Telenovele în loc de aer condiţionat şi medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ordine greșită a priorităților în spital
Ordine greșită a priorităților în spital

Conducerea Spitalului Judeţean Satu Mare vrea să-şi cumpere televizoare cu plasmă, monitoare pentru informare, carduri de acces şi să-şi facă parcare proprie. Pe lista investiţiilor nu se află, însă, dotarea sălilor de operaţii şi a saloanelor cu aparate de aer condiţionat.

Monitoarele, în număr de 41, urmează să ţină la curent bolnavii, aparţinătorii acestora sau orice alt cetăţean care trece pragul spitalului cu date referitoare la funcţionarea sistemului de sănătate, structura şi funcţionarea instituţiei, legislaţia privind drepturile pacienţilor, cât şi date referitoare la transportul, cazarea sau deplasarea în judeţ. Primele patru deja funcţionează. Două dintre ele sunt la Spitalul Judeţean (unul la intrarea în unitatea spitaliceasă şi unul în Policlinică), iar celelalte două au fost împărţite între secţia din Tăşnad a Spitalului Judeţean şi Spitalul Judeţean II (Spitalul Vechi). Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare, alte două vor fi aşezate la Unitatea de Primiri Urgenţe şi Secţia de Boli Infecţioase. Coridoarele secţiilor vor fi dotate şi ele, până la sfârşitul lunii octombrie, cu 35 de astfel de monitoare, doar că vor fi de dimensiuni mai mici. Investiţiile vor continua cu dotarea saloanelor cu 90 de televizoare, introducerea unor cartele de acces în spital şi amenajarea unei parcări destinate angajaţilor.

Niciun salon cu aer condiţionat

Ideea de a avea televizoare în saloane nu este îmbrăţişată de bolnavi. „Dacă tot s-au gândit la confortul bolnavilor, nişte aparate de aer condiţionat nu au putut cumpăra? Săptămâna trecută am fost externată de la secţia de Cardiologie a Spitalului Vechi şi vreau să vă spun că este un chin să stai câteva zile într-un salon cu încă cinci persoane, într-o căldură teribilă. Am nimerit şi într-un salon în care intrarea se făcea din altul, aşa că a fost cumplit. Dacă deschideam uşa, venea mirosul de  dincolo, dacă deschideam geamul, intra căldura. În aceste condiţii, de televizoare aveam nevoie mai întâi? Aşa cum vor găsi bani pentru ele, puteau găsi şi pentru aparate de aer condiţionat, sau pentru robinete şi becuri“, este de părere Clara Bodo, de 67 de ani, din Satu Mare.

Aer condiţionat pe banii personalului

Nici în secţia de ORL nu există aer condiţionat, decât în camera de gardă şi în cea a asistentelor. „Aparatele s-au cumpărat din banii personalului, medici şi asistente. În saloane ne descurcăm cum putem, în fiecare vară. Unii îşi mai aduc de acasă ventilatoare, alţii suportă căldura“, a decarat una dintre infirmierele secţiei. Aceleaşi condiţii le au şi bolnavii internaţi la secţiile de Neurologie, Dermatologie, Oncologie, Oftalmologie, Interne sau Diabetologie. „În urma unui atac cerebral, soacra mea a fost internată la Neurologie în luna august. Am fost nevoită să stau lângă ea zi şi noapte pentru că nu se putea mişca. Nici nu pot să descriu în cuvinte cât a fost de greu pentru amândouă. Dacă eu simţeam uneori că pur şi simplu nu am aer, nici nu pot să-mi imaginez cum se simţeau bieţii bolnavi“, spune sătmăreanca Mirela Becke (44 ani).

Nu sunt  fonduri pentru modernizarea clădirilor

„Clădirea unde funcţionează Spitalul Judeţean II este veche. Montarea unor aparate de aer condiţionat ar necesita investiţii mari pentru care spitalul nu are fonduri. În unele saloane ale Spitalului Judeţean I, precum şi în sălile de operaţii sau la Radiologie, s-au mai achiziţionat aparate de aer condiţionat, dar nu din fondurile unităţii. Fiecare şef de secţie s-a descurcat cum a putut“, a declarat pentru „ADS“, Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare. El mai spune că pentru bolnavii cardiaci şi cei cu probleme neurologice s-a găsit o rezolvare.
Până la sfârşitul acestui an, secţia de Cardiologie se va muta în clădirea Spitalului Judeţean I, urmând ca anul viitor să se găsească un spaţiu şi pentru secţia de Neurologie. Tot anul acesta, vor începe reparaţiile la secţia de Oncologie, ocazie cu care se vor monta şi aparate de aer condiţionat.

Cartele de acces şi ecusoane

În ceea ce priveşte celelalte investiţii, Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare spune că restricţionarea accesului în spital prin introducerea cartelelor de acces este o necesitate pentru a se putea monitoriza persoanele care intră în unitate. „Există mari probleme cu accesul cetăţenilor în spital, practic, poate intra oricine. Prin înfiinţarea unui birou de relaţii cu publicul, se va putea monitoriza fiecare persoană care intră şi iese din spital. Personalul va avea un card de acces, iar cetăţenii, bolnavii sau vizitatori, vor putea intra cu ecuson de vizitator şi cartelă de acces“, a precizat purtătorul de cuvânt.

Televizoarele vor fi conectate la cablu

Suma necesară acestor proiecte va depăşi 200.000 lei. Banii sunt alocaţi de Consiliul Judeţean Satu Mare. În acestă sumă sunt cuprinse şi cele 90 de televizoare, doar că, pentru a face economie, conducerea spitalului s-a gândit să achiziţioneze unele mai ieftine, cu preţuri de până la 400 lei. „Televizoarele vor fi racordate la televiziunea prin cablu. În acest fel, nu o mai fie nevoie ca bolnavii să-şi cumpere cartele care costă 12 lei pentru 12 ore“, a precizat Constantin Demian.


Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite