Tinerii maghiari migrează la studii în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă plătesc taxe de cinci ori mai mari, tinerii maghiari din Satu Mare mizează pe universitățile din Ungaria. Un viitor mai sigur, o pregătire mai temeinică, dar și posibilitatea de a rămâne în țara vecină, sunt lucrurile care îi determină pe tinerii de pe granița de Vest să studieze în Ungaria.

Universităţile din Ungaria atrag tot mai mulţi tineri maghiari din România, deşi au taxe de şcolarizare mult mai mari. Tinerii spun că motivul pentru care aleg universităţile din Ungaria sunt programele mult mai complexe în limba maternă şi o piață a muncii mai dezvoltată.

Ieftin şi inutil
Dacă în România, la facultăţile particulare, studiile în domeniul ştiinţelor economice au taxe de şcolarizare anuală de 2.000 lei – la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti, respectiv 1.380 lei la Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti, în Ungaria taxele sunt de 4-5 ori mai mari. Cu toate acestea, anual zeci de elevi români pleacă la studii în ţara vecină.
„Sunt student la Spiru Haret şi am ales această facultate pentru că e cea mai ieftină. Taxa e foarte mică pe an şi pot urma şcoala şi la distanţă. În rest, sunt de părere că indiferent unde faci şcoala, în România foarte greu găseşti un loc de muncă după absolvire. Fac doar să fie făcută, dar dacă aş fi avut ocazia să studiez în Ungaria sau Viena, sigur plecam şi nu regretam”, spune Papp Mate, student în România.

Scump, dar eficient
Sătmăreanca Porcs Henrietta a plecat la studii în Budapesta la Şcoala Superioară Kodolányi János, specializarea ştiinţe economice şi management. Scopul ei a fost să primească o educaţie complexă şi să beneficieze de oferte de locuri de muncă mai bune decât i s-ar fi oferit acasă.
„Iniţial, vroiam la o facultate de stat, însă acolo, indiferent de câţi bani ai, dacă nu atingi un punctaj minim la admitere, nu te primesc nici măcar la regim cu taxă. Şcoala Kodolányi János a fost a doua mea opţiune, deoarece e o şcoală de profil foarte bună şi recunoscută în ţară. În plus, îmi oferă şi o oarecare siguranţă în ceea ce priveşte viitorul şi cariera profesională, deschizând multe portiţe pentru un loc de muncă bun, iar faptul că studiez în capitala Ungariei e un avantaj, deoarece după absolvire sunt zeci, sute de locuri de muncă disponibile în domeniu”, spune sătmăreanca.
Ea a achitat pentru primul an de studiu 396.000 forinţi (6.000 lei), pentru al doilea an 408.000 forinţi (6.200 lei), al treilea an 432.000 forinţi (6.600 lei) şi alţi 216.000 forinţi (3.300 lei) pentru semestrul de practică profesională. În urma calculelor, a rezultat că la şcoala din Ungaria doar valoarea taxelor de şcolarizare atinge 22.070 lei. În schimb, în România, trei ani de studii la Spiru Haret costă în total 4.140 lei, respectiv 6.000 lei la Dimitrie Cantemir.

Chirii ieftine, cămine scumpe
Henrietta spune că la capitolul locuinţe şi posibilităţi de cazare, În Ungaria e mai rentabil să locuieşti în chirie, decât în cămin. Dacă cea mai ieftină chirie pentru un apartament de două camere este 40.000 forinţi (aproximativ 607 lei), însemnând în jur de 150-155 lei/persoană dacă stau doi în cameră, un loc într-o cameră de cămin cu 4 paturi costă 12 respectiv 18.000 forinţi (183 de lei), iar un loc în camerele cu două paturi costă nu mai puţin de 28.000 forinţi (426 de lei).
În România, chiriile în centrele universitare sunt mult mai scumpe. Cel mai ieftin apartament cu două camere costă începând la 800-900 lei, în schimb un loc în cămine porneşte de la 80 şi ajunge până la 250 de lei camerele cu două paturi. În ceea ce priveşte cantinele universitare, la Budapesta meniurile încep de la 4-500 forinţi (6-7 lei), iar în ţară de la 9-10 lei.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite