Ce sunt cumpărăturile compulsive şi cum vă daţi seama dacă suferiţi de o astfel de tulburare. „Problema este când pierdem complet controlul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care fac cumpărături compulsive, mai mult decât au nevoie şi folosesc suferă de o tulburare psihologică - foto: descoperă.ro
Cei care fac cumpărături compulsive, mai mult decât au nevoie şi folosesc suferă de o tulburare psihologică - foto: descoperă.ro

Momentul în care cumpărăturile ne controlează viaţa şi deţinem mai multe bunuri decât avem nevoie trebuie să fie un semnal de alarmă şi un îndemn de la face o vizită unui psiholog.

Cumpărăturile intensive ajută economia, contribuind la vânzarea unor lucruri mai puţin utile sau necesare. Dacă facem un bilanţ, constatăm că mai puţin de jumătate din lucrurile pe care le-am cumpărat în ultimul an nu erau strict necesare. Însă nu e vorba întotdeauna de cumpărături compulsive, afirmă psihologii.  

„Cum facem deosebirea dintre moft şi cumpărături compulsive? Fiecare din noi simte uneori nevoia să se alinte, să cheltuie, să cumpere câte ceva. E ceva normal. Problema este când pierdem complet controlul, cumpărăm mult mai mult decât ne-am planificat, şi apoi regretăm. Este deja un comportament dependent. O adicţie. O tulburare de comportament care ne face să pierdem complet controlul. Faptul că regretăm ulterior este unul din semnalele importante ale comportamentului specific cumpărăturilor compulsive”, afirmă psihologul Daniel Moiş.

La origine, tulburarea respectivă, ca de altfel majoritatea dependenţelor, are la bază o anxietate. O frică fără obiect, ascunsă uneori în subconştient, care se manifestă atipic. Cei care o astfel de tulburare o au fără să îşi dea seama, ceea ce se cheamă mecanisme de compensare, în limbajul psihologilor. Aceştia aleg să se alinte în exces, pentru că fug de o realitate incomodă. Se uită de stres, de confruntarea cu realitatea, de lucruri de care le este teamă. Iar cumpărăturile respective îi fac, pentru moment, să îşi concentreze atenţia pe altceva, ca să uite de temeri.

„Teoretic, avem de lucrat pe autocontrolul emoţional. Mai ales pe cauzele problemei, nu pe simtom. Însă asta presupune sprijin de specialitate! O adicţie, oricare ar fi ea, este o tulburare de comportament, o afecţiune, nu doar un simplu obicei prost! Prin urmare, sprijinul unui specialist, psiholog format în psihoterapie, specializat în dependenţe, poate fi uneori singura soluţie. Costurile pot părea mari la prima vedere, însă pe termen lung, cheltuielile necontrolate pe care cumpărăturile compulsive ne obligă să le facem ne vor crea pagube mult mai mari”, mai spune psihologul.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite