Ovidiu Bădescu este matematician, dar marea lui pasiune este să scrie cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reşiţeanul este profesor de matematică, însă asta nu îl împiedică să îşi demonstreze talentul scriitoricesc, atunci când este liber. Ovidiu a ştiut că vrea să fie dascăl din momentul în care a absolvit gimnaziul. Spre deosebire de cei mai mulţi tineri, care aleg un liceu teoretic, tânărul dascăl a ales unul vocaţional şi deloc uşor: Liceul Pedagogic „C.D. Loga”, din Caransebeş.

Profil:

Năcut. 15.02.1972
Studii. Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică
Familie. Căsătorit, un băieţel de 2 ani şi jumătate

„Mi-a plăcut şi matematica, aşa că am continuat şi cu universitate, pe aceeaşi linie. Când am absolvit Facultatea de Matematică, am obţinut un post de profesor în oraşul Anina. Experienţa de acolo pot spune că este unică pentru mine, prin prisma faptului că acolo am avut ocazia să pun în practică tot ceea ce am învăţat la şcoală. Localnicii din Anina sunt nişte oameni deosebiţi”, povesteşte Ovidiu, cu pasiune.

După trei ani, a reuşit să obţină un post de dascăl la unul dintre cele mai bune licee din Reşiţa: Liceul Teoretic „Traian Lalescu”. „Aici, pot spune că deja mă simţeam în apele mele. Asta pentru că am putut să predau, cum de altfel fac şi în zi de azi, la un liceu foarte bun, pe care nu l-aş schimba niciodată, specializat pe materia mea. Am rămas uimit de colectivul de dascăli şi de elevi de aici, care anual obţin zeci de performanţe pe plan naţional”, spune dascălul.

„La clasă, discutăm şi alte lucruri în limita timpului, astfel că, aşa mi-a venit ideea să mă apuc de scris, astfel încât  gândurile mele să ajungă la toţi elevii din Reşiţa, dar nu numai”, spune talentatul profesor, care de fiecare dată când are ocazia participă la tabere de formare în ţară, iar ideea o preia şi le-o transmite mai departe elevilor.
„Sunt autor şi la cărţi de matematică avizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Sportului care îi ajută pe elevi la examenele naţionale”, spune Ovidiu, pe care ecuaţiile nu l-au ţinut captiv, ci i-au permis să lanseze pe piaţa reşiţeană chiar şi cărţi de colorat pentru preşcolari.

Volume pentru toţi


„Reşiţa pentru cei mici, colorată de pitici” a ajuns în aproape toate grădiniţele din oraş, cu sprijinul autorităţilor. „Pentru că am văzut că elevii mei sunt interesaţi de fotografie, de pictură, de tradiţii am scris şi alte cărţi care au aceste subiecte”, spune scriitorul matematician.„Să învăţăm succesul” şi „Agenda elevului” sunt, de asemenea, cărţi pe care Ovidiu şi-a pus semnătura.

„Una dintre cărţile foarte apropiate de sufletul meu este „Nu le furaţi copiilor Crăciunul”. Am scris această carte pentru că am observat că în zilele noastre, sărbătoarea de iarnă nu mai este simţită la fel ca în copilăria mea”, a adăugat dascălul.

Întrebări şi răspunsuri

Ce sport îndrăgeşti cel mai mult?
Categoric, fotbalul. Pe lângă faptul că îmi place să privesc meciurile la televizor, dar şi pe stadion, în medie de două, trei ori pe săptămână, chiar îl şi practic. Sportul îţi dezvoltă spiritul competitiv, de care avem atâta nevoie să evoluăm ca oameni.
Cum reuşeşti să îţi împarţi timpul între matematică şi literatură?
Trebuie să fii foarte bine organizat. Asta le explic şi elevilor mei, de fiecare dată când îmi spun că nu au timp. În plus, mă simt un norocos să îi am alături de mine pe soţia şi pe fiul meu. Soţia mea mă înţelege, nu mă presează atunci când am de lucru. Ba mai mult, chiar mă încurajează să promovez acţiuni în rândul tinerilor şi să scriu cărţi care li se adresează.  

Ce-i place
„Îmi place să îmi petrec timpul în preajma oamenilor, să încerc să îi înţeleg şi să îi ajut, atunci când este cazul şi, bineînţeles, dacă pot să fac acest lucru. De asemenea, îmi plac drumeţiile, sportul, arta fotografică şi editarea video”.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii care acuză şi nu iau atitudine să schimbe ceva în jur. Este o dovadă de laşitate din partea lor şi lipsă de încredere în propriile forţe”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite