VIDEO-FOTO Peste 200 de tone de gheaţă pentru Hotel of Ice. Cum se construieşte singurul hotel de gheaţă din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

25 de muncitori lucrează de dimineaţă până seara la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, unde în acest an se construieşte cel de-al optulea hotel de gheaţă. Acesta se va deschide oficial de Crăciun, iar pentru noaptea dintre ani este deja rezervat în totalitate.

Până la Bâlea Cascadă maşina urcă încet, pe drumul acoperit de un strat subţire de zăpadă. Pădurile curg de-o parte şi de alta a Transfăgărăşanului, cu zăpadă grea pe umeri, într-un decor de început de lume. De la Bâlea Cascadă până la Bâlea Lac nu poţi urca iarna decât cu telecabina, însă merită fiecare minut pentru că peisajul văzut de sus este de o frumuseţe copleşitoare. 

În inima Făgăraşilor, la peste 2.000 de metri altitudine, un strat de zăpadă de aproape un metru acoperă lacul îngheţat, din care se ridică an de an unul din cele mai cunoscute obiective turistice din România. Zăpada curată scârţâie sub picioare, gerul „muşcă” din obraji, însă 25 de oameni muncesc conştiincios, de dimineaţa până seara, pentru a ridica singurul hotel de gheaţă din România. 

Peste 200 de tone de gheaţă

Construcţia hotelului a demarat la începutul lunii decembrie, atunci când mercurul a coborât suficient în termometre pentru ca lacul Bâlea să fie acoperit de gheaţă groasă, din care mâini pricepute să „decupeze” cărămizile uriaşe din care se ridică hotelul. Gheaţa este tăiată cu drujba, în calupuri mari, lungi de un metru şi groase de 30 de centimetri. 

Acestea sunt transportate apoi cu snowmobilul până la „şantierul” din inima muntelui şi zidite asemeni cărămizilor obişnuite, doar că mortarul este înlocuit de zăpadă albă, stropită din belşug cu apă pentru ca zidurile camerelor, groase de un metru, să îngheţe. Blocurile de gheaţă sunt nivelate cu drujba şi tăiate dacă este nevoie, iar deasupra zidurilor sunt cofraje de scândură, pe care muncitorii aruncă foarte multă zăpadă. Peste stratul gros de omăt muncitorii aruncă apă rece iar mercurul scăzut din termometre devine cel mai bun ajutor. După ce acoperişul camerei îngheaţă, cofrajul este îndepărtat. 

„Folosim peste 200 de tone de gheaţă, aproximativ 2.000 de calupuri de gheaţă. Un calup are 30 de centimetri grosime şi un metru lungime şi intră cam 200 de bucăţi la o cameră”, explică Attila Varga, constructorul hotelului. 

Spune că nu e deloc muncă uşoară, dar s-a obişnuit, pentru că e deja al treilea an în care coordonează „şantierul” din inima muntelui. Muncitorii aflaţi la prima experienţă spun şi ei că nu se compară munca cu coloşii de gheaţă cu cea de la o construcţie obişnuită. 

„E primul hotel de gheaţă la care lucrez. E mai greu decât la construcţiile obişnuite, este şi frig, efortul este mare”, spune Ladislau Tanasi, unul dintre muncitori. 

Invitaţie la carnaval

Hotelul de gheaţă din acest an va avea aproximativ 600 de metri pătraţi, iar lângă el vor fi ridicate, la fel ca şi anul trecut, şi iglu-uri de gheaţă, pentru turiştii care îşi doresc mai multă intimitate. Iar după Bobotează, al Bâlea va începe construcţia bisericii de gheaţă, unde amatorii de senzaţii tari, în special străini, aleg an de an să-şi unească destinele sau să-şi boteze micuţii. 

„Este deja al optulea hotel de gheaţă, experienţa noastră a crescut şi reuşim tot mai bine să dezvoltăm acest proiect. Hotelul de anul acesta are 12 camere şi la fel o să facem complexul de iglu-uri, 3 sau 6, dacă găsim spaţiul necesar unde să mai amplasăm iglu-uri în plus, iar tema o să fie carnavalul, ceea ce înseamnă mai multe surprize pentru acest sezon pentru clienţii noştri”, spune Leopold Klingeis, administratorul Ice Hotel. 

Şi pentru că hotelul din acest an are drept temă carnavalul, pe turişti îi aşteaptă decoruri pe măsură şi o mulţime de evenimente la care ţinuta de carnaval este obligatorie. 

Camerele au fost denumite în funcţie de elementele de décor, astfel că veţi putea alege să petreceţi o noapte de vis în Wonderland, Mystery Room, Candy Land, Carousel, Harlequin, Masks, Fairy Tale, Mirror Room, Dragons Cave, Circus, Dance Hall sau Forgotten Land. Şi iglu-urile au fost botezate cu nume ale unor metropole care găzduiesc carnavaluri célèbre, respectiv Rio de Janeiro, Veneţia şi Berlin. Elementele de carnaval vă vor întâmpina şi în decorul restaurantului şi barului de gheaţă, unde mâncarea şi băuturile se servesc din farfurii şi pahare de gheaţă. 

O cameră la Ice Hotel se închiriază cu 300 de lei pe noapte iar un iglu de gheaţă, cu 400 de lei pe noapte. O cină sofisticată în Ice Restaurant, dotat cu mese şi scaune construite de asemenea din gheaţă, costă 250 de lei de persoană. Iar cererile sunt foarte numeroase, la fel ca şi în anii trecuţi. Hotelul este deja rezervat complet de Revelion iar pentru perioada sărbătorilor gradul de ocupare în acest moment este de 60-70 la sută.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite