Investiţie privată în energia verde a judeţului Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eolienele de pe Semenic sunt ultimele iniţiative de stat. În Caraş-Severin, există peste douăzeci de proiecte de construire a parcurilor eoliene, pe care administraţiile le primesc cu braţele deschise.

Într-o perioadă în care puţină lume din România a auzit de producerea energiei alternative, pe Muntele Semenic din Caraş-Severin au răsărit peste noapte trei agregate, care testau îndrăzneţ producerea energiei eoliene. Iniaţiativa a aparţinut Universităţii Politehnica din Timişoara.

„Noi le-am ridicat atunci numai pentru cercetarea noastră. Au şi produs pentru un scurt timp, la prima încercare, însă investiţia nu a rezistat din punct de vedere tehnic. Elicea era prea mică, iar zăpada îngreuna rotirea ei. Ba mai mult, Universitatea nu şi-a permis să le îngrijească, iar acum s-au degradat”, a spus profesorul universitar dr. Francisc Ghiulai, cel care a coordonat proiectul, iar acum este în pensie. Aşadar, povestea s-a consumat.

Avalanşă de proiecte

Deşi Consiliul Judeţean a dat peste 23 de certificate de urbanism pentru parcuri eoliene, deocamdată, energia eoliană se produce într-o singură locaţie, la Topleţ. „Pe păşunea Drănac, din comuna noastră, vor fi montaţi 30 de stâlpi pentru producerea energiei eoliene. Deocamdată sunt numai doi. Înălţimea stâlpilor diferă. Vor fi de 60, de 80 şi de 100 de metri”, a explicat primarul localităţii, Ilie Haşcă.

„Noi ne bucurăm că au ales Topleţ pentru investiţie. Nu făceam nimic cu păşunea aceea. Acum, ne aduce bani la bugetul local din chirie şi impozitul pe construcţie”, a adăugat edilul şef.  O altă localitate în care investiţia este în derulare este comuna Socol. „Suntem la jumătatea proiectului. Construim un parc de 150 de megawaţi. Investiţia, de un milion de euro, este a unui grup spaniol, care mai are cinci proiecte în dezvoltare în ţară”, a dezvăluit Lucian Zlate, managerul de proiect.

Parcul eolian de la Socol se întinde pe 1.026 de hectare şi are şi avizul tehnic de racordare la sistemul naţional de producere a energiei electice, astfel că, spaniolii speră ca în maximum zece ani să îşi scoată investiţia.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite