Singurul conac din România locuit neîntrerupt patru secole. Popasul, celebru în vremea regimului comunist pentru vinurile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În comuna Pir, judeţul Satu Mare, se află cel mai vechi conac din România locuit neîntrerupt de mai bine de patru secole. Popasul era celebru în vremea regimului comunist pentru vinurile sale. Aici îşi dădeau întâlnire conducătorii revoluţiei din 1848, dar şi marii poeţi ai vremii.

Printre poveştile străvechi ale Sătmarului se detaşează şi cea legată de vechiul conac din Pir al familiei Oerdogh, locuit neîntrerupt de peste patru secole. Scriitorul Felician Pop scrie în volumul “Istoria Secretă a Sătmarului” că este foarte ciudat că această clădire, cea mai veche construcţie civilă din partea aceasta a ţării, care este şi funcţională, nu este trecută pe lista monumentelor judeţului şi “poate de aceea lucrările de renovare executate, făcute din naturalul impuls de a consolida clădirea nu respectă întocmai modelul iniţial”.

Încă de la intrarea în comună te întâmpină  movilă uriaşă care este cunoscută de localnici sub numele de “Movila Turcului”. “Acest tumul avea un rol strategic. În vârful acestuia se afla un punct de observaţie deservit de military, astfel de movile fiind ridicate în multe localităţi din judeţul Bihor”, scrie Felician Pop.

Legenda spune că în acest conac s-ar fi întâlnit Nicolae Bălcescu cu Kossuth Lajos, conducătorii revoluţiei de la 1848, în efortul lor comun de a stabili o apropiere între revoluţionarii români şi cei maghiari. În cartea sa “Conace, oameni, destine”, gazetarul Iosif Ţiproc scria: “Se pare că Bălcesu ar fi admirat îngândurat de pe terasa conacului frumoasele împrejurimi de atunci, când dealurile erau cultivate cu viţă de vie. Kossuth Lajos în schimb ar fi fsâost mai dezinvolt şi, coborând în pivniţă, ar fi gustat din plin vinurile aflate în acest locaş”.

Tot în această carte este redat faptul că prin comuna Pir au mai trecut şi fratele lui Nicolae Ceauşsescu, Ilie Ceauşescu şi liderul communist Angelo Miculescu, scorul de mai târziu al lui Adrian Năstase.

“Conacul era celebru în vremea regimului communist pentru vinurile sale şi atunci nu este de mirare că pe aici au popsit şi poeţii, dintrecare celebrul Nichita Stănescu”, spune Felician Pop.

Descoperirile arheologice atestă faptul că aceste meleaguri au fost locuite încă din neolitic. Această poveste însă datează din evul mediu şi anume în 1856, an în care a fost construit acest conac de către Ibranyi Mihaly, fiul marelui vizir Ibrahim de la Oradea.

Potrivit scriitorului Felician Pop, de-a lungul veacurilor, în jurul acestui conac s-a ţesut şi o întreagă poveste ruptă parcă din mirajul celor ”O mie şi una de nopţi”. Curia a fost construită tocmai de Mihaly Ibranyi, fiul marelui vizir Ibrahim de la Oradea. 

Într-una dintre legende se povesteşte că tânărul vizir s-ar fi îndrăgostit de o fată din părţile locului şi de dragul ei şi-a părăsit părintele, pe marele vizir, şi a venit la Pir unde a construit conacul. Ulterior a îmbrăţişat creştinismul părăsind religia musulmană şi şi-a luat numele de Ibranyi. Membrii familiei sale îşi dorm somnul de veci în cripta aflată sub biserica reformată din localitate. În 1918, conacul a ajuns în proprietatea lui Geza Laszlofi Eordogh. O vreme, după venirea comuniştilor la putere, conacul intră în proprietatea statului însă în 1960 a fost retrocedat proprietarilor. În prezent, curia este locuită de Magdalena Eordogh, ultima descendentă a familiei

Vă recomandăm şi

FOTO „Conacul Ambrozy” a fost lansat la 40 de metri, deasupra viilor de la Recaş

Conacul Otetelişanu din Bălceşti, gazda taberei de pictură “În camp electric”

Istoria uitată a „Palatului plăcerilor” de la Ghidigeni

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite