Ioan Bojin conduce de aproape zece ani Filarmonica sibiană

Ioan Bojin este directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu. Sibian prin adopţie, Ioan Bojin a împlinit anul acesta 20 de ani de când lucrează în cadrul Filarmonii iar anul viitor va sărbători zece ani de când conduce destinele acestei instituţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Despre Ioan Bojin se poate spune că a început cariera în domeniul muzical de la o vârstă fragedă. La doar câţiva ani părinţii lui au observat urechea muzicală şi înclinaţia către muzică şi au decis să-l trimită la o şcoală de profil.

“Familia mea a descoperit că am talent muzical auzindu-mă cântând la un concurs din oraşul meu natal. Mai departe, a fost meritul învăţătorilor şi profesorilor mei de la şcoala generală şi Liceul de Muzică. Îmi amintesc cu mare plăcere de domnul profesor Mircea Mihai, cel care m-a ajutat să descopăr flautul”, îşi aminteşte Ioan Bojin.

Şi-a împlinit visul la Sibiu
După ce şi-a finalizat studiile universitare Ioan Bojin şi-a dorit foarte mult să cânte ca instrumentist în cadrul unei filarmonici din ţară. În Sibiu a ajuns în anul 1979, ca profesor de muzică.

„La vremea aceea nu existau locuri disponibile în cadrul Filarmonicii din Sibiu şi a trebuit să îmi văd de catedră. Visul meu a fost totuşi acela de a deveni instrumentist la o filarmonică”, spune directorul de astăzi al Filarmonii de Stat din Sibiu. Visul avea să i se împlinească în anul 1990. „Atunci am revenit la interpretarea muzicală” mai spune Ioan Bojin.

Flautistul – director de instituţie
După mai bine zece ani petrecuţi în cadrul instituţiei Ioan Bojin a observat în anul 2001 o posibilitate de a avansa în carieră. În 2001 în cadrul Filarmonicii sibiene se organiza consurs pentru funcţia de director. „M-am înscris la concurs cu gândul că voi putea face ceva mai mult pentru a transforma instituţia. Pentru cei care nu ştiu, am pornit de la situaţia în care concertele filarmonicii sibiene se desfăşurau în spaţiile Cercului Militar, iar publicul era format din maxim o sută de spectatori. Astăzi avem în jur de 20.000 de spectatori pe an şi Filarmonica de Stat din Sibiu este printre principalele filarmonici din ţară. Programul nostru este unul foarte diversificat, care îmbină evenimentele muzicale cu concertele obişnuite săptămânale şi festivalurile de nivel naţional. În fiecare an avem invitaţi solişti şi dirijori din toată lumea, personalităţi de marcă în domeniu”, spune cu mândrie Ioan Bojin.

Viitor mai bun pentru muzicieni
Anul viitor Ioan Bojin împlineşte zece ani de când conduce destinele Filarmonicii de Stat din Sibiu. Pentru următorii ani la conducerea instituţiei Ioan Bojin îşi propune în primul rând să ofere o situaţie mai bună muzicienilor. “Mi-aş dori foarte mult să nu mai avem problemele pe care le avem astăzi ceea ce priveşte numărul muzicienilor din orchestră. Sper ca acest lucru să se poată petrece. Muzicienii buni sunt foarte greu de găsit şi păstrat”, concluzionează Ioan Bojin.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult grădinăritul. Îmi face plăcere să mă ocup de flori în mod deosebit, dar acord aceaşi importanţă şi legumelor din grădina mea”, spune Bojin.

Ce nu-i place:

„Mă deranjează în primul rând lipsa de coerenţă în ceea ce priveşte organizarea în general. Şi mai sunt şi alte aspecte minore care mă derenjează în viaţa de zi cu zi”, spune Bojin.

Întrebări şi răspunsuri:
De ce aţi ales Sibiul acum mai bine de 30 de ani?
Pentru că la momentul respectiv era cel mai atractiv oraş din toate punctele de vedere. N-am regretat nicio clipă decizia.

Filarmonica are un public foarte bine definit, asta se ştie şi se vede la fiecare concert. Dumneavoastră credeţi că există în publicul şi snobism, oameni care vin doar pentru putea spune apoi că au fost la filarmonică?
Eu nu aş numi snobism faptul că unii sibieni vin mai rar la concertele noastre. Sau vin la Filarmonică doar la vederea unor anumite nume pe afişe. Cred că nu toată lumea are timpul şi disponibilitatea necesară pentru  ajunge la concerte. Asta o ştiu sigur de la oameni cu care vorbesc şi pe care îi cunosc bine. Foarte mulţi nu reuşesc să vină la concerte. Şi până la urmă, fiecare prezenţă la concerte este benefică, de ambele părţi.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

citeste totul despre: