Român din diaspora, mesaj pentru preşedintele Klaus Iohannis: „De la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur. Să se întoarcă în mijlocul oamenilor!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Mustăţea
Cătălin Mustăţea

Cătălin Mustăţea a plecat în Italia în anul 2003, “cu un ghiozdan în spate”, şi a lucrat ani buni în construcţii. Astăzi, are propria lui afacere, o agenţie care se ocupă de asigurări şi consiliere juridică pentru străini, şi este consilier local într-un orăşel de lângă Verona. Este căsătorit şi are doi copii. De anul trecut, este preşedintele Partidului Identitatea Românească din Italia.

Cătălin este sibian şi unul dintre cei care, la alegerile prezidenţiale din 2014, l-au sprijinit neconditionat pe Klaus Iohannis. L-a votat cu convingere, sperând că, în mandatul lui, România se va transforma în ţara în care să-şi dorească să se întoarcă. ”În momentul respectiv era cea mai bună alegere, a fost o imagine frumoasă, l-am perceput ca o persoană de lângă mine”, spune Cătălin.

Astăzi nu-şi regretă votul, dar vede lucrurile un pic altfel. ”S-a lucrat mai mult la imaginea lui decât la ceea ce trebuia să facă după”, consideră Cătălin. Astăzi, după ultimele evenimente din România, Cătălin Muştăţea îl vede pe Iohannis ca pe un preşedinte singur.

”Eu, de la 1.500 de kilometri, văd un preşedinte singur, Băsescu a avut un partid, susţinători, oameni lângă el. Când a făcut vizitele în Italia am văzut la fel, un preşedinte singur, i-am văzut pe cei din partide încercând să se folosească de imaginea lui. Mesajul meu pentru el este să se uite în jur şi să nu mai fie singur, să aibă o echipă bună şi să se întoarcă în mijlocul oamenilor, să vadă ce vor oamenii, oamenii îşi doresc un preşedinte cu care să poată să vorbească, care să-i asculte”, mai spune Cătălin Mustăţea.

Stabilit în Italia din 2003

Cătălin Mustăţea, român stabilit în 2003 în Italia şi preşedinte al Partidului Identitatea Românească, a acordat, în noiembrie 2015, un interviu pentru „Adevărul“, în care a vorbit, printre altele, despre ce i-ar putea convinge pe românii plecaţi din ţară să se întoarcă acasă. Reproducem mai jos acest interviu:

Cum au văzut românii din Italia ultimele evenimente cu final tragic de la Bucureşti, moartea poliţistului Bogdan Gigină şi incendiul de la clubul Colectiv?

Nu ştii până la urmă dacă vina este a cuiva sau a domnului Oprea sau a poliţistului dar asta ne-a revoltat: cum poţi să mori în 2015 din cauza unei gropi într-o capitală europeană. Trebuia să-şi dea demisia şi cineva din Ministerul de Interne şi cineva din Poliţie, poate. Am văzut o coloană oficială în Italia, am fost al Roma în trafic cu familia, la fel a trecut coloana oficială, în maşini blindate, negre, nu s-au dat jos din maşină, doar au lăsat geamurile, au făcut semn cu mâna şi toată lumea s-a oprit. Poate lor li se pare că şoferii nu se opresc dar nu este chiar aşa, în 2015 ne oprim. Dacă la poliţist cineva îşi lua responsabilitatea era altceva, nu neapărat domnul Oprea, cineva cu funcţie care să răspundă direct.

Cât priveşte incendiul de la Colectiv, dacă nu ieşeau oameni în stradă trecea la fel ca celelalte de până acum. Toată lumea a început să vorbească şi aici, eu am 35 de ani şi ca mine au toţi prietenii mei care sunt în Italia, oricine putea să fie într-o astfel de situaţie, şi nouă ne place să ascultăm muzică, să ne rupem de ziua de muncă. Oamenii trebuie să stea în stradă şi să denunţe ceea ce văd că este ilegal, degeaba tăiem vârfurile dacă nu tăiem rădăcina. Trebuie denunţat orice abuz. Oamenii au atacat şefii bisericii, am văzut, nu credinţa, sunt perfect de acord, aşa văd eu de aici, anumite persoane din biserică greşesc. Ceea ce vedem noi de aici este că oamenii care sunt în stradă sunt tineri care nu s-au născut nici ca mine, în vremea comunismului, în anii 80, s-au născut după Revoluţie şi foarte mulţi au văzut că mama merge la spital şi dă şpagă, mama dă la poliţie şpagă, copiii ăştia s-au trezit că nu înţeleg un sistem, de ce să dai când tu munceşti şi plăteşti contribuţii, şi eu mă duc în Italia la spitale dar nu dau bani, ei nu pot înţelege cum te poţi duce la cineva să-i mai dai în plus dacă este plătit. Sperăm să rupem sistemul ăsta, ar trebui ca lumea să nu mai participe la sistem, mai bine faci orice să te lupţi cu sistemul decât să participi la el.

