Metode simple prin care firmele fantomă ne pot ţepui şi la ce trebuie să fim atenţi când cumpărăm un produs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi români sesizează autorităţile după ce îşi dau seama că au fost înşelaţi de reprezentanţii unor firme care le-au luat banii pe anumite produse care nu se potriveau deloc cu descrierea, ori în alte cazuri de persoane care folosindu-se de anumite slăbiciuni emoţionale au ajuns să îi şantajeze, lăsându-i fără nici un leu. Metodele sunt diverse, iar cei carele practică sunt pe zi ce trece tot mai greu de identificat.

Vi s-a spus vreodată că aveţi un talent extraordinar şi că ar trebui să investiţi în el,iar cei care l-au remarcat să aibă şi soluţia pentru a vă face o personaă cunoscută? Aţi întâlnit persoane care profitând de starea emoţională în care eraţi v-au recomandat produse minune care să vă vindece de depresie sau stări de oboseală? Aţi stat de vorbă cu anumite persoane care v-au explicat din experineţa proprie că un anumit produs sau anumite cursuri le-au schimbat viaţa? 

Dacă da, înseamnă că aţi fost cel puţin o dată ţinta celor care se ocupă cu înşelăciunile, acestea fiind doar câteva dintre metodele prin care anumite firme despre care nu ştim prea multe promit să ofere produse sau servicii în schimbul unor sume consistente de bani, însă descrierea lor să foarte departe de realitate. Din păcate, numărul celor care ajung ţinta acestor firme sau persoane este tot mia mare,iar autorităţile ajung destul de greu să îi facă pe aceşti impostori să plătească pentru înşelăciune, din lipsă de dovezi,dar şi pentru că o dată ce şi-au dat seama că au fost reclamaţi, se fac nevăzuţi.

Cei care ajung să trăiască ca regii din banii altora după ce le înşeală aşteptările au metodele lor prin care victima să nu bănuiască nici o clipă că urmează să fie înşelat. Ca într-un scenariu bine pus la punct, chiar şi oamenii legii care se ocupă de cercetarea acestor infracţiuni recunosc că aceşti impostori profită nu doar de starea de sănătate a persoanei, cât şi de situaţia profesională,personală, de nevoile pe care aceasta le are pentru a-la ademeni în capcană.

Cum îşi aleg hoţii victima?

La început presupusa victimă este atent observată, se caută detalii despre viaţa ei, starea materială şi dacă este în momentul respectiv vulnerabilă faţă de o anumită situaţie. După ce există deja destule detalii despre victimă, impostorii pot trece la acţiune. Spre exemplu, o personă ar putea crede că nu este suficient de cunoscut ca scriitor, muzician, artist sau liber profesionist pentru a avea succes. În acest cazuri, începătorii sau tinerii sunt ţinte de multe ori sigure, deoarece ei nu  se cunosc destul de bne, sunt vulnerabile şi nu gândesc prea raţional deoarece sunt concentrate să obţină succesul cu orice preţ. Fie că este pentru faima, bani, recunoaştere, sau pur şi simplu respect ca dintr-un tânăr care te visezi artist poţi ajunge în aceste cazuri să devii o victimă sigură a prădătorilor şi a acestor personaje dubioase. "Băieţii răi' sunt suficient de deştepţi  pentru a vedea speranţele şi dorinţele sau chiar disperarea şi destul de fermecători pentru a vă convinge că acestea vă pot ajuta toate.

" Au fost înregistrate cazuri când am avut de rezolvat reclamaţii privind anumite produse care au fost descrise ca fiind adevărate miracole pentru sănătate,corp, însă oamenii după ce şi-au dat seama că au fost înşelaţi şi că au dat o grămadă de bani pe aceste produse care nu şi-au făcut nici pe departe efectul au contactat inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Spre exemplu, au cumpărat saltele magnetice, purificatoare de aer, au plătit pentru tratament cu laser, fără ca aceste servicii să fie aşa cum au fost descrise la început. în anumite cazuri victimele sunt racolate de pe stradă, li se împart fluturaşi sau sunt invitaţi să beneficieze de o şedinţă gratuită, atunci când  sunt convinşi că produsul face minun.Oamenii nu ştiau că în termen de 14 zile puteau să renunţe la acele servici sau produse fără nici un motiiv, cu condişia să notifice operatorul economic. În necunoştiinţă de cauză, rescpectivele persoane au semnat contracte şi au fost înşelaţi", a explicat Valentin Breban, comisar superior OPC Satu Mare. 

Cele mai comune metode de a fi înşelat

1. Metoda "accidentul'- prin această metodă hoţii îi ţintesc mai ales pe cei în vârstă care au copii plecaţi la muncă în străinătate şi nu numai. Fac rost de numărul de telefon al victimei şi se dau drept persoane care sunt alături de rudele lor care au fost implicate în accidente rutiere şi a căror viaţă se află în pericol. În acest context ei cer sume de bani pentru a veni în sprinjinul rudelor suferinde. Poliţiştii avertizează că hoţii sunt acum tot mai experiementaţi şi ştiu multe detalii despre familie, astfel că românii trebuie să fie foarte atenţi să nu pice în plasa lor.  " Le recomandăm cetăţenilor să nu facă nici un transfer de bani când vine vorba de astfel de scenarii, nimeni, nici un medic sau organ de poliţie nu îi va cere bani unui om pentru a-i salva viaţa. Îi rugăm pe cetăţeni ca să sune la Poliţie pentru a vedea dacă în zona respectivă a avut loc accidentul descris şi care sunt victimele, noi putem să dăm astfel de detalii chiar şi dacă persoana este plecată în străinătate deoarece colaborăm cu toate autorităţile abilitate. Cel mai important este să nu se lase manipulaţi de descrierea sentimentală a acestor persoane care ştiu sigur ce să spună pentru a lua bani de la cetăţeni" , a precizat Florentin Vlad, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare

2. Locuri de muncă bine plătite peste hotare. Disperaţi,unii români sună la anumite firme care le promit locuri de muncă bine plătite în străinătate, în schimbul unei sume de bani, care spun reprezentanţii firmelor fantomă este nesemnificativă comparativ cu traiul bun şi locul de muncă din ţara respectivă. După e semnează contracte, oamenii ajung la concluzia că au fost înşelaţi, ajungând în unele cazuri în stradă deoarece fabrica sau firma unde se presupune că erau aşteptaţi nici măcar nu există.

3. Vacanţe de lux la bani de nimic. Uneori am putea fi tentaţi să credem că a dat norocul peste noi şi că vom avea parte de o vacanţă de cinci stele pentru o sumă cu mult mai mică faţă de ceea despre care ştiam iniţial. Anumite firme vând pachete de vacanţă descrise cu lux de amănunt, însă în momentul când ajung la destinaţie, românii ajung la concluzia că în loc de o vacanţă de cinci stele, au parte de cel mult o demipensiune, cu toate că suma plătită a fost una fabuloasă de mii de euro şi care includea croaziere şi multe alte facilităţi.

4. Excrocherii pe internet. Având în vedere faptul că astăzi e-mail-urile sunt destul de bine protejate, teroriştii virtuali se năpustesc lacomi în reţelele sociale. Pătrunzând într-o astfel de reţea, hackerul poate avea acces dintr-o dată la mii de utilizatori la informaţiile lor personale, dar şi la sistemul lor informatic propriu.Reţelele sociale sunt cele mai vulnerabile, în ce priveşte posibilitatea de protecţie contra atacurilor cibernetice, întrucât utilizatorii şi-au dat acordul intrării în reţea şi, deci, au creat condiţii convenabile pentru accesul intruşilor. Prin crearea de butoane false, ei sunt în stare să introducă oricui oricâte sisteme malware, care îşi fac treaba liniştite, în timp ce tu habar n-ai că ai un oaspete nepoftit chiar acasă, în sistemul tău.

Vă mai recomandăm:

VIDEO Cum s-a îmbogăţit un escroc imobiliar din Buzău: vindea acelaşi apartament mai multor clienţi

Sfântul care-i apără pe oamenii înşelaţi în viaţă. Ce rugăciune trebuie adresată Mucenicului Mina pentru prinderea tâlharilor şi a şarlatanilor

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite