VIDEO Imagini şocante de pe vaporul morţii cu oi exportate din România în Orientul Mijlociu. Se cere intervenţia Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animals International a documentat în cursul anului 2019 transportul şi sacrificarea animalelor vii exportate de România către Orientul Mijlociu. Dovezile adunate arată că se încalcă reglementările europene şi standardele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

ATENŢIE! IMAGINILE PREZENTATE POT AVEA UN PUTERNIC IMPACT EMOŢIONAL!

Organizaţiile de protecţie a animalelor solicită începerea procedurilor legale de infrigement împotriva României, pentru că au permis exportarea a 66.000 de oi vii spre Golful Persic, deşi Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române să nu permită plecarea navei.

Într-o scrisoare recentă parvenită Animals International, Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Sanitar Veterinară susţine că densitatea obişnuită a fost redusă cu 20% pe Al Suwaikh, vaporul care transportă animalele. Dar dovezile prezentate deja de organizaţie Comisiei Europene dezvăluie că densitatea nu mai contează atunci când stresul termic depăşeşte o anumită limită şi că sute de animale au clacat la destinaţie. Investigatorii ONG-ului de protecţia animalelor descriu un ”morman de animale moarte” filmat la punctul de descărcare din Golf. Aceştia au surprins şi oi bătute la debarcare când temperatura depăşea 40°C. Chiar dacă destinaţia iniţială era Kuweit, vaporul a făcut alte patru opriri în Arabia Saudită, Dubai, Qatar şi Oman.

Activiştii pentru protecţia animalelor amintesc că comisarul european Andriukaitis i-a cerut ministrului Petre Daea să furnizeze rapoarte zilnice de călătorie.

Aceste rapoarte nu pot fi adevărate. Al Shuwaikh este o vechitură sub standardele internaţionale care, de exemplu, nu mai are voie să ia animale din Australia începând cu ianuarie, pentru că accesul la animale este anevoios şi ventilaţia proastă. Chiar dacă ar pune o singură oaie pe etaj, aceasta va suferi de stres termic odată ce temperatura şi umiditatea cresc pe vapor. Sistemele de ventilaţie de pe vapoare nu sunt capabile să reducă temperatura şi umiditatea sub temperatura ambientală. De fapt, pe vapor sunt mereu cu 2 până la 6 grade mai mult decât afară. Puteau să reducă densitatea şi cu 50% şi animalele tot erau expuse la condiţii insuportabile de stres termic în lunile de vară de pe Marea Roşie şi Golful Persic”, a spus Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.

Peste un million de oi ar urma să fie în total exportate în Golf anul acesta, pe lângă alte cel puţin 1 milion exportate spre Libia şi Iordania. Aceste rute expun animalele la o combinaţie de umiditate şi căldură care pot duce la colaps, în multe cazuri oile se coc de vii în propria piele în structurile metalice ale vaporului.

 Avem dovezi şi filmări cu scene îngrozitoare adunate de-a lungul întregii călătorii, fără a menţiona uciderea animalelor care s-a făcut fără asomare. Animalele acestea provin de pe pajişti verzi din Carpaţi. Un contrast inimaginabil cu locurile din Golf pe care oile trebuie să le îndure”, a adăugat Păun.

Un proiect de lege înregistrat la Parlamentul României chiar înainte de vacanţă prevede, printre altele, că exporturile vor fi interzise pe timpul verii. ”Astăzi am lansat petiţia prin care toţi parlamentarii sunt rugaţi să susţină această lege de bun simţ. Măcar atât se poate face într-o primă fază”, a adăugat Păun.

Animals International a depus un raport complet de investigaţii la Comisia Europeană şi a cerut demararea procedurii de infringement împotriva autorităţilor române.

Nu în ultimul rând, organizaţia cere Guvernului României să înlocuiască exportul de animale vii cu cel de carne congelată pentru a curma suferinţa inutilă a animalelor şi pentru a păstra valoarea economică adăugată în România. În acest sens, organizaţia l-a contactat pe economistul Claudiu Cazacu care a realizat primul studiu economic prin care arată că ţara noastră ar putea crea până la 5311 locuri de muncă, valoarea adăugată brută prin crearea acestor locuri de muncă fiind estimată la 46,26 milioane euro anual. Calculele sunt realizate în cazul scenariului care presupune o încetare a tuturor livrărilor internaţionale (UE sau non-UE) pentru ovine şi bovine în mod etapizat, pe parcursul a 4 ani.

UPDATE Reacţie Ministerul Agriculturii 

În urma acuzaţiilor lansate de organizaţile pe protecţia animalelor Ministerul Agricultururii a postat pe site o reacţie, pe care o prezentăm, mai jos.

"Anterior realizării transportului de ovine în Golful Persic, ANSVSA, autoritatea competentă pentru exportul animalelor, a transmis căpitanului navei instrucţiuni tehnice privind transportul în siguranţă al animalelor, cu respectarea regulamentelor europene în domeniu. În premieră, pentru exporturile de animale efectuate din România către ţări terţe, sănătatea şi bunăstarea animalelor au fost monitorizate pe întreaga durată a călătoriei de către un medic veterinar, care a asigurat şi asistenţa sanitară veterinară pentru animalele transportate.

Nava Al Shuwaikh, încărcată cu 66000 capete tineret ovin a plecat din portul Midia, judeţul Constanţa în data de 14 iulie 2019 şi si-a încheiat călătoria în data de 6 august 2019, în portul Muscat din Oman. Durata călătoriei a fost de 23 de zile, perioadă în care s-a înregistrat un procent de mortalităţi de 0,5 % din totalul animalelor îmbarcate, procent care se încadrează în limita acceptată în astfel de situaţii, de maximum 1,5 % mortalitate tehnologic admisă.

ANSVSA a primit raportări zilnice privind starea de sănătate a animalelor, semnate de medicul veterinar prezent la bord, precum şi un raport final întocmit de căpitanul naveiAnimalele transportate pe punţile superioare nu s-au aflat sub acţiunea directă a razelor solare, acestea fiind acoperite. Temperatura a fost monitorizată zilnic, în toate zonele unde au fost cazate animalele, rapoartele veterinare indicând faptul că pe nicio punte nu a fost depăşit pragul de 35 de grade Celsius. Din datele incluse în aceste raportări, precum şi din fotografiile realizate pe durata călătoriei (ataşate) a reieşit faptul că nu au fost înregistrate probleme majore privind sănătatea şi bunăstarea animalelor. Nu au fost semnalate astfel de probleme nici la destinaţie, unde s-a făcut debarcarea animalelor. Toate informaţiile de mai sus sunt bazate pe documente semnate şi asumate de către medicul veterinar care a însoţit transportul şi de căpitanul navei.

De asemenea, pe toata durata transportului de ovine au fost respectate normele referitoare la regimul de temperatură, de furajare şi la necesarul de apă al animalelor. România este a treia ţară din Uniunea Europeană în sectorul creşterii ovinelor. De asemenea, exportul reprezintă un element important pentru acest sector, la nivelul anului 2018 exportându-se 48,5 mii tone carne de ovine. Interzicerea exportului către tarile din zona Golfului Persic ar afecta grav interesele crescătorilor şi exportatorilor de animale, având implicaţii sociale şi economice greu de cuantificat.", se arată în comunicatul MADR.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite