REPORTAJ Elevii din Satu Mare, în faţa unui an şcolar nou. Părinţii aşteaptă o soluţie pentru problema manualelor
0Sute de elevi însoţiţi de părinţi, bunici sau fraţi s-au îndreptat în această dimineaţă spre şcoli pentru deschiderea noului an şcolar. Emoţiile au fost mari, atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari. Îmbrăcaţi frumos şi cu flori în mână, şcolarii au păşit cu emoţie pe porţile şcolilor la care învaţă.
Aglomeraţie mare în această dimineaţă pe străzile oraşului Satu Mare, mai ales în apropierea şcolilor. Sute de elevi alături de părinţi, bunici sau fraţi au mers la deschiderea anului şcolar.
Emoţiile au fost pe măsură, mai ales pentru cei care merg pentru prima dată la şcoală. Chiar dacă autorităţile nu şi-au îndeplinit sarcinile şi au permis ca prima zi de şcoală să înceapă fără Abecedar şi cu aceleaşi cărţi de acum 10-15 ani, emoţiile şi speranţa unor zile mai bune s-au putut zări pe chipurile părinţilor.
Entuziasmaţi şi gălăgioşi, micuţii păreau nerăbdători să îşi cunoască învăţătoarea şi colegii, iar cei care deja au trecut de aceste emoţii şi sunt în clasele mai mari au fost extrem de nerăbdători să îşi reîntâlnească prietenii şi colegii de la şcoală pentru a-şi povesti ce au făcut în vacanţa de vară.
La şcoala generală "Ion Creangă" din cartierul Micro 17, la deschiderea anului şcolar au participat viceprimarul Marcela Papici şi reprezentanţi ai Jandarmeriei şi ai Poliţiei. “În calitate de autoritate nu pot să vă promit foarte multe. Pot doar să vă rog, pe voi părinţii, să trăiţi în fiecare zi cu speranţa unui viitor mai bun pentru copiii voştri”, le-a transmis viceprimarul Marcela Papici părinţilor. După care le-a urat tuturor un an şcolar cât mai bun elevilor.
În toată curtea şcolii, devenită uşor neîncăpătoare, se auzeau în special copiii: "Abia aştept s-o văd pe doamna învăţătoare", "Uite-i pe Elena şi pe Tudor, acolo vreau să mergem". La 9 fix, curtea şcolii e plină. De la tribuna amenajată în curtea şcolii, directoarea cere linişte şi atenţie. Tamara Volcovinschi, le-a transmis celor prezenţi toate gândurile bune, încărcate de încredere şi dorinţa de a conlucra mai bine în acest an şcolar care tocmai s-a deschis. Ceremonia durează puţin peste o oră, după care are loc intrarea în şcoală, pe sub un pod de flori şi o boltă de baloane multicolore.
Clasele frumos decorate
15 septembrie este ziua în care mii de prichindei din Satu Mareau trecut pentru prima dată pragul unei şcoli şi au făcut cunoştinţă cu doamna învăţătoare. Pentru ei, toate lucrurile au fost puse la punct până la cel mai mic detaliu. Clasele i-au aşteaptat frumos decorate şi, cel mai important, echipate cu mobilier corespunzător clasei pregătitoare.
Emilia Pop, învăţătoare la Şcoala Generală “Ion Creangă” din cartierul Micro 17, a preluat azi prima ei clasă pregătitoare. Cu mari emoţii s-a îndreptat de la primele ore ale dimineţii către şcoală pentru a pune la punct ultimile detalii. Acolo i-a cunoscut pe elevii şi părinţii veniţi către şcoală cu convingerea că va avea grijă ca noii săi elevi să înveţe doar lucruri bune.
Fără Abecedar şi manuale noi
Din păcate, noul an şcolar nu este lipsit de probleme. Bobocii din clasa întâi nu au găsit tradiţionalul abecedar pe bănci, dar nici pe cel electronic, aşa cum ar fi trebuit. Acesta va fi gata peste câteva săptămâni, anunţă Ministerul Educaţiei. Părinţii spun că sunt dezamăgiţi de situaţie şi că aşteaptă o soluţie cât mai repede. Între timp, scot bani din buzunar pentru manuale alternative, ce nu vor mai putea fi folosite după ce vor apărea cele oficiale.
“Trebuie să se rezolve într-un fel, nu se poate ca cei mici să nu aibă de unde învăţa. Ce să spun, trebuie să scoatem mulţi bani din buzunar. Şi nu stăm prea roz cu banii, vă imaginaţi. Manualele costă destul de mult. Dar asta este. Vrei, nu vrei, trebuie să-i dai", a declarat un părinte din Satu Mare.
Învăţătorii au devenit elevi
Zeci de învăţători din Satu Mare şi comunele din împrejurimi s-au pregătit pentru a prelua clasa zero de la începerea anului şcolar. Cursul gratuit, oferit de Ministerul Educaţiei, a avut loc la centrul de formare de la Colegiul Naţional Doamna Stanca. Învăţătorii au devenit elevi pentru două zile. La acest curs de formare cadrele didactice au fost pregătiţi să îndrume micuţii din clasa pregătitoare. Timp de două zile au fost prezentate metode de organizare a activităţilor cu micuţii, cum se vor desfăşura întâlnirile de dimineaţă sau cum se va organiza spaţiul în clase. Totul pentru ca prichindeii să treacă mai uşor prin această schimbare de la grădiniţă la şcoală.
Vă recomandăm şi
Început de an şcolar cu stângul: aproximativ 5 000 de elevi din Vâlcea, fără manuale
FOTO Toamna bobocilor din şcolile brăilene. Prima zi de şcoală fără abecedar
Mesaje împotriva religiei în şcoli la început de an şcolar







