Clădiri în cârje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţada clădirii de pe Calea Traian este în pericol de prăbuşire
Faţada clădirii de pe Calea Traian este în pericol de prăbuşire

Un imobil riscă să se prăbuşească, după ce proprietarul a dărâmat un perete interior gros de 90 de centimetri. Ca să nu cadă peste trecători, proprietarul a proptit faţada clădirii cu grinzi de lemn.

O clădire monument istoric din centrul oraşului riscă să se prăbuşească în orice moment după ce noul proprietar a demolat un perete interior gros de 90 de centimetri. Omul de afaceri Dorel Berende, patron al unei fabrici de piele, a demolat peretele fără să aibă un acord scris din partea Primăriei sau a Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural.

Autorităţile locale au fost sesizate asupra pericolului prăbuşirii clădirii de pe Calea Traian în urmă cu aproximativ două săptămâni. „Proprietarul birourilor de la etajul clădirii, Ioan Mărcuş, ne-a sesizat faptul că planşeul stă să se prăbuşească. Ne-am deplasat la faţa locului şi am constatat că proprietarul de la parter, Dorel Berende, a demolat un perete fără să ceară autorizaţie de construcţie. Inspecţia de Stat în Construcţii le-a dat termen de consolidare a pereţilor afectaţi“, a declarat Gheorghe Toduţ, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural. Clădirea este inclusă pe lista monumentelor istorice de categoria B.

Dosar penal pe numele proprietarului
Proprietarul parterului din imobilul de pe Calea Traian, Dorel Berende, s-a ales cu dosar penal pentru distrugerea unor bunuri din patrimonial cultural şi a primit şi o amendă de 1.000 de lei. „I s-a pus în vedere să întocmească un proiect puternic de consolidare a clădirii. El nu avea dreptul să să spargă acel perete, mai ales că e vorba de un perete de susţinere. Clădirea a fost construită la începutul secolului XX“, a declarat primarul Iuliu Ilyes. Proprietarul clădirii susţine însă că nu el a dărâmat peretele ci Mărcuş Ioan. 

Proptite cu grinzi de lemn
În aceeaşi situaţie se află un alt imobil de pe strada Rândunelelor. Aici, o parte din clădire s-a prăbuşit în anul 2005. Pentru a se evita eventuale catastrofe, proprietarii au consolidat pereţii cu grinzi de lemn.
„Nu este singura clădire în această situaţie. Cei care le cumpără au obligaţia să le întreţină, însă nu o fac. Noi milităm pentru salvarea acestor clădiri, să fie restaurate, să ne rămână ceva. Judeţul Satu Mare este extrem de sărac în astfel de monumente istorice, iar puţinele pe care le avem nu le păstrăm“, a declarat consilierul Imola Kiss din cadrul Direcţiei de Cultură.  

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite