UTILE Reguli pentru o alimentaţie sănătoasă pe timpul verii
0Medicii recomandă pentru această perioadă consumul de alimente uşor digerabile precum fructele sau legumele. Consumul alimentelor de sezon, hidratarea şi evitarea alcoolului sau cafelei sunt reguli de aur pentru o nutriţie sănătoasă.
Vara aduce cu ea o mulţime de alimente gustoase şi sănătoase, precum fructele sau legumele de sezon. Pe perioada verii, alimentele potrivite sunt cele uşor de digerat. De aceea, trebuie să ştim cum şi ce să mâncăm în acest sezon pentru a nu avea probleme de sănătate. În câteva cuvinte, medicii spun: bea multă apă, renunţă la cofeină şi alcool, mănâncă fructe şi legume. De asemenea, este foarte important ca în meniul zilnic de vară să fie prezente toate grupele de alimente. Organismul are nevoie şi în acest sezon de proteine, lipide şi glucide. „Pe timpul verii, alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume de sezon şi de preferat produse autohtone. Recomand carnea slabă şi aici menţionez pasăre, vită sau peşte şi produsele lactate, în special pentru copii şi bătrâni. Atenţie, laptele de vacă este permis numai după doi ani, până atunci sunt recomandate formulele de lapte pentru copii. De asemenea, vara trebuie să consumăm lichide multe, în special apă şi sucuri naturale, ceaiuri sau compoturi“, spune medicul Valerică Păunescu.
Alcoolul, de evitat
Întotdeauna vara trebuie să fim atenţi la ce consumăm. Alimentele trebuie să fie proaspete, nu sunt recomandate conservele sau produsele congelate. Este de preferat ca în zilele călduroase să nu se consume grăsimi sau sosuri, hamburgeri sau pizza. Prăjelile nu „pică“ bine la stomac, mai ales pe perioada verii. „A se evita alcoolul, chiar şi berea deşi cei mai mulţi cred că este numai bună vara. Băuturile alcoolice şi cafeaua trebuie să fie excluse din alimentaţie. Dulciurile se mănâncă în proporţii adecvate, în funcţie de greutatea pe care o avem şi de efortul, fizic sau intelectual pe care îl depunem. Carnea de porc în mică măsură iar mezelurile ar trebui evitate“, explică medicul. Cei care nu ţin cont de sfaturile medicilor se pot alege cu toxiinfecţii alimentare, în cazul în care consumă alimente stricate sau intoleranţe digestive dacă nu mănâncă corespunzător. Vărsăturile, greţurile, balonările sau scaunele diareice sunt principalele simptome ale acestor afecţiuni. Dacă apar semne de boală, consultaţi medicul de familie.