Zidul de sub Podul Minciunilor din Sibiu stă să se prăbuşească. Accesul a fost restricţionat. Primăria: ”o greşeală de formulare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Primăriei Sibiu au restricţionat accesul pietonilor pe sub Podul Minciunilor: balustrada scărilor care urcă spre pod s-a înclinat atât de mult încât riscă să se prăbuşească, laolaltă cu bucăţi din zid.

Construită din fier forjat prins între stâlpi masivi de piatră, balustrada scărilor care urcă dinspre strada Ocnei către Podul Minciunilor - una din principalele atracţii turistice ale oraşului – a început să se încline tot mai mult în ultimele săptămâni. Problema pare generată de fundaţia care face legătura între balustradă şi zidul de cărămidă pe care este amplasată. Iar sub presiunea balustradei înclinate, cărămizile din zid au început să se deplaseze spre exterior.

Actualizare 21:40 În urma publicării articolului, reprezentanţii Primăriei au anunţat că afişele care avertizează ”Atenţie, pericol prăbuşire zid” sunt ”o greşeală de formulare” şi că au fost corectate între timp. Reprezentanţii administraţiei locale mai anunţă că Podul Minciunilor nu este afectat, iar o firmă specializată în reabilitarea monumentelor istorice şi-a expus punctul de vedere. ”După o primă evaluare s-a constatat că partea superioară a zidăriei de cărămidă pe care stă balustrada scărilor ce coboară de la Casa Artelor spre Oraşul de Jos a fost afectată în urma infiltraţiilor de apă produse de îngheţul şi dezgheţul repetat”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Sibiu. Potrivit acestuia, zonele afectate urmează să fie reabilitate. ”Partea afectată de infiltraţii va fi reparată în regim de urgenţă. Până la execuţia acestor lucrări Poliţia Locală a restricţionat accesul pietonal în zonă”, se mai arată în comunicat.

Acces restricţionat

La o zi după ce reprezentanţii Primăriei Sibiu au fost solicitaţi, de către presă, să dea detalii dacă respectiva situaţie a intrat în atenţia administraţie, care sunt cauzele, soluţiile şi dacă pietonii care trec pe sub pod sunt în afara oricărui pericol, au apărut şi primele măsuri. Accesul a fost restricţionat atât pe trotuarul de sub pod, cât şi pe porţiunea dinspre balustradă a scărilor în discuţie. Un răspuns la întrebările de mai sus nu a fost transmis, deocamdată, de către Primărie. ”Atenţie, pericol prăbuşire zid!” este mesajul tipărit de reprezentanţii Primăriei pe mai multe afişe lipite în zona restricţionată.

image

Cel mai vechi pod de fontă din România

Scările care urcă de pe strada Ocnei înspre Podul Minciunilor au fost reabilitate înaintea anului cultural 2007. Podul este una din principalele atracţii turistice ale Sibiului, fiind cel mai vechi pod de fontă din România. Construit în 1859, declarat monument istoric de importanţă naţională în 2015, podul este şi subiectul principal a numeroase legende. Cea mai cunoscută dintre acestea arată că dacă o persoană rosteşte o minciună în apropiere, podul o aude şi începe să ”trosnească” la îmbinări.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite