Un sibian infectat cu West Nile, tratat de pneumonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diagnosticat cu West Nile, la o lună de la internare. I s-a întâmplat unui bărbat de 77 de ani, din localitatea Târnava.

CITIŢI ŞI:

Sibiul invadat de ţânţari

Ce boli transmit cu adevărat insectele


Acesta a mers la sfârşitul lunii iulie la medic şi imediat internat la Sptialul din Mediaş cu pneumonie.

„Bărbatul avea însă o simptomatologie atipică şi anunţase că a fost înţepat de ţânţar, motiv pentru care a fost recoltate probe şi trimise la Cluj. Pe 13 august, bărbatul a fost externat, starea lui fiind bună. Tratamentul oricum este acelaşi“, spune directorul adjunct al DSP Sibiu, Adela Morar.

Cu toate acestea, la mai bine de o lună de la internare, bărbatul a aflat că a avut virusul West Nile. Alte două probe de analize au fost trimise la Cluj cu aceeaşi suspiciune. Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă de ţânţar şi care se manifestă prin febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Nici nu e de mirare că înregistrăm astfel de cauri, pentru că de trei ani nu s-au mai făcut dezinsecţii, din lipsa banilor.
În luna august patru Asociaţii de Proprietari din oraş, au mers la uşa primăriei Sibiu pentru a cere dezinsecţia în oraş. Oamenii erau incredibil de revoltaţi de faptul că nu pot dormi noapte din cauza insectelor. Nicio cremă, spray sau aparat împotriva ţânţarilor nu mai face faţă invaziei. „Eu nu pot sta cu geamurile deschise pentru că sunt extrem de mulţi ţânţari. Mi-am luat cremă, am dat cu spray şi degeaba. Sunt mulţi, mult prea mulţi şi nu poţi sta seara deloc afară. Nici nu poate fi vorba de vreo ieşire în parc. Te muşcă de te nenorocesc. Copiii unor vecinii au fost muşcaţi până s-au infectat. Trebuie să facă ceva primăria, de aceeam am reclamat“, spune Veronica Marin, o sibiancă de 67 de ani din cartierul sibian Hipodrom.

De 3 ani fără dezinsecţie
Autorităţile locale, cele care sunt direct răspnzătoare de dezinsecţia oraşului, nu şi-au mai permis de mai bine de trei ani să facă acest lucru. „Anul acesta, până în prezent nu au fost contractate servicii de acest gen. Ultima dezinsecţie, de mare amploare, a avut loc în anul 2006 şi a costat 133.068,40 lei, plus TVA.  O dezinsecţie de mai mică amploare a fost facută şi în anul 2007, valoarea acestui contract fiind de aprximativ 10.000 de euro“, spune Daniela Costa, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei Sibiu.


Doi români au murit după ce au fost infectaţi cu virusul West Nile, transmis de la ţânţar la om, a anunţat aseară ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. În total, în România, s-au înregistrat şapte cazuri de infectare cu West Nile, dintre care cinci sunt ţinute sub observaţie de către medici.

Judeţele unde există bolnavi sunt: Sibiu, Alba, Dolj, Teleorman, Bucureşti, Galaţi şi Constanţa. Alte două cazuri de infestare cu virusul West Nile sunt în evaluare.

Oficialii de la minister au spus că nu există vreun vaccin de prevenire a îmbolnăvirii, aşa că recomandă populaţiei să poarte haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, şi pe cât posibil să nu se expună înţepăturilor de ţânţari. De asemenea, specialiştii în sănătate publică mai recomandă oamenilor să aplice substanţe chimice, sub formă de cremă sau spray, care pot îndepărta ţânţarii.
 
Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite