O primărie din România şi-a consultat locuitorii înainte de a demara anumite investiţii în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Reşiţa a făcut publică o cercetare sociologică care a fost efectuată în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017

Edilii locali au urmărit să identifice care este numărul actual de locuinţe, numărul de cetăţeni, evaluarea migraţiei externe, în ce ţări sunt plecaţi reşiţenii şi atitudinea populaţiei faţă de anumite obiective de investiţii ale primăriei.

Conform datelor culese din teren, Reşiţa avea la 1 februarie 2017, un număr de 73.795 de locuitori  şi 31.579 locuinţe, dintre care 2.805 sunt nelocuite. La data menţionată, în Reşiţa trăiau doar 60.815 cetăţeni, iar 1.920 s-au mutat în alte localităţi din ţară. Un număr de 11.060 reşiţeni trăiesc în alte ţări, ceea ce reprezintă 15% din populaţia oraşului. Primarul Ioan Popa susţine însă, că vestea bună din această statistică este că s-a stopat declinul demographic.

“Din baraometrul asta mi-a rămas în minte faptul că în ultimi zece ani demografia Reşiţei a crescut cu 60% şi e vizibil în date, ceea ce e un lucru pozitiv, pentru că s-a oprit declinul demografic masiv care a fost în anii 90, până în 2005. Acum, ţine de noi să oprim copiii aştia în oraş. Noi am pornit şi şcoala duală, facem reclamă masivă să aducem copii şi avem foarte mulţi din afara oraşului. Le oferim cămin gratuit, cazare, plus masă”, susţine primarul Reşiţei.

Edilul cărăşean susţine că barometrul comandat de Primăriei este de mare ajutor şi pentru crearea unei strategii pentru aducerea reşiţenilor acasă, din străinătate.

“Am aflat câţi reşiţeni lucrează afară, câţi lucreză sezonieri şi cam ce venituri au. Astfel încât putem prezenta investitorilor care vin în oraş, cam ce nivel de salarizare ar trebui să aibe ca să-i aducem acasă. Veniturile astea sunt cam în medie 1.000-1.200 de euro pe lună. Ei lucrează cam o lună da, o lună ba, în medie, ceea ce rezultă net cam cinci-şase sute de euro pe lună. Dacă ne ducem cu salariile la 1.600, 1700 de lei sunt convins că mare parte din ei s-ar întoarce acasă şi ar rămâne aici, pentru că au probleme sociale grave, şi aici vorbim mai ales copii lăsaţi cu bunicii.  Noi am vrut să vedem şi câte apartamente sunt goale şi dacă pot fi scoase la închiriat la vânzare, pentru că dacă aducem investitori, trebuie să vedem şi unde vor sta şi muncitorii care vin din afara Reşiţei”, a declarat Popa.   

Primarul Reşiţei a cerut părerea locuitorilor şi asupra unor proiecte pe care intenţionează să le realizeze. E vorba despre achiziţionarea unui hotel, a funicularului, construcţia unui mall şi a unui aqualand.

“Am avut nevoie de un feedback de la cetăţeni, pentru că eu consider că Hotelul Semenic, de exemplu, ar trebui achiziţionat şi repus în circuit, pentru că avem o capacitate de cazare redusă în oraş şi, acolo, sunt undeva la 125 de camere, unde am putea să adăpostim 250 de oameni. Faptul că reşiţenii sunt în proporţie covârşitoare pentru aceste investiţii, ne dă dreptul să bugetăm pentru anul viitor o sumă de bani să-l cumpărăm. La fel e şi în cazul funicularului şi în construcţia unor galerii comerciale şi a unui aqualand. Semnalul acesta l-am perceput ca atare şi vom aloca, din 2018, bani pentru aceste obiective”, a mai spus Popa.

Tot în cadrul aceleaiaşi cercetări, edilii locali i-au întrebat pe locuitori ce investiţii ar considera că sunt urgente. Pe primul loc în lista de priorităţi au fost pusă asfaltare şi repararea drumurilor, apoi reabiltarea instituţiilor de învăţământ, dezvoltarea turismului, modernizarea transportului public, relizarea unei zone de promendată, reabilitarea stdionului etc.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite