Satele din Mărginimea Sibiului, pe punctul de a fi evacuate din cauza inundaţiilor devastatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Cibin, care străbate oraşul Sibiu, a depăşit astăzi cota de inundaţie cu 3 centimetri. La intrarea în oraş se instalează diguri de nisip. Totodată, satele din Mărginimea Sibiului sunt pe punctul de a fi evacuate în cazul în care condiţiile meteorologice vor continua să fie nefavorabile.

În şedinţa de urgenţă de astăzi, condusă de secretarul de stat Raed Arafat, desfăşurată la Primăria Ocna Sibiului, s-au dispus măsurile de relocare a forţelor, echipajelor şi materialelor pe judeţ.

Astfel, pe pârâul Sălişte va fi instalat un dig mobil la ieşirea din Sălişte spre Galeş, în lungime de 200 de metri. La Cristian, au fost ridicate diguri din saci cu nisip, pe o lungime de 200 de metri, pe malul Cibinului. Pe alte două străzi se ridică un dig mobil de 200 de metri. Pe malul Râului Negru care intră în Orlat se ridică diguri din saci cu nisip. La Ocna Sibiului continuă consolidarea malului pârâului Visa.

„În municipiul Sibiu, râul Cibin a depăşit cota de inundaţie cu 3 centimetri (353 cm, faţă de 350 cm). Pe strada Râului, în dreptul fabricii Scandia, se instalează diguri din saci cu nisip”, anunţă Prefectura judeţului. În acest exerciţiu au fost antrenaţi sute de militari şi pompieri, inclusiv studenţi ai Academiei Forţelor Terestre din Sibiu.

Către ora 17:00, apa continua să fie evacuată, iar nivelul acesteia să scadă.

Imagine indisponibilă

Îndiguirea Cibinului

„În Mărginimea Sibiului nu s-a dispus evacuarea populaţiei, însă nu excludem această posibilitate, în condiţiile în care se prevăd averse de ploaie de 70-80 de litri/metrul pătrat, într-un timp foarte scurt”, a precizat prefectul Adela Muntean, care se află pe teren, împreună cu Raed Arafat.

Imagine indisponibilă

Raed Arafat şi prefectul judeţului Sibiu (stânga)

În zone de risc au fost instalate şi diguri mobile. În localitatea Cristian era aşteptat să sosească şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Aflat în Sibiu, pentru a evalua starea râului Cibin care străbate municipiul reşedinţă de judeţ, Arafat a spus că evacuarea populaţiei din satele judeţului Sibiu este luată în calcul, dar că la acest moment nu se pune astfel problema: „În cazul în care va fi mai multă apă în cursul nopţii sau mâine,... până atunci noi avem obligaţia să fim pregătiţi şi să protejăm populaţia din zonă. La acest moment, evacuarea de populaţie nu se pune în discuţie. Chiar dacă va fi nevoie de acest lucru, atunci va fi populaţia din imediata apropiere a zonelor inundate, dar nu se pune problema”.

În total, pentru extragerea apei acumulate în zonele inundate, acţionează, în sprijinul cetăţenilor, peste 300 de pompieri cu 13 motopompe, în localităţile Apoldu de Jos, Apoldu de Sus, Ocna Sibiului, Cristian şi Sibiu. La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă s-a dispus suplimentarea dispozitivelor cu câte o motopompă din cadrul ISU Hunedoara, ISU Vâlcea şi ISU Alba. În sprijinul structurilor de intervenţie din judeţul Sibiu, au venit şi pompieri din cadrul ISU Arad, Bihor, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, cu tehnică.

Judeţul Sibiu rămâne sub avertizare meteorologică Cod Portocaliu până mâine, 10 iulie, la  ora 21,00.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite