Piaţa terenurilor din Sibiu, la cota de avarie
0Faţă de perioada de boom imobiliar, preţurile terenurilor au scăzut şi cu 80 la sută la Sibiu, iar vânzările sunt la pământ. Considerate adevărate afaceri în perioada de boom imobiliar, terenurile pretabile la construcţii din Sibiu şi din împrejurimi stau acum nevândute, iar cei care le-au cumpărat în 2007-2008 cu gândul de a le revinde ulterior şi de scoate profit nu au nicio şansă să-şi recupereze nici măcar inves
„Cererea este foarte redusă, anul trecut a fost 0 iar anul acesta, 5 la sută faţă de perioada de boom imobiliar. Avem cereri pentru terenuri care nu depăşesc 1.000 de metri pătraţi, majoritatea în zone periferice”, explică Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale Agenţiilor Imobiliare. Cumpărătorii sunt de regulă familii cu 1-2 copii, care au deja o proprietate, respectiv un apartament, şi vor să se mute de loa blc la casă.
Preţurile au scăzut şi cu 80 la sută
Potrivit specialiştilor imobiliari, preţurile terenurilor în Sibiu au scăzut cu mai mult de jumătate faţă de perioada de boom imobiliar, iar la periferie şi în împrejurimi scăderea ajunge şi la 80 la sută.
Terenurile de 500 de metri pătraţi, cele mai căutate, se vindeau de exemplu în zona Calea Dumbrăvii cu 800 de euro/metru pătrat, iar acum preţul merge la 200 de euro/metru pătrat. În zona Trei Stejari-Negoi, terenurile se vând acum cu 160-170 de euro metrul pătrat, faţă de 500 de euro în 2007-2008 iar zona parcului Sub Arini-bulevardul Victoriei, cea mai scumpă, preţurile au coborât de la 1.200 de euro/metru pătrat la 350 de euro/metru pătrat.
În zona Larazet, preţurile au coborât de la 150-180 de euro la 90-100 de euro/metru pătrat, iar în Gusteriţa şi Turnişor terenurile se vând acum cu 70-80 de euro/metru pătrat faţă de 100-140 de euro în perioada de boom.
Parcela mai mare scade preţul pe metru pătrat
Alexandru Apetroaie, un sibian de 35 de ani, este unul dintre cei care sunt hotărâţi să profite de scăderea preţurilor la terenuri. Are un apartament de două camere şi vrea să-şi cumpere un teren pe care să-şi ridice o casă, şi se orientează spre zona de la ieşire din Sibiu spre Cisnădie, unde în perioada de boom ar fi trebuit să scoată din buzunar 25 de euro/metru pătrat, iar acum poate să cumpere cu 12-15euro/metru pătrat. „Acum, cu aceeaşi bani din 2008, fie poţi lua o suprafaţă mai mare de teren, fie poţi cumpăra terenul şi să începi deja să investeşti în fundaţie şi utilităţi. Iar dacă te uneşti cu mai mulţi prieteni şi iei o parcelă mai mare, poţi obţine şi 10-11 euro/metru pătrat”, explică Alexandru.
CASETA
În comunele din jurul Sibiului, unde s-a investit masiv în perioada de boom imobiliar, scăderile sunt de asemenea substanţiale. La Şelimbăr, la un teren de 500 de metri pătraţi, metrul pătrat se vindea în perioada de boom cu 80-120 de euro, fără ca racordurile la utilităţi să fie realizate. Între timp, s-au tras utilităţile, însă preţul acum porneşte de la 35 şi ajunge la maxim 50 de euro/metru pătrat. La Şura Mare, preţul a scăzut de la 50 la 10-14 euro/metru pătrat, iar al Şura Mică şi Cristian, de la 40 la 8-10 euro/metro pătrat, cu aceeaşi observaţie, că preţurile din perioada de boom erau fără utilităţi iar acum racordurile sunt făcute.