Cum comentaţi faptul că Gabrie Oprea ocupă în continuare o funcţie în guvern?

Aceşti oameni nu sunt născuţi după 1989, nu ştiu ce înseamnă să te dai la o parte, nu ştiu ce înseamnă să asculţi oamenii. Domnul Oprea probabil nu vrea să dea semne că este vinovat el. N-aş vrea să fiu în pielea domnului Oprea, în schimb autoritatea lui de general nu-mi place. Este probabil singura lui greşeală pe care a făcut-o şi o face în continuare, este o ruşine că este încă acolo dacă a greşit.

„Vrem să ne întoarcem acasă”

Ce aţi simţit voi, românii stabiliţi în afara ţării, în momentul în care aţi văzut ce se întâmplă pe stradă în România?


Eu personal mă gândesc, „Doamne, mă întorc acasă”, aşa vrem toţi, toţi vor să se întoarcă acasă. Oamenii vor să se întoarcă acasă, nu vor vot prin corespondenţă, asa nu a înţeles nimeni, vrem să ne întoarcem acasă, să muncim profesional , să arătăm ceea ce am învăţat şi ştim şi să fim plătiţi bine.

Ce ar trebui făcut mai departe?

Eu astăzi aş pune un business man prim ministru şi cred că sunt o grămadă de oameni nu neapărat din România, oameni care conduc singuri multinaţionale oameni care ar putea cu sufletul inclusiv neplătiţi să ocupe acele posturi, pentru că sunt oameni care vor să ajute România. Eu astăzi aş pune o persoană care ştie să facă afaceri, care ştie ce înseamnă să conducă o firmă.

Cum văd românii din Italia acum problema votului prin corespondenţă?

Nu asta au vrut oamenii şi nimeni nu vorbeşte în diaspora despre votul prin corespondenţă, pentru că oamenii ăştia vor să se întoarcă acasă. Mie personal îmi este ruşine că România are 2 senatori şi 4 deputaţi de diaspora, îmi este ruşine că avem şefi peste şefi, noi nu avem nevoie nici de senatori nici de deputaţi de diaspora, în Italia eu zic că suntem destul de bine reprezentanţi de o singură instituţie care este ambasada României, atât. Acei deputaţi şi senatori vin cu interese politice.

Cum este văzut Klaus Iohannis, la un an de mandat

Anul trecut în perioada asta aţi stat ore în şir la rând pentru a-l vota pe Klaus Iohannnis preşedinte al României. Cum îl vedeţi acum, după un an de mandat?

De obicei oamenii nu au răbdare, trebuie răbdare, s-a schimbat total politica aceea care se făcea în România, eu cred că are o tărie de caracter mai mare decât credeam, ştie să nu vorbească mai mult decât e nevoie, pe mine m-a surprins plăcut. Are o poziţie foarte grea acum, este singurul care s-a salvat, dar s-a salvat dacă va şti să asculte oamenii, dacă va lua o decizie înţeleaptă. Românii astăzi i-au dat o a doua şansă, mai mult, al doilea credit, are oamenii de partea lui, oamenii îl iubesc, cel puţin aici, în continuare.

Cum ar trebui să arate România în care v-aţi întoarce?

M-aş întoarce în România mea în care pot să fac ceva, în care pot să-mi câştig pâinea singur, în care dacă am de plătit taxe să le plătesc, dacă cer un bon să îl primesc, m-aş întoarce în România celor care sunt azi în stradă, m-aş întoarce într-o Românie care prosperă, care dă un viitor copiilor.
 

Mai puteţi citi:

Veronica din Canada: Domnule Ponta, sunt o „duşmancă a României“ şi vă scriu să vă povestesc cum îmi denigrez ţara, atât eu, cât şi ceilalţi români

Cine e Veronica, românca din Canada care zguduie internetul cu scrisori dure pentru Ponta şi Tăriceanu, „tandemul dezgustat de Diaspora”

Veronica din Canada, mesaj dur pentru Tăriceanu: „Noi, deşi iubim micii, pentru că au gust de România, nu ne vom lăsa ţara pe mâna unora ca dumneavoastră”

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite