au cumpărat de la Hidroelectrica, în perioada 20013 – 2012, energie electrică ieftină la care nu toţi operatorii de pe piaţă au avut acces.

Consiliul Concurenţei a aplicat, societăţii Hidroelectrica şi celor 10 parteneri contractuali, amenzi în valoare totală de 165,8 milioane lei. ALRO, cel mai mare consumator de energie electrică din ţară, are de plătit 21,23 milioane lei (amenzi mai mari au primit doar Energy Financing Team - 71,37 milioane lei şi Alpiq Romindustrie -21,72 milioane lei), în timp ce Electrocarbon, pentru faptul că a recunoscut că a încălcat legea (ca şi Hidroelectrica şi Elsid), a primit o amendă redusă, de doar 864.203 lei.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a fost demarată în martie 2012, cu trei luni înainte ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă pentru prima dată. Decizia acestui for este, de altfel, catalogată drept corectă de reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica.

„Decizia este corectă şi era chiar aşteptată de Hidroelectrica, câtă vreme investigaţia Concurenţei a fost demarată în martie 2012, cu trei luni înainte ca Hidroelectrica să intre în insolvenţă. Pe fond, Consiliul Concurenţei are dreptate. Şi noi am avut o atitudine corectă în relaţia cu Consiliul Concurenţei, de colaborare, şi am oferit autorităţii de concurenţă toate datele şi toate documentele necesare în vederea finalizării investigaţiei“, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, citat de Mediafax.

Preţul la care cumpărau „băieţii deştepţi“, sub preţul mediu de pe platformele de tranzacţionare şi, uneori, sub preţul de cost

Contractele semnate de directorii Hidroelectrica, mai întâi în 2003 – 2004 (cu valabilitate 2012 ), prelungite în 2009 – 2010 (cu valabilitate până în 2018-2019), cu firmele energointensive sancţionate de Consiliul Concurenţei au provocat societăţii Hidroelectrica pierderi de 1,1 miliarde de euro.

Producătorul livra energie, în baza contractelor pe termen lung semnate, la preţuri sub cele practicate pe platformele de tranzacţionare şi, atunci când din producţie nu putea acoperi cantitatea la care s-a angajat, chiar sub preţurile la care se aproviziona pentru a-şi onora contractele. Aşa se face că, în perioada 2003 – 2012, Hidroelectrica a primit 450 de cereri de livrare de energie electrică din partea altor societăţi, fără a putea să le dea curs.

Practic, întreaga cantitate de energie produsă de Hidroelectrica era livrată pe baza acestor contracte pe termen lung, ceilalţi participanţi la piaţă nemaiavând acces la această sursă de energie ieftină.

Mai mult, contractele au fost încheiate în condiţiile în care toate părţile implicate cunoşteau informaţiile privind riscul hidrologic crescut, respectiv cantitatea insuficientă de energie electrică disponibilă. Astfel, pentru onorarea contractelor, Hidroelectrica a achiziţionat cantităţi importante de energie de pe piaţa concurenţială la un preţ mai mare decât cel la care vindea către partenerii săi“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De suferit, mai spune Consiliul Concurenţei, au avut şi ceilalţi concurenţi de pe piaţa furnizării şi comercializării de energie electrică, aceştia neputând oferi preţuri la nivelul celor din contractele pe termen lung semnate de societăţi cu Hidroelectrica şi neavând, astfel, acces la clienţii societăţii amintite.

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite