Tutunul unguresc, soluţie de criză pentru sătmăreni

Tutunul unguresc, soluţie de criză pentru sătmăreni

Csaba Fecske spune că economiseşte cel puţin 7 lei la fiecare pachet de ţigări

Un pachet de ţigări făcut manual din tutun unguresc costă un sfert din preţul unui pachet cumpărat din magazine.Tutunul se vinde în cutii de 160 de grame sau în pungi de 40 de grame. Preţurile diferă în funcţie de marcă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Csaba Fecske fumează de peste 20 de ani. La fel şi soţia şi soacra lui. În urmă cu aproximativ trei ani au renunţat să mai cumpere ţigări din magazine, apelând la vânzătorii din pieţe care ofereau ţigări aduse din Ucraina la preţuri mici. „În ultimul timp, ţigările din Ucraiana s-au scumpit destul de mult, ajungând la 8 lei pachetul, aşa că am renunţat să le mai cumpărăm”, povesteşte Csaba. De aproape un an, cei trei fumează ţigări confecţionate de ei din tutun adus din Ungaria.

3,5 lei costă pachetul de ţigări

De Crăciun am primit un pachet de la fratele meu care locuieşte în Portugalia. Printre altele, mi-a trimis şi un aparat de făcut ţigări, câteva cutii de hârtie şi filtre şi pungi de tutun. Aşa am început să fumăm ţigări făcute de noi”, continuă bărbatul. Odată terminat tutunul din Portugalia, soţii Fecske au început să fumeze tutun unguresc. „Nu se compară cu cel trimis de fratele meu, dar măcar nu ne costă foarte mult. Dintr-o cutie de 160 de grame de tutun ne ies 20 de pachete de ţigări. În funcţie de marca de tutun sau filtrele pe care le cumpărăm, ajungem cu pachetul de ţigări la cel mult 3,5-4 lei“, precizează Csaba Fecske. Tutunul îl aduc direct din Ungaria, unde se vinde legal, în magazine. „Mergem cam de două ori pe lună în Ungaria, în general până la Csengersima. Nu doar pentru tutun, ci şi pentru alte produse care sunt mult mai ieftine decât la noi. În general, cumpărăm trei – patru cutii de tutun care ne ajung până la următorul drum. Diferenţa de bani care rămâne pentru că nu cumpărăm ţigări din magazinele noastre o folosim ca să cumpărăm dulciuri pentru cei mici”, spune şi Mirela, soţia interlocutorului. De manoperă se ocupă soacra. Pensionară fiind, ea este cea care pregăteşte ţigările în fiecare dimineaţă. „Mă trezesc la ora cinci şi, în timp ce îmi beau cafeaua, fac şi ţigări pentru ei. Când se trezesc, au fiecare câte un pachet gata pregătit”, precizează soacra.
Tutunul se vinde în cutii de 160 de grame sau în pungi de 40 de grame. Preţurile diferă în funcţie de marcă, cel mai ieftin, la cutie,  costă 2.000 de forinţi (29,75 de lei), iar o cutie de hârtie şi filtre, cu 200 de bucăţi, se vinde cu preţuri începând de la 200 de forinţi (2,97 lei). Un aparat de făcut ţigările se cumpără cu 800 de forinţi, adică 11,9 lei. Cantitatea legală de tutun care se poate introduce în ţară este de un kilogram de persoană,  spune Oana Totorean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Satu Mare.citeste totul despre: