Pensionarii olteni vor mai multe bilete de tratament
0Pensionarii din judeţul Olt se plâng că doar foarte puţini dintre ei apucă un bilet de tratament întro staţiune balneo-climatrică din ţară. Prin reprezentanţii lor, ei au cerut ieri autorităţilor, cu prilejul unei şedinţe derulată la sediul prefecturii, mărirea numărului de bilete de tratament.
Reprezentanţii pensionarilor din judeţul Olt au profitat, ieri, de ocazia participării la şedinţa Comisiei de Dialog Social desfăşurată la sediul prefecturii pe tema biletelor de tratament pentru această categorie socială şi au tras un semnal de alarmă. Astfel, Florea Mitroi, preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice (CJPV), a solicitat prefectului Leonid Moisiu, dar şi directorului general al Casei Judeţene de Pensii (CJP), Silvia Drăghici, să facă toate demersurile pentru a mări numărul de bilete de tratament alocate pensionarilor din judeţ.
„Dacă s-ar fi făcut o analiză a raportului pensionari-bilete de tratament s-ar fi descoperit că, la nivel naţional, cele trei milioane de pensionari ar trebui să aştepte 15 ani până să le vină rândul să apuce un astfel de bilet. E inadmisibil ! Şi la Olt situaţia este asemănătoare cu cea generală, adică doar o mică parte dintre noi (dintre pensionari, n.r.) apucă să obţină un bilet de tratament. Nu mai trebuie să spun că un astfel de bilet nu înseamnă un moft pentru pensionari, ci o necesitate, noi nu mergem în staţiunile balneo-climaterice să ne distrăm, urmăm nişte programe de recuperare. Noi am cerut mereu suplimentarea numărului de bilete de tratament şi o să facem asta în continuare pentru că nu este normală situaţia din prezent. Dacă această problemă persistă şi acum, după atâţia ani, înseamnă că este ceva în neregulă acolo, „sus”. Vă cerem să faceţi demersurile pe care le puteţi face de la nivelul poziţiilor dvs. ca să remediaţi cumva problema aceasta”, le-a cerut Florea Mitroi celor doi oficiali menţionaţi.
„Nu noi decidem câte bilete să dăm oamenilor”
Şefa CJP Olt, Silvia Drăghici, a încercat să explice celor prezenţi că instituţia pe care o conduce nu are nicio vină în problema numărului redus de bilete de tratament în raport cu cererea mare a pensionarilor în acest sens.
„De la începutul anului şi până la această dată, la Casa de Pensii Olt s-au înregistrat aproape 4.000 de cereri depuse, din care 1.500 numai pentru lunile iulie şi august. Noi nu avem ce face în această situaţie deoarece lucrurile nu depind de noi şi nu noi decidem câte bilete să dăm oamenilor. Biletele ne sunt alocate direct de Casa Naţională de Pensii. Astfel, vă pot spune că aceasta a repartizat Casei de Pensii Olt pentru această perioadă 1.865 bilete de tratament”, a afirmat Drăghici.
În judeţul Olt, potrivit catastifelor CJP Olt, există 129.000 de pensionari în plată, dintre care 96.000 sunt din sectorul de stat, iar restul se regăsesc în rândul foştilor CAP-işti.