VIDEO „Mâna dreaptă” a lui Nicu Ceauşescu la Sibiu, făcut cetăţean de onoare al municipiului Mediaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Viorel Pescar
Eugen Viorel Pescar

Eugen Viorel Pescar, fost secretar pe probleme organizatorice în cadrul Comitetului Judeţean de Partid Sibiu şi considerat de mulţi drept ”mâna dreaptă” a lui Nicu Ceauşescu, atunci când acesta era prim-secretar la Sibiu, a devenit cetăţean de onoare al Mediaşului, al doilea oraş ca mărime din judeţul Sibiu.

În cadrul unuei ceremonii desfăşurate la Mediaş pe 23 aprilie, Eugen Viorel Pescar, fost secretar pe probleme organizatorice al Comitetului Judeţean de Partid în perioada în care Nicu Ceauşescu era prim-secretar la Sibiu, a primit titlul de cetăţean de onoare al Mediaşului, al doilea oraş ca şi mărime şi importanţă în judeţul Sibiu. 

Pescar a fost considerat de mulţi drept ”mâna dreaptă” a lui Nicu Ceauşescu la Sibiu, fiind înainte de venirea pe postul de secretar pe probleme organizatorice primar al Mediaşului, mandate pentru care a şi primit, de altfel, titlul de cetăţean de onoare, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale. 

”Menţionarea meritelor care ne îndreptăţesc să acordăm domnului Pescar Eugen Viorel cea mai înaltă distincţie ce poate fi acordată de către municipalitate e o sarcină delicată întrucât din multitudinea realizărilor sale nu putem prezenta decât o selecţie. 

Domnul Pescar Eugen Viorel s-a născut la data de 17 noiembrie 1940 în localitatea Blaj şi este dee profesie economist. În anul 1973 îşi începe activitatea profesională la Intreprinderea Mecanică Mârşa până în anul 1978, când devine membru al comisiei economice a judeţului Sibiu. În perioada 1979-1983 deţine funcţia de viceprimar şi secretar cu problem economice al municipiului Sibiu, iar în perioada 83-84 este secretar cu problem de agricultură al judeţului Sibiu. Începând cu anul 1984, timp de 4 ani, devine primarul municipiului Mediaş, iar după finalizarea acestui mandate, în perioada 88-89, lucrează ca secretar pe problem organizatorice al judeţului Sibiu.

Dintre realizările sale în calitate de primar al municipiului, care de altfel ne şi îndreptăţesc să acordăm acest titlu de cetăţean de onoare, putem menţiona câteva. A obţinut aprobările şi a început efectuarea practică a lucrărilor pentru introducerea transportului local cu troleibuzele în municipiul Mediaş. Tot în timpul mandatului dânsului au avut loc finalizarea lucrărilor la Spitalul Municipal Mediaş şi dotarea acestuia conform cerinţelor impuse de reglementările în vigoare la acea vreme. Tot în mandatul dânsului s-a dat în folosinţă noul depozit, de asemenea s-au efectuat ample lucrări de modernizare şi extindere la Grupul Şcolar Automecanica, la Institutul de Cercetări Chimgaz Mediaş Mediaş precum şi la majoritatea intreprinderilor din oraş. 

Anual, în timpul mandatului dânsului, s-au construit în municipiu peste 400 de locuinţe noi. Nu putem să nu amintim şi pasiunea domnului primar Pescar pentru fotbal şi pentru echipa Gaz Metan Mediaş, încurajând şi coordonând ample lucrări de amenajare şi întreţinere a stadionului Gaz Metan”, a spus Teodor Neamţu, actualul edil al Mediaşului, care l-a numit pe fostul secretar pe probleme organizatorice al Comitetului judeţean de partid ”un model pentru noi toţi”. 

În discursul de mulţumire, Pescar, pe care Revoluţia din 1989 l-a prins alături de Nicu Ceauşescu, la Sibiu, a lăudat realizările oraşului de pe Târnava Mare în timpul mandatului său. 

”Mediaşul reprezenta în ţară pentru mulţi străini şi vizitatori ceva foarte curios – cum este posibil ca un municipiu ca Mediaşul să realizeze o producţie industrială mai mare decât peste jumătate din reşedinţele de judeţ. În Mediaş activau atunci 19 unităţi economice, din care 9 de interes republican. Valoarea producţiei industriale era mai mare, de exemplu, decât a municipiului sibiu, ca să nu mai vorbesc de celelalte judeţe”, a spus Eugen Viorel Pescar. 

SURSA VIDEO: www.mirceahodarnau.ro

Vă mai recomandăm

Slujbele de Paşti în Sibiul comunist: intelectualii mergeau la slujbe la mânăstiri, pentru a fi siguri că nu sunt recunoscuţi, iar pastorala conţinea obligatoriu numele lui Ceauşescu

1 mai muncitoresc la Sibiu, în Epoca de Aur: defilare cu care alegorice, mici la Dumbrava, prime pentru oamenii muncii

Cum a schimbat Sibiul Nicu Ceauşescu, ultimul prim-secretar al judeţului

Fabricile şi uzinele Sibiului comunist sunt acum doar amintiri şi istorie. „La vremea respectivă, Independenţa era recunoscută ca mecanicul şef al ţării”

GALERIE FOTO Superafacere: hotel decorat ca-n Epoca de Aur

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite