Nelu Popa: „Ideile simple sunt cele mai profitabile”

Nelu Popa: „Ideile simple sunt cele mai profitabile”

Omul de afaceri reşiţean Nelu Popa, alături de fiul său Ioan Luca

Nelu Popa este managerul unei fabrici care face paste făinoase şi care este numărul 1 ca producţie în ţară. Omul de afaceri apare în Topul Forbes ca unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacă de pastele făinoase produse la Reşiţa a auzit o ţară întreagă, puţini sunt cei care ştiu istoria lor şi modul în care au început să fie produse în oraşul de pe Bârzava. Omul de afaceri care acum figurează în Topul Forbes al celor mai bogaţi români a intrat în mediul de afaceri cu un business mic, de cartier, după Revoluţie.

„În 1993 am deschis un magazin alimentar în cartierul Muncitoresc, care avea la bază principiul autoservirii. Se numea Shopping Store. M-am gândit că ar fi mai simplu pentru oameni să îşi aleagă singuri produsele de pe raft, în loc să îi servească o doamnă plictisită”, a povestit omul de afaceri.

O idee simplă

Deşi mică la prima vedere, afacerea a însemnat şi sacrificiu, pentru că pe atunci nu erau distribuitori. „Mergeam frecvent până la Bucureşti ca să cumpărăm marfă, dar satisfacţia era că reşiţenii puteau opta pentru aproape orice produs alimentar”, a spus Nelu Popa. Şi pentru că lucrurile au mers bine, pasul următor a fost producţia. Omul de afaceri îşi aminteşte că, împreună cu asociata sa, Ica Jura, care şi acum este alături de el, petreceau ore bune în magazin gândidu-se ce ar putea produce la Reşiţa. „Aveam nevoie de o idee simplă. Ciocolata avea prea multe ingrediente, compotul era sezonier şi aşa mi s-au oprit ochii asupra unei pungi de paste. Sunt simplu de preparat, cu apă, ou şi făină”, şi-a amintit omul de afaceri.
De la târgurile care au avut loc la Bucureşti şi la Budapesta a cupărat prese mici pentru producţie, pe care ulterior le-a înlocuit, iar acum fabrica sa ocupă locul întâi în ţară din punct de vedere al producţiei. „De la 5-6 tone, am ajuns să producem 12.000 de tone pe an şi să fim lideri pe piaţa din ţară”, a adăugat Nelu Popa.

Spontaneitatea şi riscurile

Nelu Popa mizează şi pe deciziile de moment, care mai apoi s-au dovedit foarte bune. „Toţi oamenii de afaceri de succes au un gram de nebuie”, este de părere omul de afaceri, care spune că şi-a asumat un singur risc brutal în anul 1998. „Nu era definitivată achiziţia spaţiilor unde făceam producţia, dar am achiziţionat din Elveţia două linii industriale mari”, îşi aminteşte Nelu Popa.

citeste totul despre: