Imaginile groazei în Spitalul Judeţean din Reşiţa. Pacienţii sunt internaţi în condiţii mizerabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spitalresita

Un pacient al Spitalului Judeţean din Reşiţa a făcut mai multe fotografii într-un salon al Secţiei de Chirurgie, arătând condiţiile mizere în care sunt internaţi bolnavii.

Pereţii plin de igrasie, cu zugrăveala scorojită, uşi cu straturi întregi de jeg, saltele mizerabile, mobilier degradat, aşa arată salonul din care pacientul reşiţean a postat fotografiile pe pe Internet. Zeci de persoane au comentat imaginile, unii dintre ei susţinând că nici în alte secţii ale spitalului lucrurile nu stau mai bine.

Directorul recunoaşte situaţia şi ceartă medicii că nu scot bani din buzunar să reabiliteze salonul

Directorul Spitalului Judeţean din Reşiţa recunoaşte situaţia dramatică în care se află unitatea medicală pe care o conduce şi susţine că toate problemele sunt cauzate de subfinanţarea din sistem. “Din păcate, există şi astfel de saloane. E adevărat că sunt puţine, dar sunt din cauza că spitalul nu îşi permite la ora actuală să reabiliteze toate secţiile. Un lucru care aş vrea să-l menţionez e că, în ultima perioadă, medicii din resurse proprii au reabilitat saloane care arătau mai rău, la urologie, diabetologie, neurologie şi aşa mai departe.  În contractul cu Casa de Asigurări din acest an, valoarea finanţării este mai mică chiar decât anul trecut. Anul acesta, în urma contractului care îl avem nu ştim cum să împărţim banii: să dăm salariile, să cumpărăm medicamente, să cumpărăm aparate, să întreţinem aparate, să dăm bonuri de masă, sunt costuri de funcţionare, tot felul de investiţii fără de care nu poţi funcţiona. Nu ştim ce să facem prima dată! Pentru un pacient externat de noi, primim 1.500 de lei. Din aceşti bani, un spital judeţean nu poate funcţiona”, a declarat directorul Dumitru Secăşan.

Secăşan vine însă şi cu o soluţie nemaintâlnită şi îi ceartă pe medicii secţiei de chirurgie că nu şi-au reabilitat secţia cu bani din buzunarul propriu.

Este şi un deficit de percepţie a angajaţiilor secţiei respective, faţă de aceste saloane. Personal, mi-ar fi ruşine, ca medic, să-mi internez pacienţii în asemenea condiţii. Eu aş ruga medicii, care de zeci de ani lucrează acolo, în situaţia în care spitalul nu a intrat într-un proiect de reabilitare, prin contribuţie proprie, să-şi reabiliteze acel salon. Eşti salariat de 20 de ani şi cred că ai luat suficiente salarii pe pacienţii internaţi în acel salon”, afirmă Secăşan, care susţine că din 1.500 de lei pe care spitalul îi primeşte pentru un caz rezolvat, nu se poate asigura un act medical de calitate.

„Acest tarif trebuie să fie mărit, pentru ca veniturile spitalelor să crească şi să-şi poată onora aceste obligaţii. Pe de altă parte autoritatea publică teritorială trebuie să susţină şi să investească mai mult în reabilitarea şi întreţinerea acestor clădiri care îi aparţin, altfel vom vedea tot mai des asemenea imagini în spitalele româneşti, afirmă  directorul.

Direcţia de Sănătatea Publică a amendat de mai multe ori Spitalul Judeţean din Reşiţa, de la începutul acestui an, pentru condiţiile precare în care se desfăşoară activitatea.

“Au fost mai multe controale, atât din partea noastră, cât şi din partea colegilor din alte judeţe, pentru că se practică sistemul încrucişat de verificări. Spitalul a fost amendat în mai multe rânduri. Vom merge din nou în control şi dacă condiţiile sunt cele din fotografii, probabil că se va aplica o nouă amendă şi se vor da termene pentru remedierea problemelor”, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş Severin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite