Sibiu: Prea sărace să îşi crească acasă copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunar, cel puţin trei mame îşi abandonează nou-născuţii în Maternitate. Copiii abandonaţi prin spitale ajung în centrelşe de plasament sau în grija asistenţilor sociali.

Între a nu avea cu ce să îi hrănească şi a-i abandona pe un pat de spital, mămăcile continuă să aleagă tot mai mult cea de-a doua variantă. Numai de la începutul anului până în prezent, 18 nou-născuţi au fost părăsiţi de cele care le-au dat viaţă, copiii ajungând în grija celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu. Dintre aceştia,  patru au fost născuţi în maternitatea din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu, iar restul în alte unităţi sanitare din judeţ. Potrivit reprezentanţilor Spitalului, numărul copiilor abandonaţi în această unitate a scăzut în ultimii ani, datorită consilierii şi informării permanente a mamelor de  către psihologul şi asistentul social care se ocupă special de această problemă.

42 de bebeluşi salvaţi de la abandon

Chiar dacă în maternitatea spitalului situaţia s-a îmbunătăţit, nu acelaşi lucru se poate spune despre situaţia la nivelul judeţului. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţă DGASPC Sibiu, numărul copiilor abandonaţi de la începutul anului a atins deja jumătate din totalul copiilor abandonaţi anul trecut. Astfel, pe parcursul anului 2008, 35 de copii au fost părăsiţi de copii în unităţile sanitare şi preluaţi în sistemul de protecţie social. Cazurile de abandon au fost însă mult mai multe, dar asistenţii sociali au reuşit să le convingă pe mame să îşi ia copiii înapoi. “În momentul în care un copil este părăsit în spital, cei de acolo ne sesizează, după care o comisie identifică familia sau mama, pe care o consiliază şi încearcă să o convingă să revină asupra deciziei de a-şi părăsi copilul. Anul trcut, prin această metodă, am reuşit să prevenim 42 de cazuri de abandon, copiii întorcându-se în familia lui”, ne-a spus Ana-Maria Mesea, purtător de cuvânt în cadrul DGASPC Sibiu.

Sărăcia le determină să îşi “uite” copiii prin spitale

Din experienţa ultimilor ani şi din discuţiile pe care asistenţii le poartă cu mamele în cauză, decizia de a-şi lăsa copilul în spital după naştere este luată aproape de fiecare dată din cauza situaţiei financiare şi a condiţiilor în care trăiesc acestea. “Cele mai multe îşi motivează decizia prin faptul că nu au cu ce să îi crească. Tocmai de aceea, atunci când discutăm încercăm să găsim soluţii pentru a îndrepta situaţia. Discutăm cu reprezentanţii Primăriei, care de cele mai multe ori sunt de accord să le ofere un ajutor social contra unor servicii prestate. Tocmai prin această metodă am reuşit să prevenim şi acele 42 de cazuri de abandon de anul trecut”, a completat Ana-Maria Mesea.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite