Bilete de odihnă la preţ redus pentru bugetarii olteni
0Primii o sută de angajaţi de la stat din judeţ pleacă în cursul acestei săptămâni în vacanţă, 80 la sută dintre ei alegând marea.
Dacă anul trecut au stat acasă, angajaţii de la stat au ocazia vara aceasta să plece în concediu în staţiunile de pe litoralul românesc sau în cele montane, plătind numai o parte din costul biletului. Alocarea biletelor mai ieftine de la stat a fost reluată în acest an. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt se ocupă pentru prima dată de distribuirea biletelor de odihnă pentru bugetari. Înscrierile au început deja, iar în zilele următoare vor pleca şi primii bugetari olteni în concediu. „Au fost alocate 100 de bilete pentru prima serie, cu plecare în zilele de 7,8 şi 9 iulie. Mai sunt depuse la sediul instituţiei alte 240 de cereri pentru seriile următoare. 80 la sută dintre angajaţii care achiziţionează bilete de odihnă aleg să meargă la mare, sunt mai puţini cei care vor să plece în concediu la munte“, spune Silvia Drăghici, directoarea CJP Olt, instituţie care se ocupă de distribuirea biletelor. Potrivit acesteia, 83 la sută dintre biletele de odihnă repartizate judeţului Olt vor merge către angajaţii membri de sindicat, iar restul către salariaţii care nu sunt afliaţi vreunui sindicat. CJP Olt primeşte în continuare cereri pentru biletele de odihnă.
„Salariaţii renunţă la vacanţe“
Funcţionarii publici din judeţ nu par să fie încântaţi de ofertă, ţinând cont de numărul mic al cererilor depuse. „Noi avem înregistrate până acum 180 de cereri, dar nu se ştie sigur dacă vor pleca toţi cei care şi-au propus pentru că salariaţii nu îşi pot alege perioada concediului ci trebuie să accepte ce li se oferă. De asemenea, sunt şi situaţii în care oamenii nu sunt mulţumiţi de staţiunile sau hotelurile pentru care au primit bilet. Toată lumea care a depus cereri a ales marea. Am observat că numărul de cereri este mai redus faţă de anii trecuţi. Chiar dacă biletele sunt ieftine, costul acestora reprezintă jumătate din salariul multor angajaţi, şi atunci mulţi renunţă la vacanţe“, explic Octavian Chelemen, preşedintele sindicatului „Consilium“.
Nici profesorii olteni care altădată depuneau cereri cu miile nu mai sunt la fel de interesaţi de biletele de odihnă. „Am fost anunţaţi târziu că anul acesta se reia alocarea biletelor de odihnă şi deocamdată nu se ştie nici măcar câte bilete ne-au fost repartizate. Am constatat în ultimii doi ani că numărul de cereri a scăzut vertiginos. În 2009 peste o mie de cadre didactice au solicitat bilete de odihnă, anul trecut a fost sistată alocarea lor iar anul acesta nu s-au interesat foarte mulţi de ele. Profesorii au salariile tăiate şi cu banii rămaşi nu-şi permit să mai plece în vacanţă“, spune Ionel Barbu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt.
Bugetarii achită jumătate din preţul biletului, preţul întreg pentru soţul/soţia din afara sistemului şi procente diferite pentru copii, în funcţie de vârstă.