Dascăli la sfârşit şi la început de drum
0În cadrul aceleiaşi şcoli, o învăţătoare a intrat în ultimul an de carieră iar o tânără absolventă a debutat ca profesor. După aproape 40 de ani de învăţământ, Janeta Socol va spune din vară “Adio” catedrei, în timp ce Ioana Cimpoca a debutat ieri într-o carieră la care visează din clasa a doua.
CITIȚI ȘI:
VIDEO Emoţii,părinţi cu lacrimi în ochi şi bucurie la deschiderea noului
an şcolar la „I.L. Caragiale” şi la Şcoala 21 GALERIE FOTO
„Cu aşa emoţii parcă n-am început niciodată”. Cu ochii umezi de emoţie, doamna învăţătoare Janeta Socol a început, ieri, ultimul an în care va mai sta în faţa catedrei. Are aproape 40 de ani petrecuţi în sălile de clasă, foarte multe satisfacţii profesionale şi aceeaşi dragoste pentru meserie care i-a călăuzit paşii şi în 1973, anul în care şi-a întâlnit primii elevi. „Eram la şcoala din Vurpăr, şi am avut în prima mea clasă 25 de copii, foarte cuminiţi, liniştiţi, cum erau atunci mai ales copiii de la ţară”, rememorează doamna învăţătoare.
A format opt generaţii de copii, şi se bucură enorm atunci când foşti elevi îi trec pragul, în vizită, sau îi întâlneşte şi deapănă cu ei amintiri. Faptul că vede că oameni cărora le-a deschis drumul sunt acum realizaţi frumos şi n-au uitat-o e una din cele mai mari împliniri pe care i le-a oferit o meserie spre care se îndreaptă, acum, din ce în ce mai puţini. „Un tânăr absolvent mai ales acum, când veniturile sunt aşa cum sunt, doar din dragoste, din pasiune, vine spre şcoală”, spune Janeta Socol. Este extrem de bucuroasă că fiica ei i-a moştenit pasiunea şi este profesoară de limba română şi spune că, din toamnă, cel mai dor îi va fi de acel „Bună dimineaţa, doamna învăţătoare” care răsună în clasă, la ora 8, în fiecare zi.
Prima zi la catedră
Cu emoţii foarte mari a trecut ieri pragul Şcolii cu clasele I-VIII nr. 21 din Sibiu şi Ioana Cimpoca, altfel de emoţii, date de prima întâlnire cu o meserie la care visează încă din copilărie. „Nici o altă meserie nu-ţi oferă atâtea satisfacţii ca aceea de dascăl. Să ştii că tu eşti cel care formează viitori adulţi este un lucru extraordinar”, spune Ioana. A terminat anul acesta Facultatea de Litere, specializarea Engleză-Franceză, a trecut cu bine în vară de examenul de titularizare iar de ieri este profesoară de limba engleză la şcoala 21.
„Din clasa a II-a am ştiu că asta vreau să fac. M-a impresionat foarte mult profesoara mea de limba engleză, doamna Sanda Bulat, care îmi este un adevărat model profesional”, spune Ioana. Tânăra profesoară recunoaşte că în ziua de azi, când salariile dascălilor, mai ales debutanţi, sunt extrem de mici, cei care se îndreaptă spre această carieră nu o fac în niciun caz pentru partea financiară. „Cei care fac meseria asta nu urmăresc satisfacţii băneşti ci satisfacţii profesionale. Pentru mine nu sunt importante satisfacţiile materiale”, spune Ioana. Are emoţii mari, speră să le inspire copiilor încredere şi este convinsă că vârsta pensionarii o va găsi, la fel ca şi acum, zâmbind şi înconjurată de elevi.