Medicul acuzat de moartea unui pacient din Sibiu a scăpat cu un simplu vot de blam din partea Colegiului Medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şase luni de la depunerea plângerii de către familie, Colegiul Medicilor s-a pronunţat în cazul unui bărbat mort în luna aprilie la spitalul din Sibiu. Medicul pe care familia îl acuză de neglijenţă şi implicit de moartea bărbatului a scăpat cu un simplu vot de blam, a treia sancţiune ca şi gravitate din cele şase prevăzute de statutul Colegiului Medicilor din România.

Ion Malanga avea 62 de ani, şi iniţial a ajuns la spital în luna aprilie a acestui an pentru o serie de investigaţii, fiind bolnav de cancer. Familia a povestit că la un moment dat bărbatul a plecat să facă nişte raze, însoţit de un brancardier. Familia susţine că, pe scări, brancadierul s-a împiedicat şi au căzut amândoi, bărbatul lovindu-se la cap. 

După acest episod însă, nimeni nu l-a trimis la computer tomograf, pentru a vedea dacă sunt leziuni în urma loviturii la cap. Medicii l-au trimis acasă, unde a intrat la scurt timp în comă.

VIDEO Pacient mort după ce a căzut pe scările unui spital din Sibiu

Readus la spital, Ion Malanga a murit la Reanimare. La autopsie, legiştii a astabilit clar că Ion Malanga a murit din cauza hemoragiei cerebrale provocată de lovitura la cap.

Revoltaţi, membrii familiei au sesizat spitalului şi Colegiul Medicilor, iar Parchetul s-a autosesizat în acest caz. Copiii bărbatului cer să plătească doctoriţa care îl trata, şi care l-a trimis acasă fără să-i facă vreo examinare radiologică, în urma loviturii la cap.

Dacă reprezentanţii spitalului s-au pronunţat după câteva zile, considerând că este sufficient să-i reţină doctoriţei 10 la sută din salariu, timp de 3 luni, Colegiul Medicilor avut nevoie de o jumătate de anpentru a da un verdict.

Preţul unei vieţi la spitalul din Sibiu - câteva avertismente şi o reducere de salariu

În final, a sancţionat-o pe doctoriţă cu vot de blam, a treia sancţiune ca şi gravitate din cele şase prevăzute de statutul Colegiului Medicilor din România, o sancţiune prin care o colectivitate organizată îşi arată dezaprobarea faţă de o faptă nedemnă a unui membru al ei. Sumplimentar, pe perioada sancţiunii, un medic nu poate accede la funcţii de conducere, nu poate promova şi nici nu se poate înscrie la examene de competenţă. Potrivit statutului Colegiului Medicilor, în cazul votului de blam, sancţiunea se radiază după 6 luni.

Votul de blam a fost dat de comisie chiar dacă membrii acesteia recunosc că doctoriţa trebuia să ceară examinarea la computer tomograf şi nu a făcut-o.

Bărbatul care s-a stins la spitalul din Sibiu după ce a căzut pe scări a murit din cauza loviturii la cap

“Având în vedere că pacientul a suferit un traumatism cranio-cerebral iar medicul curant este obligat să examineze zilnic bolnavii şi să consemnaze în foaia de observaţie evoluţia, explorările, alimentaţi a şi tratamentul corespunzător şi faţă de împrejurarea că a fost consemnat în foaia de observaţie „edem cerebral posttraumatic” domna doctor Moldovan Monica trebuia să solicite, a doua zi, consult neurochirurgical şi examen CT cranian, pentru pacient”, se arată în decizie.

Copiii bărbatului sunt extrem de revoltaţi, şi spun că vor contesta decizia. „Nu e normală decizia dată, să mai stea în funcţie doamna doctor la ce a făcut. Trebuia suspendată definitiv din funcţie, nu lăsată să mai lucreze şi să ajungă şi alţi oameni la ce a ajuns tatăl meu”, spune Marcel Malanga, fiul bărbatului mort. 



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite