Savanţii Sibiului: Franz Joseph Muller von Reichenstein, cel care a descoperit Telurul, şi Hermann Oberth, unul din părinţii astronauticii mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puţini ştiu că Telurul, unul din elementele din tabelul lui Mendeleev, a fost descoperit la Sibiu. Şi tot la Sibiu s-a născut Hermann Oberth, considerat unul dintre părinţii astronauticii mondiale.

Despre Franz Joseph Muller von Reichenstein unii cercetători susţin că s-a născut la Sibiu în anul 1740, alţii că s-a născut undeva în Austria de astăzi, în anul 1742. Franz Joseph Muller von Reichenstein este cel care, în anul 1782, a descoperit la Sibiu telurul, unul din elementele chimice din tabelul lui Mendeleev. 

Muller a studiat la Viena filosofia, artele şi dreptul dar a plecat la Banska Stiavnica unde va studia între 1763 şi 1768 la Academia Minieră.

“Revine în Transilvania ca ofiţer minier. Aici, în activitatea şi în studiile sale, va fi ajutat consistent de guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, un împătimit de mineralogie. La început va fi director al Direcţiei miniere din Banat cu sediul la Oraviţa, de unde pleacă la Tirol, unde va fi numit director şi prim consilier al Direcţiei miniere. Ajunge în 1778 supraveghetorul minelor din Transilvania, iar în 1802 a fost avansat ca supraveghetor al tuturor minelor din Imperiul Habsburgic. În aceste perioadă, pe lângă Telur va descoperi zăcăminte de turmalină în zona Tirolului.

Muller va realiza prima analiză a mineralelor din Transilvania, şi de asemenea va fi şi cel care va construi primele furnale de la Reşiţa în 1771, cu scopul extragerii mangalului”, explică istoricul Răzvan Pop, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Sibiu. 

Hermann Oberth, sibianul care a lansat prima rachetă cu combustibil lichid

Hermann Oberth s-a născut la Sibiu în anul 1894, urmând studiile universitare în medicină la Munchen. A fost medic militar iar în 1917 a realizat un experiment bazat pe lansarea unei rachete, experiment la care a asistat şi ministrul german al războiului. A revenit ca şi cadru universitar la Munchen şi apoi la Gottingen şi şi-a definitivat lucrarea de doctorat despre ştiinţa rachetelor în 1923, la Universitatea din Cluj Napoca. 

“Aceasta este respinsă de mediul ştiinţific fiind considerată utopică. Hermann Oberth îşi publică totuşi lucrarea cu eforturi financiare considerabile, născând astfel o dură polemică în presa de specialitate a acelor vremuri”, explică istoricul Răzvan Pop. 

Savantul locuieşte la Berlin între 1928 şi 1929, fiind consultant ştiinţific al primului film SF din istorie, intitulat “Femeile de pe lună”. Oberth se mută definitiv din Sibiu în 1938, lucrează la Viena, la Colegiul Tehnic, apoi la Dresda, tot la Colegiul Tehnic, şi apoi la Peenemunde, în Germania, unde va fi implicat într-o serie de proiecte militare, primind chiar „Crucea de Merit” prima clasă. 

După război se mută întâi la Wittenberg iar apoi la Feucht, lângă Nurnberg, de unde pleacă pentru o scurtă perioadă în Elveţia şi Italia ca şi consultant ştiinţific. 

“De aici pleacă la Huntsville, în Statele Unite, unde va lucra alături de Wernher von Braun în Institutul de Explorare Spaţială, participând la proiectul de dezvoltare a tehnologiei spaţiale pentru urmatoarea decadă. Revine la Feucht pentru a-şi publica cercetările apoi se va reîntoarce în SUA la Convair pentru a lua parte la proiectul american de realizare a rachetelor Atlas, în calitate de consultant tehnic”, adaugă istoricul Răzvan Pop. 

Hermann Oberth este considerat unul dintre părinţii astronauticii mondiale, fiind inventatorul conceptului de ardere în etape a combustibilului şi a „efectului Oberth”. A publicat în 1923 lucrarea „Racheta în spatiul interplanetar” iar în 1929 „Moduri de a călători în spaţiu”. A lansat prima racheta cu combustibil lichid (Kegelduse) în 1929 iar în 1953 publică „Omul în spatiu”, volum în care, pentru prima dată, cineva propune conceptul de staţie spaţială. 

Oberth s-a stins din viaţă la Nurnberg, în 1989, iar în cinstea sa administraţia din Feucht îi va dedica Muzeul Spaţial ce îi poarta numele. Un crater de pe Lună îi poartă numele iar în municipiul Mediaş, judeţul Sibiu, a fost inaugurat în 1994 un muzeu care îi poartă numele. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite