Top 5 măşti de ten după reţeta bunicii. Cum se făceau frumoase străbunele noastre extrăgând tot ce se putea din natură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mastile naturale pot fi foarte eficiente FOTO Arhivă
Mastile naturale pot fi foarte eficiente FOTO Arhivă

Mamele şi bunicile noastre reuşeau să aibă un ten de invidiat folosind măşti naturale extrem de simple, preparate acasă. Vă prezentăm câteva astfel de reţete.

Reţetele pot fi găsite în volumul „ABC-ul gospodinei” scris de Natalia Tăutu Stănescu şi Georgeta Stioan şi apărut la Editura Tehnică din Bucureşti

Măşti naturale pentru tenul gras

Tenul gras se curăţă foarte bine cu suc de castraveţi. Din castraveţi proaspeţi şi bine copţi se pot tăia felii cu care se masează obrazul până se îmbibă cu sucul respectiv. După 40-50 de minute se spală cu apă. Pentru prepararea sucului se aleg castraveţi mai mari şi bine copţi, se curăţă de coajă, se îndepărtează seminţele şi se trec prin maşina de tocat. Lichidul obţinut se strecoară şi se adaugă câte 200-300 de mililitri de alcool la un litru de zeamă. Se toarnă în sticle, se astupă ermetic şi se păstrează la loc uscat. 

Tenul gras se curăţă de asemenea cu o roşie bine coaptă care se taie pe jumătate şi se trece pe obraz. Când s-a urcat se spală faţa cu multă apă. Căpşunile, frăguţele, caisele, piersicile sunt de asemenea foarte bune şi se întrebuinţează la fel ca şi roşiile, ştergând obrazul cu ele. 

O altă variantă este să bateţi bine albuşul unui ou la care se adaugă o linguriţă de zeamă de lămâie bătând în continuare până când se obţine o pastă. Masca astfel obţinută este astringentă şi nutritivă. 

O altă mască se poate prepara din sucul de la o roşie bine coaptă amestecat cu amidon sau talc. O altă variantă este cea a măştii cu gutui. O gutuie curăţată de coajă se dă prin răzătoarea mică şi se amestecă cu puţină pudră de talc pentru se obţine o pastă consistentă care se aplică pe faţă. Se îndepărtează cu apă caldă. 

Măşti naturale pentru tenul foarte uscat

Pentru acest tip de ten, la un pahar de suc de castraveţi se adaugă o lingură de ulei. Se unge faţa cu acest amestec şi după 30 de minute se spală cu o infuzie caldă de muşeţel. Tot din suc de castraveţi, o loţiune tonică se obţine amestecând foarte bine 500 de mililitri de suc de castraveţi cu 100 de mililitri de alcool, 2,5 mililitri de zeamă de lămâie şi 3-4 linguri de miere de albine. 

Din petale de trandafiri se poate prepara o loţiune tonică. Pentru acesta se pun într-un vas la soare, timp de 15 zile, 50 de grame de petale de trandafir (cele roşii, din caare se face dulceaţă) şi 500 de mililitri de oţet de vin. La sfârşit se adaugă 500 de grame de apă distilată. 

O mască de sezon se poate prepara din căpşuni, fragi, zmeură, caise, piersici, struguri. Se amestecă o lingură de piure din fruct cu smântână proaspătă şi talc până se obţine o pastă consistentă. Pentru tenurile grase smântâna se înlocuieşte cu o linguriţă de zeamă de lămâie. 

Foarte eficientă pentru tenul uscat este şi masca de banane. Miezul unei banane se zdrobeşte şi se amestecă cu o jumătate de linguriţă de miere de albine şi 7-8 picături de zeamă de lămâie. 

Măşti naturale pentru tenul deshidratat

Acest ten se poate trata cu suc de portocale, care este mai puţin astringent decât lămâia. Când sucul s-a uscat pe faţă, se spală bine cu apă rece sau cu apă de ploaie. Aceleaşi calităţi le are şi pepenele galben. Prospeţimea şi strălucirea tenului se recapătă dacă se aplică pe faţă următorul produs: 100 de grame de frunze de salată fierte în jumătate de litru de apă de ploaie la care se adaugă miere de albine în cantitate egală cu lichidul rămas şi strecurat după fierbere. 

Tenul foarte sensibil se va curăţa cu un gălbenuş de ou frecat cu puţin ulei de porumb sau ulei de măsline. Pentru hidratatrea tenului se folosesc comprese din infuzii de nalbă, muşeţel, sunătoare, mentă, flori de tei. Pentru prevenirea ridurilor se tamponează uşor pielea de pe faţă şi de pe gât cu o bucată de tifon îmbibată în lapte nefiert, în care s-au adăugat câteva picături de zeamă de lămâie. 

Măşti naturale pentru porii dilataţi

Se prepară o pastă fluidă frecând bine suc de lămâie, miere de albine şi drojdie de bere în cantităţi egale. 

Tenul cu pori dilataţi se curăţă cu apă de tărâţe – 200 de grame de tărâţe de grâu se fierb într-un litru de apă de ploaie. Când s-a răcit se adaugă o linguriţă de miere de albine şi zeama unei lămâi. Un alt remediu este folosirea apei de mărar. Din 10 grame de mărar se prepară un decoct care se fierbe 30 de minute. Se strecoară şi se adaugă 20 de grame de glicerină. 

Măşti naturale pentru tenul sensibil

Un morcov dat pe răzătoare se amestecă cu o linguriţă de caimac. Sucul de morcovi ca fi folosit drept loţiune pentru faţă. Zilnic, se bea un pahar de suc de morcovi care are acţiune pozitivă asupra pielii, ochilor şi părului. 

Vă mai recomandăm: 

Pericolele din brânza vândută pe marginea drumului, în plină caniculă. Ce riscăm dacă mâncăm produsele ţinute în soarele fierbinte - explicaţia medicilor

Chiar dacă mercurul din termometre ajunge şi la 40 de grade, comercianţii de brânzeturi sunt nelipsiţi de pe marginea şoselelor. Consumarea produselor lactate ţinute în astfel de condiţii poate avea efecte din cele mai neplăcute, după cum avertizează specialiştii.

Leacurile tradiţionale ale saşilor. Ce foloseau pentru tratarea depresiei sau mahmurelii şi cum se făceau femeile frumoase cu tratamente naturale

O cercetătoare extrem de pasionată a tradiţiilor săseşti şi posesoarea unei case-muzeu dedicată istoriei saşilor, profesoara Aurelia Rusu a reuşit să strângă şi câteva din reţetele cu leacuri naturale folosite de saşi pentru tratarea diferitelor afecţiuni.

Miturile despre slăbit, explicate de specialişti. Cât de bune sunt pastilele de slăbit, ceaiurile sau dietele disociate şi de ce îngraşă renunţarea la fumat

Specialiştii spun că slăbirea sănătoasă este una de durată şi necesită răbdare şi perseverenţă. De asemenea aceştia susţin că scăderea în greutate se poate face respectând câteva reguli de bază.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite