Picantă, acră şi sărată. Kimchi, varianta bănăţeană a unei garnituri tradiţionale coreene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre kimchi, o garnitură care provine din bucătăria tradiţională coreeană, se spune că este unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume datorită conţinutului variat de legume şi condimente. De asemenea, e considerată benefică sănătăţii, fiind una dintre cele mai importante surse de probiotice.

În Banat există un bucătar care găteşte kimchi într-un fel în care te face să-ţi lingi degetele şi să ceri o porţie în plus de fiecare dată. Uica Mihai spune că reţeta lui este un kimchi românesc, însă e la fel de gustoasă ca cea tradiţională.

Vă prezentăm mai jos reţeta faimosului bucătar, explicată chiar de el:

”Cumpără 4 verze de mărime medie 1-1,5 kg. Taie-le în sferturi şi le speli sub jet puternic de apă. Presară cu sare grunjoasă printre frunze şi prin toate locurile accesibile. Sarea are rolul de a înmuia. Se lasă verzele bine presate într-un vas să zacă peste noapte.

Într-un lighean mare alcătuiţi o compoziţie din legume tocate fin la cuţit, alegând proporţia în funcţie de leguma preferată. Eu de exemplu am pus foarte mult gogoşar şi ţelină. Deci tocaţi: gogoşar, ardei gras, ardei kapia, rădăcină de ţelină, ridichi albe şi roşii, gulie, morcov, pătrunjel, castraveţi, roşii, ţelină verde, pătrunjel verde. Asezonaţi cu sare, piper râşnit şi piper boabe, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi pisat, ghimbir, zeamă de lămâie. Compoziţia aceasta trebuie să zacă şi ea peste noapte.

A doua zi, clătiţi varza în apă rece pentru a elimina excesul de sare şi umpleţi sferturile printre frunze cu compoziţia tocată. Formaţi cu răbdare pachete, pe care le mai mânjiţi şi la exterior cu compoziţie şi le aşezaţi foarte îndesat într-un borcan. Ideal ar fi un vas de lut. Deasupra şi la urmă presăraţi toată compoziţa sub formă de capac. Legaţi cu celofan şi sfoară, daţi la rece şi înghiţiţi în sec treizeci de zile, ori chiar mai mult.

Legumele vor fermenta, aromele obţinute sunt greu de imaginat, gustul este unul superior oricărei murături pe care am preparat-o eu vreodată. Mă doare sufletul că anul ăsta nu am făcut decât un borcan, anul viitor am să dau comandă să îmi facă un olar vase mari de lut de 20 de litri, pe care am să le ţin îngropate în pământ. Această reţetă este şi mai bună dacă folosiţi varza chinezească, dar costă mai mult şi nu ştiu dacă are rost. Secretul murăturii este pasta obţinută din fermentarea roşiilor cu toate sorturile de ardei precum şi gingerul şi lămâia care îi dau gustul inconfundabil”.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite